Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kamoško, odteraz tu spím ja. S Gorilou to mal Sagan ťažšie

Nohám sa akosi prestáva chcieť. Točia sa už iba zo zotrvačnosti, lebo hlava je unavená.

18.11.2021 08:05
Sagan Greipel Foto: ,
Peter Sagan a André Greipel na Tour de France 2016.
debata (1)

Pretekársky život cyklistu v profipelotóne trvá desať, v lepšom prípade pätnásť rokov. To len Alejandro Valverde je výnimka, stále nemá dosť.

Aj na konci tejto sezóny opustia „balík“ známe mená. Mnohé z nich prirástli fanúšikom, aj vďaka Petrovi Saganovi, k srdcu. Nejedno mu v minulosti pomáhalo, s inými súperil.

Najzaujímavejšie cyklistické prestupy Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Christophe Laporte (Fr.): Cofidis - Jumbo-Visma.

S kariérou sa lúčia desiatky jazdcov, my vyberáme tie mená, ktorých stopa zostáva pre slovenského fanúšika nezmazateľná a príbeh nejakým spôsobom výnimočný.

Roman Kreuziger

V apríli 2006 sa štartom na pretekoch Giro dell'Appennino jeho kariéra začala, po šestnástich sezónach sa teraz končí.

„Najúspešnejší český cestný cyklista v histórii,“ takúto nálepku dostal tento excelentný vrchár od renomovaného novinára Mladej fronty Dnes Tomáša Maceka. Žiadna chvíľková nostalgia, Kreuziger si ju zaslúži.

Napokon, celkové 5. miesto na Giro d'Italia (2011) a neskôr aj na Tour de France (2013), tak vysoko žiadny jeho krajan nikdy nebol. Na Starej dáme sa dostal do elitnej desiatky štyrikrát, a to je – prosím pekne – známka cyklistickej extratriedy.

Baška Čítajte viac Odteraz bez Sagana. Baška sa vracia z hviezdnej Bory domov do Dukly

Keď v roku 2010 vstúpil do profesionálneho pelotónu aj Slovák Peter Sagan, jeho kolegom v talianskom Liquigase boli aj také mená ako Ivan Basso či Vincenzo Nibali. A mladý Kreuziger.

Život to zariadil tak, že na vôbec prvom sústredení sa Čech a Slovák dostali do jednej izby.

„Ahoj, ja som Peter Sagan a toto bude moja posteľ,“ oznámil Žilinčan skúsenejšiemu, ale predovšetkým zaskočenému rodákovi z Moravskej Třebovej.

„Výborný kamarát. Navonok je známy ako veľký šoumen, vie tým na seba pritiahnuť pozornosť, ale ja ho poznám aj inak. Keď som s ním býval počas pretekov v izbe, Peťo bol veľmi pokojný, vôbec nie extrovert, skôr introvert,“ takto opísal Sagana pred pár dňami pre portál pre iDNES.cz.

Ich priateľstvo sa prejavilo aj na ceste. V roku 2016 Sagan v predposlednej etape na Tour de France výrazne pomohol Kreuzigerovi dostať sa do elitnej desiatky.

Ten dvere za cyklistickým svetom nezatvára, z bicykla si len presadne do auta. Od novej sezóny bude športovým riaditeľom tímu Bahrajn-Victorius.

André Greipel

Nemecký rýchlik, ktorý svojho času ťažko hľadal konkurenciu. Hoci sa v uplynulých sezónach už iba sporadicky dostával na popredné miesta, kedysi to bolo naopak – sporadicky na nich chýbal.

Medzi jeho najväčšie úspechy patrí 22 etapových víťazstiev na Grand Tours: jedenásť na Tour de France, štyri na Vuelte a sedem na Giro d'Italia.

Najpopulárnejší cyklisti sveta Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
13. Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Belgická...

Greipel tiež vyhral bodovú klasifikáciu na Vuelte 2009.

So Saganom síce za jeden tím, na rozdiel od Kreuzigera, nikdy nepretekal, ale má s ním veľa spoločného. Ich veľké súboje v záveroch etáp by ste na jednej ani dvoch rukách nespočítali.

Po jednom z nich – na Tour 2016 – na sociálnej sieti napísal: „Môj názor po dnešku – Peter Sagan je najsilnejším jazdcom s najväčšou hranicou bolesti. Som hrdý, že som schopný si to s ním rozdať aspoň niekedy!“

Obaja rivali k sebe vždy prechovávali veľký rešpekt, no občas to aj zaiskrilo. Po neslávne-slávnej 4. etape na Tour 2017, po ktorej Sagana organizátori poslali predčasne domov po kolízii s Markom Cavendishom, Greipel vypenil.

