Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistike vládne malý národ. O svetelné roky

Cyklistika je Slovinsko a Slovinsko je cyklistika.

10.10.2021 13:57
Tadej Pogačar Foto:
Tadej Pogačar v cieli Okolo Lombardska.
debata

Poslednú monumentálnu klasiku a zároveň posledné dôležité podujatie ročníka ovládol Slovinec.

Tadej Pogačar na pretekoch Okolo Lombardska opäť potvrdil, že je najlepším cyklistom na svete. Kto má pochybnosti, nech si pozrie rebríček UCI.

Rodákovi z Komendy v tejto sezóne stačil jedine Wout van Aert. Víťaz Tour de France zvyšok konkurencie deklasoval.

Aj na kopcovitých talianskych cestách bol v sobotu Pogačar suverénny. V cieli sa radoval po dlhom, 35-kilometrovom úniku.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

"Je to šialené po celej sezóne vyhrať takéto slávne preteky. Keď som zaútočil, myslel som si, že niekto pôjde so mnou, ale možno bol ten záver už taký ťažký, že nikto nestačil a išiel som sám.

Našťastie sme mali dostatočný náskok. Sníval som, že tu budem štartovať a získal som veľký triumf," povedal prvý slovinský víťaz podujatia.

Pogačar má síce iba 23 rokov, no už teraz má miesto v histórii. A prakticky celú kariéru pred sebou.

To, čo cez víkend dokázal, nemá v uplynulých dekádach, keď sa cyklistika mimoriadne vyrovnala, obdobu.

Podobný kúsok, triumf na Tour a dvoch monumentoch zároveň, sa v minulosti podaril iba legendárnemu Belgičanovi Eddymu Merckxovi a o nič menej slávnemu Talianovi Faustovi Coppimu.

Vyhrať Tour a zároveň Okolo Lombardska v jeden sezóne dokázal naposledy v roku 1979 Francúz Bernard Hinault a ovládnuť Lombardsko spolu s Liege – Bastogne – Liege sa podarilo pred Pogačarom Talianovi Moreno Argentinovi v roku 1987.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Je to jedna z najlepších sezón v podaní jedného jazdca v histórii cyklistiky,“ nadchýnal sa na Twitteri írsky novinár Cillian Kelly.

Pogačar potvrdzuje, že nie je len jazdcom na dlhé etapové preteky s viacerými horskými skúškami. Všade je silný – na rovine, v miernych kopcoch, v strminách, keď mu to sadne, ani v časovke nemá páru. Na tohtoročnej Tour zničil konkurenciu už v prvom týždni.

„Je ako z inej planéty. Pred súpermi je o celé svetelné roky,“ vravel Dan Lloyd, niekdajší profesionál, dnes spolupracovník Eurosportu. „Za ním nie je nič, len prázdna cesta. Je ťažké vidieť niekoho, kto by ho dokázal čo i len ohroziť.“

Tadej Pogačar, Čítajte viac Dlhý únik, víťazný šprint. Pogačar má druhý monument v sezóne

Okrem dvoch monumentov a Tour ovládol aj etapové preteky Okolo Spojených arabských emirátov a Tirreno-Adriatico.

Aby sme zvýraznili tohtoročnú slovinskú dominanciu, tak Primož Roglič v tejto sezóne vyhral Vueltu, preteky Okolo Baskicka, časovku na olympiáde a nebyť nepríjemného pádu na Starej dáme, bol by to on, kto mohol Pogačarovi znepríjemniť život.

Cyklistike jednoducho vládne dvojmiliónový národ a zrejme to nezmení ani budúca sezóna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Primož Roglič #Okolo Lombardska #Tadej Pogačar