Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyznanie legendy: Zbožňujem Sagana, ale na tohto jazdca nemá

Najskôr veľké úspechy a nekončiaca sláva, potom dopingová hanba spojená so závislosťou na drogách a alkohole. Jan Ullrich si v živote prešiel takmer všetkým.

31.10.2021 06:00
Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Produkt športovej výchovy v NDR sa rýchlo zaradil medzi najlepších cyklistov v pelotóne.

Ako 23-ročný vyhral Tour de France, potom aj španielsku Vueltu. Na olympiáde v Sydney 2000 bral zlato v pretekoch s hromadným štartom a striebro v časovke.

Francúzsko Cyklistika TdF Tímy Predstavenie Čítajte viac Sagana vytáča, keď jeho súperi počas jazdy močia. On to vraj robí inak

Lenže aj on rýchlo podľahol lákadlám, ktoré v tej dobe poskytoval doping. Steroidy, rastové hormóny, EPO – Nemec nepohrdol ničím.

„Zrejme som bol príliš mladý, aby som absorboval všetku slávu. Chcel som byť za každú cenu najlepší a to mi zatemnilo mozog,“ uviedol v rozhovore pre magazín Rouler .

K užívaniu zakázaných podporných prostriedkov sa priznal až dávno po tom, ako ho uznali vinným a odobrali mu viaceré tituly.

Nasledovalo temné obdobie jeho života spojené so závislosťou na alkohole a drogách. Z najhoršieho ho dostali až psychiatri.

Najpopulárnejší cyklisti sveta Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
13. Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Belgická...

Teraz sa 47-ročný bývalý jazdec s prezývkou Der Kaiser opäť teší z cyklistiky.

Na Malorke sa zúčastnil na charitatívnom podujatí, ktoré zorganizovali jeho bývalí kolegovia – tiež dopingoví hriešnici – Lance Armstrong a George Hincapie.

„Pred pár mesiacmi som sa k cyklistike opäť vrátil a robí mi to dobre. Tréning mi dodáva veľa energie. Šport je moja droga, milujem cyklistiku,“ vyznal sa.

Opäť začal sledovať aj súťaženie v pelotóne. Zo súčasných jazdcov vybral obľúbenú štvoricu.

„Fandím Alejandrovi Valverdemu, Julianovi Alaphilippovi, Tadejovi Pogačarovi a asi najviac Petrovi Saganovi. Ale ani jeden z nich nemá Miguela Induráina. On bol môj hrdina,“ priznal rodák z Rostocku.

Keď sa ho novinári pýtajú na dopingovú minulosť, zvykne mať jedinú odpoveď. Poskytol ju aj pre Rouler.

„Nie, netrpím stratou pamäti, ale z profesionálnej kariéry si pamätám len pekné momenty. Volá sa to selektívna pamäť a poviem vám – je to veľmi užitočná vec,“ dodal Ullrich.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #doping #Jan Ullrich