Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelého cyklistu nezničil mráz v Tatrách. A ani rodinná tragédia

Bolo to v zlatej ére Pretekov mieru. Piata etapa 29. ročníka viedla 14. mája 1976 z Tatranskej Lomnice do Krakova. Do histórie sa zapísala ako jedna z najslávnejších i najťažších.

23.01.2022 08:00
Pavol Gálik Foto:
Pavol Gálik v úlohe štartéra na cyklistických pretekoch.
debata (2)

Jej hrdinom sa stal Slovák Pavol Gálik. V nedeľu oslavuje sedemdesiatku.

Víťazný finiš na štadióne

V ten deň zaskočili pelotón mráz a sneženie. Ani v nevyspytateľných Tatrách nebývali v polovici mája úplne bežné také divoké vrtochy počasia.

„Hneď ráno sa všetci rozbehli do obchodov a zháňali najmä rukavice a teplé oblečenie,“ spomína Gálik.

Nič nepomohlo. Bola to pohroma, pelotón pri prechode Tatier zmrzol. Dokonca aj Morozov, dovtedajší líder. Stratil vyše 19 minút. Vzdal sa nevídaný počet cyklistov: do cieľa v Krakove nedorazilo 21 jazdcov.

„Aj ja som uvažoval, že zosadnem z bicykla. V obrovskej zime som mal problémy udržať riadidlá a nespadnúť. Ale vzdať sa na Pretekoch mieru sa vtedy pokladalo skoro za zradu. Zaťal som zuby. Keď sme už boli na poľskej strane, oteplilo sa.“

Pavol Gálik využíva takmer denne bicykel ako... Foto: Ján Luky
Pavol Gálik Pavol Gálik využíva takmer denne bicykel ako dopravný prostriedok.

Tridsať kilometrov pred cieľom sa ocitol vo vedúcej štvorčlennej skupinke. Finišovali na štadióne.

Vleteli na dráhu a hoci vedľa neho zaberali takí majstri záverečných metrov, akými boli Nemec Hartnick či Poliak Szozda, cieľovú pásku preťal prvý.

"Patril som tiež medzi dobrých špurtérov. Keďže som etapu prežil, usiloval som sa vyťažiť vo finiši maximum. V prvom okamihu nik nevedel, že som vyhral.

Boli sme špinaví a mali sme na sebe všetko možné, aby sme sa ochránili pred snehom, dažďom a zimou. Štartové čísla nebolo vidieť, rozhodcom chvíľu trvalo, kým určili presné poradie."

Hviezdny pár z Interu

Vyšvihol sa na skvelé tretie miesto v celkovom poradí, no neudržal ho. Vyhral Hartnick pred Szozdom. Skončil deviaty, zostal v desiatke najlepších amatérskych cyklistov planéty, čo nebolo na zahodenie.

„Etapové víťazstvo do Krakova si cením najviac. Ale dlho ma mrzelo, že som v pretekoch nezískal viac. Chýbala mi väčšia podpora oslabeného tímu. Ďalší rok som opäť vyhral etapu na Pretekoch mieru, ktoré boli u nás najvýznamnejšie a najprestížnejšie podujatie,“ pokračuje Gálik, ktorý si váži aj dva tituly majstra ČSSR.

Preteky mieru Čítajte viac Popularitu Pretekom mieru a ich hrdinom by mohol závidieť aj Sagan

Cennejší vybojoval v pretekoch jednotlivcov v Novom Bore 1976. Rok predtým kvarteto Interu triumfovalo v súťaži družstiev na 100 km.

Gálik bol bojovník na pohľadanie. Náročná cyklistika ho zocelila a aj vďaka tomu prežil najhoršie obdobie života. Poznamenala ho obrovská rodinná tragédia.

Už v závere cyklistickej kariéry si začal budovať rodinné zázemie. V tom čase jeden z najpopulárnejších i najznámejších slovenských športovcov si zobral hádzanársku reprezentantku Ľubicu Korytárovú, šarmantnú ženu i skvelú spojku. Obaja boli interisti a utvorili sympatický hviezdny pár.

