Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistický masaker. Medzi ženy ide transgenderka, ktorá drvila aj mužov

Diskusie o tom, aké neférové ​​prostredie vytvárajú transgender športovci, tentoraz oživila cyklistka Emily Bridgesová. Pred mesiacom vyhrala preteky medzi mužmi ako Zach Bridges, ale keďže jej hladina testosterónu bola liečbou znížená na požadovanú hranicu, už v sobotu nastúpi na národnom britskom šampionáte v omniu v súťaži žien.

31.03.2022 10:00
Emily Bridgesová Foto:
Emily Bridgesová, donedávna ešte Zach Bridges.
debata (23)

Veľké znepokojenie, ale aj strach otvorene o tom hovoriť. Britská cyklistická federácia povolila Bridgesovej štartovať medzi biologickými ženami. A to všetky elitné pretekárky štve.

Pred tým, než 21-ročná pretekárka začala vlani hormonálnu liečbu, nepatrila nebola medzi mužmi žiadny odpadlík. Vytvorila napríklad juniorský rekord v pretekoch na 25 míľ, ktoré prešla za niečo málo cez 47 minút. Rekord medzi dospelými ženami je o celé dve minúty pomalší.

Počas znižovania hladiny testosterónu Bridgesová pretekala s mužmi. Pred mesiacom dokonca získala na univerzitných pretekoch bronz. Teraz na ňu čaká premiéra medzi ženami.

Konfrontácia ukáže, či si transgender cyklistka nevybuduje zaujímavú pozíciu na získanie miestenky na letné olympijské hry, ktoré sa o dva roky konajú v Paríži.

Lia Thomasová Čítajte viac Americká transgenderka láme plavecké rekordy. Ozvala sa skupina vedcov

Pobúrené ženy však nechcú ísť proti rozhodnutiu federácie, boja sa odplaty, a tak ich frustráciu prezentovala napríklad olympijská plavkyňa Sharron Daviesová. „Britská cyklistika by si mala hanbiť. Na mnohých dievčatách bolo už len cez telefón znateľné rozrušenie. Sú frustrované a sklamané,“ uviedla po tom, čo niekoľko z nich kontaktovala.

„Všetci sú pre začlenenie transgender osôb do spoločnosti, ale nie za stratu spravodlivosti a zníženie šancí biologických žien. Nechápem, ako toto nemôže byť vnímané ako diskriminácia,“ dodala Daviesová.

Veľa mediálnej pozornosti si v posledných týždňoch uzurpovala iná transgenderka. Americká plavkyňa Lia Thomasová sa stala prvou transgender šampiónkou v histórii univerzitnej série NCAA, potom čo ovládla preteky na 500 yardov. Za svojim chrbtom nechala ženu, ktorá by pri svojom renomé mala byť za normálnych okolností jasnou favoritkou na prvé miesto.

Emma Weyantová z univerzity vo Virgínii totiž na minuloročných olympijských hrách brala striebornú medailu, čo ale bolo na „iba“ vysokoškolskej úrovni v konkurencii s transgender súperkou evidentne málo.

Laurel Hubbardová Čítajte viac Ako junior trhal rekordy, teraz súperí so ženami. Vitajte v Tokiu
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Emily Bridgesová