Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UCI zasiahla. Transgenderová cyklistka sa na štart nepostaví

Cyklistka Emily Bridgesová, ktorá pred mesiacom vyhrala preteky medzi mužmi ako Zach Bridges, sa napokon na národnom britskom šampionáte v omniu v súťaži žien nepredstaví.

01.04.2022 06:16
Emily Bridgesová Foto:
Emily Bridgesová.
debata (9)

Kontroverznú účasť transgenderovej športovkyne zastavila Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

Bridgesová je stále registrovaná ako muž. Platnosť tejto registrácie musí predtým, ako začne svoju kariéru ako cyklistka, vypršať.

Po štarte by mohla získať body do medzinárodného rebríčka, no to zatiaľ nie je možné, keďže proces potvrdenia jej spôsobilosti stále prebieha.

Ako sme informovali, dvadsaťjedenročná Bridgesová podstupuje hormonálnu liečbu od minulého roka. Keďže hladina jej testosterónu bola znížená na požadovanú hranicu, cez víkend pôvodne mala nastúpiť.

Emily Bridgesová Čítajte viac Cyklistický masaker. Medzi ženy ide transgenderka, ktorá drvila aj mužov

Prezident UCI David Lappartient pre BBC priznal, že niektoré cyklistky mali po pôvodnom umožnení Bridgesovej štartu obavy o férovosť pretekov. Neverili, že súčasné pravidlá sú dostatočné na zabezpečenie spravodlivosti.

Lappartient uviedol, že pravidlá týkajúce sa povolených hladín testosterónu u transrodových športovcov „pravdepodobne nestačia“.

Dodal však, že riadiaci orgán „plne uznáva práva transrodových športovcov na súťaženie“.

Britská cyklistická federácia je z rozhodnutia sklamaná. Podľa nej by transgenderoví a nebinárni ľudia mali byť v športe vítaní. Verdikt, pochopiteľne, nepotešil ani Bridgesovú.

Jej premiérová konfrontácia so ženami mala ukázať, či si transgenderová cyklistka nevybuduje zaujímavú pozíciu na získanie miestenky na letné olympijské hry, ktoré sa o dva roky konajú v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Emily Bridgesová