„Nie si viac môj priateľ,“ zúril pár desiatok minút po dojazde vo Vitteli.

O niekoľko hodín, keď celý svet analyzoval detailné zábery z incidentu, nasledovalo „tzv. sorry“. „Občas by som si mal najskôr pozrieť opakované zábery, kým niečom poviem. Ospravedlňujem sa Petrovi a myslím si, že to rozhodnutie komisárov je príliš tvrdé,“ dodal.

Peter Sagan Čítajte viac TotalEnergies prezradil, kde Sagan odštartuje sezónu

Greipel patril medzi špurtérov, akých veľa nie je. Predovšetkým v závere kariéry sa vyhýbal akémukoľvek fyzickému stretu so súpermi. Aj preto sa vlani, keď Sagan prilbou udrel do Wouta van Aerta, opäť veľmi hneval.

"Nie je to prvýkrát, čo Sagan bránil svoju pozíciu v špurte s pomocou lakťov či kolien. Našťastie, tentoraz nikto neutrpel žiadne zranenie.

Ak by však rozhodcovia podrobne analyzovali každý jeho špurt, zistia, že sa často pohybuje na hranici pravidiel. Alebo je nervózny, že nemá zelený dres? Je zúfalý a potom sa dejú takéto veci," vyhŕklo z Gorily.

Túto prezývku mu médiá dali po Tour Down Under 2008. Gorila na filmových plátnach bola neuveriteľne silná a milá zároveň. Ako Greipel, jeden z najpopulárnejších jazdcov medzi pretekármi.

S pelotónom sa lúči s jediným želaním: „Dúfam, že nejakým spôsobom zostanem pri cyklistike.“

Dízel aj bojovník

Končia aj iné mená. Tony Martin, elitný časovkár, štvornásobný majster sveta v tejto disciplíne. Na domácom šampionáte v Nemecku našiel od sezóny 2010 premožiteľa iba raz.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -...

Vyhral päť etáp na Tour de France, na čele pelotónu ste ho mohli sledovať hodiny. Keď tím musel zabrať, bol to on, kto diktoval tempo. Aj preto mal v pelotóne obrovský rešpekt i prezývku „Der Panzerwagen“.

Lúči sa aj Čech Petr Vakoč. Ešte viac ako jeho výsledky medzi profíkmi zaujal jeho príbeh. Dobre rozvíjajúcu sa kariéru drasticky narušil ťažký pád v januári 2018, keď ho pri tréningu v kempe v Južnej Afrike zozadu zrazilo nákladné auto.

So šiestimi zlomenými stavcami bojoval o život. Podstúpil tri náročné operácie, v korzete sa opäť učil chodiť, napriek tomu mal neustále na mysli jediné: „Vrátim sa.“

Po troch rokoch sa mu to podarilo. Aj na tohtoročnej Tour jazdil veľmi solídne. O jeho služby bol veľký záujem, na stole mu pristálo niekoľko ponúk. A hoci má len 29 rokov, stačilo mu. „Splnil som si na bicykli, čo som chcel. Zažil som, čo som si prial zažiť,“ povedal.

7 Sagan Čítajte viac Sagan: Valverdeho obdivujem, ale ja toto určite robiť nebudem

Cyklistickú bodku spravil napríklad aj Ír Dan Martin. Večný bojovník v horách, ktorý nikdy nejazdil takticky a podľa vopred napísaného scenára.

Bol to pretekársky živel a živelne ovládol aj etapy na všetkých troch Grand Tours či slávne klasiky Liége – Bastogne – Liége alebo Okolo Lombardska.

Odchádza aj niekdajší obrovský talent Fabien Aru či Nicola Roche. Počas 17 rokov kariéry toho niesol na pleciach veľmi veľa. Okrem iného aj úspechy svojho otca Stephena – muža, ktorý vyhral Tour, Giro aj majstrovstvá sveta v jednej sezóne. Žiaľ, nikdy sa mu nepriblížil.

Končia Tejay van Garderen, Marco Marcato, Marcel Sieberg, Matteo Pelucchi, Andreas Shillinger, Koen de Kort, Tomasz Marczynski, Mathias Frank a mnohí ďalší.

Nuž, vitajte v novom živote, borci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #cyklistika #Peter Sagan #vek #Roman Kreuziger