Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomoc pre šampióna. Fanúšikovia vinia Ineos z neférovej hry

Úvod podujatia Tirreno-Adriatico dopadol podľa predpokladov. V súboji najlepších časovkárov triumfoval Filippo Ganna a v dnešnej etape si obliekol líderský dres.

08.03.2022 13:38
Taliansko šport cyklistika Tirreno Adriatico Ganna Foto: ,
Filippo Ganna počas časovky na Tirreno-Adriatico 2022.
debata

Úradujúci majster sveta v jazde proti chronometru prekonal na 14 km dlhej trati o 11 sekúnd Belgičana Remca Evenepoela (Quick-Step Alpha Vinyl), tretie miesto s odstupom 18 s obsadil Slovinec Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates).

Na svojom obľúbenom podujatí štartuje aj Peter Sagan. Slovenskú hviezdu (TotalEnergies) klasifikovali v časovke na 87. priečke (+ 1:23 min).

Viac ako o výhre Gannu sa po etape rozprávalo o štýle, akým ju dosiahol.

Pozorní fanúšikovia si totiž všimli sprievodné auto jeho tímu Ineos-Grenadiers, ktoré viezlo nezvykle veľký počet náhradných bicyklov.

„Ineos miluje Gannu. Počas časovky mal k dispozícii desať náhradných bicyklov v prípade, že by potreboval toľko veľkostí. Určite to nemá nič spoločné s aerodynamickou výhodou,“ napísal jeden z priaznivcov na twitteri.

Situácia zaujala aj redaktorov portálu CyclingNews, ktorí oslovili experta na aerodynamiku z univerzity v Adelaide Richarda Kelsa.

„Je to v celku jednoduché – sprievodné auto dáva cyklistovi výhodu. Každý objekt rozráža vzduch a objekt pred sebou tlačí jemne dopredu. Zmeny nie sú veľké, ale počas časovky vedia urobiť určité rozdiely,“ vyjadril sa Kelso a dodal:

„Tiež záleží od toho, ako ďaleko je cyklista pred autom. V profipelotóne je to vzdialenosť 10 metrov. Nie je to málo, ale aj to vie urobiť rozdiel. Môže ísť o niekoľko sekúnd.“

Podobnú taktiku ako Ganna a Ineos predviedli aj Evenepoel a Quick-Step. Zatiaľ čo Talian nepatrí medzi favoritov na celkový triumf, mladý Belgičan áno a získané sekundy v časovke mu môžu pomôcť v boji s ďalším topfavoritom Tadejom Pogačarom.

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tirreno - Adriatico