Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelený Sagan v roku 2022? Favoritmi budú iné mená

Mačacie hlavy, horské závery, návrat Alpe d’Huez či časovka v predposledný deň, ktorá zrodí alebo potvrdí šampióna.

14.10.2021 14:00
debata
Itinerár Tour de France 2022. Foto: letour.fr
Tour de France 2022 Itinerár Tour de France 2022.

Tour de France 2022 opäť sľubuje skvelú šou. Najslávnejšie cyklistické preteky planéty napíšu v júli 109. kapitolu a fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Aj tí slovenskí, hoci Peter Sagan už nebude patriť medzi top favoritov na zisk zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže.

Tri etapy v Dánsku

Tour odštartuje v prvý júlový deň v Kodani. V dánskej metropole sa malo začínať už tento rok, ale pandémia a posunutý štart futbalových majstrovstiev Európy zmenili plány organizátorov.

Prvou etapou bude časovka na 13 km v centre Kodane. Majster sveta v jazde proti chronometru Filippo Ganna plánuje debut na Starej dáme a môže to byť práve on, kto sa ako prvý oblečie do žltého trička pre lídra pretekov.

Nasleduje klasikárska etapa s cieľom v Nyborgu, o deň neskôr sa v Sønderborgu predpokladá súboj najlepších špurtérov. Po troch dňoch v severskej krajine sa pelotón presunie na francúzsku pôdu.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

„Logistika je náročnou súčasťou Tour. Po etapách v Dánsku bude nasledovať voľný deň, aby sa jazdci mohli pripraviť na hlavnú časť pretekov,“ vysvetľoval šéf Tdf Christian Prudhomme na štvrtkovej prezentácii trate v Paríži.

Medzi najatraktívnejšie etapy prvého týždňa bude patriť klasikárske dobrodružstvo na kockách, ktoré pretekári poznajú z klasiky Paríž-Roubaix.

Jazdci vystúpajú aj na ikonickú Planinu krásnych dievčat, kde Primož Roglič vlani prehral slovinský súboj s Tadejom Pogačarom a prišiel o už takmer istý celkový triumf.

Peter Sagan Čítajte viac Briti kritizujú Sagana: Získať cyklámenový dres nestačí

Poradie, v akom cyklisti absolvujú veľhory, sa opäť zmenilo. Cez Centrálny masív prejdú do Álp a potom ich preveria Pyreneje.

Do itinerára sa po trojročnej pauze vráti aj ikonické stúpanie na Alpe d’Huez. Finišovať sa bude ako tradične na Elyzejských poliach v Paríži.

„Najhoršie covidové obdobie, zdá sa, už pominulo, Tour sa opäť stáva globálnou kráľovnou. Okrem Dánska a Francúzska nazrieme aj do Belgicka, Luxemburska a Švajčiarska. Som presvedčený, že nás čakajú vzrušujúce preteky,“ dodal Prudhomme.

Útok na zlatý hetrik

Hovoriť o favoritoch na celkový triumf je predčasné, ale jedno meno sa núka automaticky. Dvojnásobný šampión Pogačar kraľuje svetovej cyklistike a na budúci rok zaútočí na zlatý hetrik.

Dvadsaťtriročný Slovinec vyhral v končiacej sa sezóne okrem Tour aj monumenty Liège-Bastogne-Liège či Okolo Lombardska a neplánuje spomaliť.

Hoci jeho dominancia narastá, porovnania s najlepším cyklistom histórie Eddym Merckxom vytrvalo odmieta.

Tadej Pogačar Čítajte viac Cyklistike vládne malý národ. O svetelné roky

„Eddy bol jedinečný. Vyhrával na každom teréne. Špurtérsku klasiku Miláno-San Remo ovládol sedemkrát, to je u mňa bez šance. Čaká ma ešte dlhá cesta, aby som sa k nemu čo i len priblížil,“ reagoval Pogačar.

Na Tour 2022 by nemal chýbať ani Peter Sagan. Hoci jeho nový tím TotalEnergies zatiaľ nepatrí do elitného seriálu WorldTour, pozvánku na Starú dámu dostane.

Žilinčan je rekordérom v počte získaných zelených dresov (sedem), ale medzi top favoritov na triumf v bodovačke patriť nebude. Za posledné tri roky vyhral na Starej dáme jedinú etapu.

Sagan Peter Juraj Čítajte viac Hrdosť a zelené srdiečko. Bora poslala Saganovi jasný odkaz

To však neznamená, že je bez šance. Vo francúzskej stajni ho čaká nová výzva, o motiváciu má postarané a bude sa chcieť ukázať.

Útok na zelené tričko avizuje Wout van Aert. Belgičan je najuniverzálnejším cyklistom v pelotóne, čo dokázal aj na tohtoročnej Tour.

Najskôr ovládol horskú etapu s prechodom cez Mount Ventoux, následne časovku a potom aj špurt v Paríži.

„Výhra v bodovačke je jedným z mojich dlhodobejších cieľov. Uvidíme, aká bude tímová taktika a koľko dostanem voľnosti,“ uviedol Van Aert, ktorý v uplynulých ročníkoch patril medzi kľúčových domestikov Primoža Rogliča.

Posledných päť víťazov bodovačky na Tour de France
2021 Mark Cavendish V. Brit./Deceuninck QuickStep 337  
2020 Sam Bennet Ír./Deceuninck-QuickStep 380  
2019 Peter Sagan SR/Bora-Hansgrohe 316  
2018 Peter Sagan SR/Bora-Hansgrohe 477  
2017 Michael Matthews Austr./Sunweb 370  
pozn.: rok, meno, národnosť, tím, počet bodov      
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2022