Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čierne myšlienky. Sagan prezradil, kedy zvažoval koniec kariéry

Vlani bolo okolo neho rušno. Tajnosti o novom tíme, premiéra na domácej pôde či opilecké extempore s francúzskou políciou. Pred štartom 13. sezóny medzi profesionálmi verí, že sa opäť zviditeľní najmä výsledkami.

12.01.2022 16:40
Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Hoci nevie, kedy a kde ho začne, Peter Sagan hlási pripravenosť na nadchádzajúci ročník. Absolvuje ho vo farbách nového tímu TotalEnergies, kam prestúpil po piatich rokoch v Bore-Hansgrohe.

„Nákaza covidom mi skrížila plány. Po uzdravení sa chcem čo najrýchlejšie vrátiť do tréningového procesu. Čakajú ma nové výzvy, teším sa na ne,“ vraví cyklistická hviezda.

Nezabudol vyhrávať

Keď v lete oznámil, že špičkovú Boru mení za druholigovú francúzsku stajňu, viacerí nad ním zlomili palicu. Ozvali sa hlasy, že už nemá najvyššie ambície a že TotalEnergies, ktorý nejazdí v elitnom seriáli WorldTour, si vybral len pre peniaze.

Lenže Sagan najlepšie vie, ako sa veci majú.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

Odmietol lukratívnejšie ponuky od bohatších tímov výmenou za výsadu, vďaka ktorej si do nového pôsobiska mohol priviesť aj svoju úderku – brata Juraja, verných domestikov Daniela Ossa s Maciejom Bodnarom, športového riaditeľa Jána Valacha či osobného manažéra.

„Nezaujíma ma, čo si ľudia o mne myslia. Ak dáte na názory druhých, môže to byť pre vás deštruktívne. Život ma naučil spoliehať sa predovšetkým sám na seba,“ vyznal sa v rozhovore pre denník L’Equipe.

Trojnásobný majster sveta je známy tým, že na dosahovanie špičkových výsledkov potrebuje plnohodnotnú prípravu a čas na rozjazdenie sa.

V tomto smere mu pandemická doba, počas ktorej sa rušili podujatia na poslednú chvíľu, neprospela. Aj preto za uplynulé dve sezóny vybojoval len poltucet triumfov.

SR Cyklistika Okolo Slovenska 65. ročník prológ Košice KEX Čítajte viac Fanúšikovia sa dočkali. Sagan sa ukázal v novom drese

„Nebojím sa, že som zabudol vyhrávať. Na začiatku kariéry som sa naučil jednu vec a riadim sa ňou dodnes: ak zostanete sústredení, úspech sa dostaví. Musíte mať vôľu a výdrž, ale tie mi nechýbajú. Ak nevyhrám dnes, urobím maximum, aby sa mi to podarilo zajtra,“ vysvetľuje.

Priznal, že nad odchodom do športového dôchodku rozmýšľal, ale nebolo to pred aktuálnou sezónou. Mohli za to zdravotné problémy a pretrénovanosť.

„Na konci ročníka 2015 som toho mal plné zuby a chcel som skončiť. Ale dal som sa dokopy a vrátil sa späť. Nasledovali výhry na Okolo Flámska či Paríž – Roubaix, získal som zelený dres na Tour i ďalší titul majstra sveta. Stále som tu, nikam sa nechystám,“ zdôrazňuje.

Vynovená zbraň

Ak by ho druhýkrát za 11 mesiacov nezdrapol covid, Sagan by v týchto dňoch zaberal na zimnom kempe v španielskom stredisku Calpe. Vírus zmaril aj jeho plánovanú premiéru v nových farbách, ktorú mal absolvovať koncom januára na argentínskej Vuelte.

Vo februári ho čaká vysokohorské sústredenie a ak sú informácie L’Equipe správne, na začiatku marca sa predstaví na podujatí Paríž – Nice (6. – 13. 3.).

TotalEnergies má s novou posilou veľké plány. Je ústrednou postavou kampane, ktorá promuje dresy s novým dizajnom. Nezaháľal ani americký výrobca bicyklov Specialized.

Žilinskému rýchlikovi pripravil vylepšený stroj Tarmac SL7 v slovenských farbách. Modro-červený rám dopĺňajú biele nápisy. Môžete ho vlastniť aj vy, stačí mať k dispozícii maličkosť – 6-tisíc eur.

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.

O dva týždne 32-ročný Sagan má v novej sezóne tri hlavné ciele – uspieť na jarných klasikách, Tour de France a v septembri na svetovom šampionáte v Austrálii. Nemenej dôležitý je pre neho aj tímový úspech.

"Angažovali ma, aby som pomohol tímu získať body potrebné na postup do seriálu WorldTour. Malo by sa nám dariť predovšetkým na klasikách. Kvalita nám nechýba.

Máme Anthonyho Turgisa, Nickiho Terpstru či Adriena Petita, teraz sme prišli ja s Ossom a Bodnarom. Od začiatku sa cítim v tíme veľmi komfortne," pochvaľuje si.

Po náročných sezónach v Bore, kde kládli veľký dôraz na výhry a cenné dresy, sa Sagan teší na uvoľnenú atmosféru. Páči sa mu filozofia, ktorú vyznáva šéf tímu Jean-René Bernaudeau.

„Stále má úsmev na tvári a rovnako na mňa pôsobí aj jeho tím. Záleží mu na výsledkoch, ale nad všetkým je potešenie. Cítim zodpovednosť a akceptujem ju. Ale ide to ľahšie v tíme, ktorý jazdí s úsmevom, ako v takom, kde vládne napätá atmosféra,“ dodáva Sagan.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #TotalEnergies