Legenda slovenskej cyklistiky Pavol Gálik. Foto: SITA, Diana Černáková
Pavol Gálik Legenda slovenskej cyklistiky Pavol Gálik.

Zabíjal opitý šofér

V máji 1990 do auta, v ktorom s ním sedeli všetky jeho milované ženy, vrazil opitý šofér, prešiel do protismeru. Skončil v nemocnici s ľahšími zraneniami, no manželka i najmladšia dcérka, deväťmesačná Kristínka, podľahli.

Ďalšie dcéry mali viac šťastia. Osemročná Ľubka bola v šoku a Helenka, o tri roky staršia, sa z ťažkých zlomenín oboch nôh vystrábila.

Psychicky sa zosypal a roky sa nevedel s tragédiou vyrovnať.

"Mnohé zahojí čas. Meno muža, ktorý do nás napálil, nepoznám. Nikdy sme sa nestretli, ani som nemal o to záujem. Životy najbližších by mi to nevrátilo. Myslím, že na súde vyjadril ľútosť a ospravedlnil sa. Brali to ako poľahčujúcu okolnosť.

Dostal päť rokov nepodmienečne, jeden známy mi neskôr vravel, že po odpykaní polovice trestu ho za dobré správanie pustili na slobodu. S výchovou malých dcér, ktoré sú už úspešné mladé dámy, mi nezištne pomáhala Ľubicina priateľka, hádzanárska reprezentantka Věra Datínská. Stala sa pre ne druhou mamou."

Pavol Gálik Čítajte viac Za Saganom je priepasť. Na najlepších naši nemajú

V najťažších časoch mu opäť pomáhala cyklistika. Ako pretekár v nej prežil šestnásť sezón. V polovici sedemdesiatych rokov patril medzi opory československej reprezentácie, štartoval aj na MS 1974 v Montreale. Jazdili s ním také veľké postavy ako Bartoníček, Hrazdíra, Moravec, neskôr Klasa či Škoda…

Šťastný, že zažil Sagana

V tom čase bolo aj v domácom pelotóne veľa skvelých pretekárov.

„Dlho som bol jediný Slovák v silnom výbere. Českí spolujazdci ma po čase začali brať vážne, ako rovnocenného partnera. Najradšej spomínam na obdobie, keď som bol aktívny jazdec. Bol som mladý, plný elánu, optimizmu, cyklistika ma bavila. Hoci je to často drina, prinášala mi radosť a rozhodol som sa, že sa jej budem venovať celý život.“

Vo farbách Interu pôsobil ako pretekár, tréner i manažér. Pracoval vo vedení československej i slovenskej cyklistiky, trénoval reprezentantov, stal sa zapáleným organizátorom rôznych podujatí – Tour de Danube, Pohára Tatier, Veľkej ceny Bradla…

Sagan Čítajte viac Čierne myšlienky. Sagan prezradil, kedy zvažoval koniec kariéry

Teší sa, že zažil éru Petra Sagana.

"Nikdy som si nepomyslel, že niečo podobné sa môže stať. Keď mal Peťo 19 rokov, bol som s ním ako tréner v Česku na jedných z jeho prvých pretekov medzi mužmi.

Predvádzal tam skvelé kúsky a hoci napokon skončil za skúsenými jazdcami, českým kolegom som vravel: dnes ste vyhrali, ale budúcnosť patrí Saganovi… Dokázal veľa, ale vývoj sa nedá zastaviť a na jeho pozície sa vo svetovom pelotóne tlačia mladí jazdci. Ale verím, že nás ešte poteší peknými výkonmi."

Pavol Gálik sa rekreačne stále venuje cyklistike.

„Je len málo dní, keď nevysadnem na bicykel. Je pre mňa dopravný prostriedok. Nahrádza mi auto. S ním v okruhu dvadsať kilometrov vybavím všetko,“ tvrdí jubilant.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Preteky mieru #Pavol Gálik