Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ústup z ambícií. Terpstra bude jazdiť v Saganov prospech

Medializované správy o pokračovaní Nikiho Terpstru v cyklistickom tíme TotalEnergies sa pred niekoľkými dňami potvrdili. Holandský klasikár sa stane kolegom Petra Sagana, novej posily francúzskeho zoskupenia.

16.11.2021 06:20
Yves Lampaert, Niki Terpstra, Peter Sagan Foto:
Zľava Yves Lampaert, Niki Terpstra a Peter Sagan pred kritériom v Roeselare v roku 2018.
debata

Verí, že dlhoročnému slovenskému konkurentovi môže pomôcť na jarných jednodňových pretekoch.

Tridsaťsedemročný Terpstra to uviedol v podcaste In het Wiel, z ktorého priniesol ukážky aj známy špecializovaný web Cyclingnews.

Prezradil v ňom tiež, že nikdy nemal obavu z toho, že by sa jeho kariéra mohla v zime skončiť. O takomto scenári špekulovali viaceré zdroje.

Peter Sagan Čítajte viac Kompliment od druhej strany: Sagan je veľkolepý šampión! Tím pozdvihne

„Nie, aj keď som bol, samozrejme, občas nervózny. Manažér Totalu mi však zakaždým povedal: Bude to v poriadku. Takže som veril tomu, že to vyjde,“ uviedol Terpstra.

V minulej sezóne ho prenasledovali následky ťažkého zranenia v tréningu z júna 2020. Na pripomenutie: spadol po tom, ako sa snažil vyhnúť skupinke husí.

Skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. Mal poškodené pľúca, utrpel otras mozgu, zlomeniny rebier a kľúčnej kosti.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

"Mohlo sa stať, že vonkajší svet to považoval za obyčajnú haváriu. No takou nebola. Mal som ťažké pády, ale tie neboli ani jej tieňom.

Vďaka okolnostiam som sa rýchlo vrátil na bicykel, ale nedostal som sa na svoju niekdajšiu úroveň," mrzelo víťaza monumentov Paríž – Roubaix 2014 či Okolo Flámska 2018.

Práve pri druhom menovanom sólovom triumfe, ktoré zostáva jeho doteraz posledným víťazstvom, sa pristavil. Zaznamenal ho ešte vo farbách QuickStepu.

Okrem toho sa na jar 2018 sa tešil aj na E3 Harelbeke. Po sezóne podpísal zmluvu s tímom na čele so Jeanom-Reném Bernaudeauom pod vtedajším názvom Direct Energie.

Už v jeho drese mal pád vo Flámsku 2019, čo poznačilo jeho ďalší štart na slávnych pretekoch Paríž – Roubaix, ktoré nedokončil.

V prvej sezóne po odchode z QuickStepu však dosiahol aj pódiové umiestnenia – skončil tretí na Kuurne – Brusel – Kuurne a druhý na Paríž – Tours.

Teraz si je vedomý, že sa nachádza v záverečnej fáze úspešnej kariéry. Dúfa, že sa mu v novej sezóne budú vyhýbať nehody a zranenia.

"Starnem, je ťažšie dostať sa na najvyššiu úroveň. Nikdy už nebudem taký dobrý, aby som mohol vyhrať Okolo Flámska.

Ale myslím si, že stále môžem byť nadpriemerným jazdcom, ak budem môcť len chvíľu pretekať a trénovať," doplnil s dôvetkom, že takýto režim sa postupne začne vyplácať.

Web Cyclingnews pripomenul, ako si so Saganom posielali odkazy po klasike Gent – Wevelgem 2017.

Peter Sagan Čítajte viac TotalEnergies prezradil, kde Sagan odštartuje sezónu

„Nevedel som, čo chcel robiť Terpstra. Ide do úniku a potom nechce spolupracovať, toto je jeden z prípadov, ako sa dajú prehrať preteky proti mne,“ sťažoval sa vtedy Sagan po taktickej hre, ktorá vyniesla Žilinčanovi tretie miesto (z triumfu sa tešil Greg van Avarmaet). Terpstra skončil štvrtý.

Sagan v auguste uviedol, že verí v zotrvanie Terpstru v TotalEnergies. To sa potvrdilo a Holanďan je pripravený pracovať v prospech trojnásobného svetového šampióna.

Peter Sagan Čítajte viac Giro blízko slovenských hraníc, atraktívne pre Sagana. No nemusí sa naň dostať

"V posledných rokoch som jazdil na klasikách najmä s ambíciami pre seba. Teraz som prepol a upravil svoje ciele.

Možno sa mi nepodarí dosiahnuť výsledky z minulosti, ale pretekanie si užívam aj inak. Tým, že pomáham tímu s materiálom, výživou, ale aj v pretekoch.

Už som to robil aj v predchádzajúcich sezónach, no v tej nasledujúcej sa na to budem sústreďovať ešte viac," uzavrel Terpstra.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Niki Terpstra