Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny Američan šokuje: Hltali sme opiáty a pichali si injekcie

Svojho času patril medzi najlepších časovkárov v profipelotóne. Lenže praktiky kolegov, s ktorým sa stretával dennodenne, mu jeho obľúbený šport postupne znechutili.

07.04.2022 16:38
379929214 Phinney Foto:
Taylor Phinney na Tour de France 2018.
debata (5)

Taylor Phinney odjazdil posledné preteky pred dvoma sezónami. Následne ukončil kariéru, pričom mal len 29 rokov.

Vicemajster sveta v jazde proti chronometru z MS 2012 vo Valkenburgu s odstupom času priznal, že mu na profesionálnej cyklistike prekážalo viacero vecí.

„Keď som rozprával verejne o veciach, ktoré sa mi nepáčili, veľa ľudí zostalo na mňa nahnevaných. Zlé veci by sa mali meniť, dobré môžu zostať. Také bolo moje krédo,“ rozhovoril sa Američan v podcaste Thereabouts .

671820431 sagan Čítajte viac Konečne dostávam, čo si zaslúžim, vraví Sagan

Rodák z Colorada si nebral servítky pred ústa a odkryl užívanie podporných látok v cyklistike.

"Keď som začal s kariérou, éra EPO a krvného dopingu už bola minulosťou. Veľmi rozšírené však boli opioidy. Tieto silné lieky proti bolesti sa miešali do nápojov, ktoré mali jazdci v bidonoch.

Neviem, či na tom jazdci stále „frčia“, ale vtedy to bolo veľmi populárne," pokračoval rodák z Colorada.

Opioidy sú psychoaktívne látky, ktoré výrazne znižujú bolesť v organizme a majú protizápalové účinky. Okrem pozitívnych účinkov majú potenciál vyvolať závislosť.

"Vo veľkom sa užívali aj injekcie kortizónu. Jazdci si ich pichali najmä počas pretekov Grand Tour, ktoré trvajú tri týždne, alebo počas náročných jednorazoviek.

Ak niekto musí užívať kortikoidy, znamená to, že je zdravotne nespôsobilý a nemal by súťažiť. A nie prístup v zmysle „dám si kortizón a idem vyhrať Okolo Flámska“. Tak by to nemalo fungovať," vyjadril sa Phinney.

Italy Cycling Milan Sanremo Mohorič Čítajte viac Zjazd samovraha, spadnutá reťaz. Mohorič zabil cyklistiku

Na proficyklistike mu vadila aj neúprimnosť a neustála kontrola. Priznal, že finančné odmeny boli zaujímavé, ale aj to, že mal problém s neustálymi zákazmi.

"Prikazovali nám, aké príspevky môžeme a nemôžeme dávať na sociálne siete. Keď som vyhral časovku na Gire 2012, mal som obrovskú radosť.

Na druhý deň i deň potom som zagratuloval víťazom ďalších etáp. Môjmu tímu (vtedy BMC Racing, pozn.) sa to však nepáčilo. Následne nám zakázali gratulovať jazdcom z iných tímov," dodal Phinney.

Najlepšie platení cyklisti v sezóne 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Thibaut Pinot (Francúzsko/Groupama-FDJ) - 2...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #doping #Taylor Phinney #opioidy