Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan premárnil šancu. Len preto, že chcel vyhrať

Štyri pätiny trate na svetovom šampionáte išiel bezchybne. Správnou pozičnou jazdou sa vyhýbal pádom a šetril sily.

27.09.2021 16:26
Sagan MS Foto:
Peter Sagan zostal v cieli MS sklamaný, napriek tomu neodmietol prosbu belgickej fanúšičky o spoločnú fotografiu.
debata (17)

V kľúčovom okamihu však Peter Sagan zaváhal a prišiel o šancu zabojovať o titul.

„Je to škoda, pretože vyzeral výborne. Ale aj o tom je cyklistika. Jazdec musí v sekunde vyhodnotiť, či je nástup súpera nebezpečný,“ vraví športový riaditeľ najväčšieho slovenského klubu Dukla Banská Bystrica Martin Fraňo.

Preteky vo Flámsku sledoval z pozície experta RTVS.

Užili ste si boj o dúhový dres z miesta spolukomentátora?

Ak by som bol nestranný fanúšik, tak určite áno. Preteky boli napínavé, stále sa niečo dialo, diváci vytvorili skvelú atmosféru. Z pohľadu človeka, ktorý je spojený so slovenskou cyklistikou, bolo moje nadšenie už menšie. Nielen z dosiahnutých výsledkov našich pretekárov, ale aj z rozhodnutia kompetentných.

Peter Sagan a spol. na MS v Belgicku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prišiel na štart pretekov MS vo...

Čo tým myslíte?

Majstrovstvá sveta sú hlavným vrcholom pre mnohých jazdcov. Majú rôznu výkonnosť. Tým slabším možno chýba kvalita, ale o to väčšie je ich odhodlanie. Pri počte takmer dvesto jazdcov nerozumiem kroku cyklistických šéfov z UCI, ktorí rozhodli o profile trate.

Značná časť sa išla po technickom mestskom okruhu. Tam môžete uspieť len vtedy, ak budete vpredu. Jazdci sa tlačili do zákrut miestami až bezhlavo a z toho pramenili pády. Postihli mnohých, okrem iných aj Tybora s Baškom.

Nepriamo na to doplatil aj Peter Sagan, ktorému pri kľúčovom nástupe Alaphilippa chýbala tímová podpora. Pomohla by mu?

Áno, ale to nebol kľúčový moment. Alaphilippov útok bol nástup na výkon. Súperi už nemohli čakať, museli ísť. Sagan mal ísť tiež, ale nepodarilo sa. Možno sa v danom momente necítil najlepšie, možno situáciu trochu podcenil. Ale len preto, že chcel vyhrať. Netúžil po šiestom či dvanástom mieste. Ak chcete uspieť, nemôžete strieľať zbytočne. Každý takýto nástup sa „píše“.

Sagan v danej sekunde vyhodnotil, že nejde o kľúčový atak a že skupiny sa opäť spoja. Ak by sa tak stalo, mal by výhodu, pretože by neminul sily navyše. Ale na jeho smolu sa utrhli najsilnejší pretekári.

Peter Sagan Čítajte viac Klobúčik, Julian! Saganov odkaz nadchol (nielen) Francúzov

Okrem slovenských fanúšikov smútili aj belgickí, ktorí očakávali triumf favorizovaného Van Aerta. Neuniesla domáca hviezda situáciu mentálne?

Jednoznačne bola pod obrovským tlakom. Ale táto situácia nie je nová. Pokiaľ tím nastupuje do pretekov až príliš profesorsky a s veľkým sebavedomím tak, ako v nedeľu Belgičania, málokedy uspeje. Niečo podobné sa stalo Britom na olympiáde v Londýne.

Všetci hovorili dopredu o triumfe Cavendisha na domácej pôde a napokon z toho nič nebolo. Van Aert sa dostáva do pozície Sagana pred rokmi. Súperi ho majú na očiach, strážia si ho, nikto ho nechce potiahnuť. Musí sa s tým vyrovnať.

Belgičania zostali sklamaní, ale minimálne jeden z nich sa tešil – Patrick Lefevere, šéf QuickStepu. Alaphilippa má v tíme deväť rokov, nechce ho predať. Poznal od začiatku jeho kvality?

Alaphilippe bol vždy talentovaný, ale zo začiatku nie až taký drahý. Lefevere je známy tým, že vyskladá stajňu z kvalitných jazdcov, ale nerozmaznáva ich veľkými platmi. Cyklisti dostávajú dostatok príležitostí, v nadupanej zostave víťazia a sú spokojní. Šťastný je aj Lefevere, pretože mať v tíme majstra sveta je špeciálne v Belgicku veľká prestíž.

Martin Svrček Čítajte viac Nový Sagan? Najlepší tím planéty víta mladého Slováka

Do QuickStepu mieri aj talentovaný Martin Svrček. Je belgická stajňa ideálnym miestom pre rozvoj mladého cyklistu?

Martin je rýchly, výbušný cyklista. Iný typ pretekára, ako napríklad Remco Evenepoel, ktorý už teraz patrí medzi mladé hviezdy tímu. Môžu nastať len dva scenáre. Buď sa Svrček v silnom tíme chytí, následne dostane príležitosti na popredných pretekoch a môže rásť. Lenže história pozná aj prípady, keď veľké talenty zlyhali. Držím mu palce, pretože ho nečaká nič jednoduché.

V nedeľu je na programe ďalší z vrcholov sezóny, monument Paríž – Roubaix. Váš tip na víťaza?

Wout van Aert. Nedeľňajší neúspech ho ešte viac nabudil, pôjde za víťazstvom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Martin Fraňo