Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útok na rekordný titul. Nepoviem vám, že som favorit, smial sa Sagan

Po ročnej prestávke je späť. Motivovaný, vo forme a s túžbou dosiahnuť ďalší zápis do cyklistickej histórie.

25.09.2021 17:49
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan v národnom drese na MS 2018.
debata (5)

Nedeľné vyvrcholenie majstrovstiev sveta vo Flámsku ponúkne súboj najlepších jazdcov planéty.

Nebude medzi nimi chýbať ani trojnásobný šampión Peter Sagan, ktorý myslí na jediné.

„Štyri tituly ešte nikto nevyhral. Trať je dlhá, náročná, ale mala by mi vyhovovať. Isto sa dočkáme zaujímavých pretekov. Verím, že si ich užijem,“ vravel líder slovenskej reprezentácie.

Technická trať

Hoci najväčšími favoritmi na zisk dúhového dresu sú iné mená, Sagana neradno odpisovať. Na obľúbené belgické cesty, na ktorých dosiahol viaceré úspechy vrátane triumfu na Okolo Flámska 2016, sa vracia ako čerstvý víťaz slovenskej Tour.

Peter Sagan Čítajte viac ONLINE: Sagan nezvládol rozhodujúci moment. Alaphillipe obhájil

Hoci Okolo Slovenska nemalo špičkovú obsadenosť ako nedeľné preteky, rýchlik zo Žiliny opäť ukázal, že na dôležitých podujatiach sa dokáže vyburcovať ku kvalitným výkonom.

Pred účinkovaním na domácej pôde stihol absolvovať podujatie Okolo Beneluxu, po ktorom si odskočil na obhliadku šampionátovej tra­te.

„Časť pretekov sa pôjde po rovnakej trase ako klasika Brabantský šíp. Naposledy som ju išiel pred siedmimi rokmi. Prekvapilo ma, že som si počas obhliadky pamätal niektoré pasáže,“ priznal Sagan.

Trať s celkovou dĺžkou 268 km je technická, plná zákrut a stúpaní na tradičné flámske kopce. Tie nie sú prudké, ale prechádzajú sa na brzdy a preto bude dôležitá pozičná jazda.

Peter Sagan Čítajte viac Van Aert a spol., majte oči na stopkách! Známy web na Sagana nezabudol

Po príchode do Leuvenu jazdci absolvujú dva okruhy – jeden dlhší a druhý kratší v meste. Nechýbajú ani úseky na kockách, tzv. mačacích hlavách.

Nová úloha

Organizátori ušili trať pre potreby domácich hviezd. Nadupaný výber Belgicka vedie vysoko favorizovaný Wout van Aert, ako plán B bude v zálohe pripravený Remco Evenepoel. Silné tímy postavili aj Francúzi, Taliani či Holanďania.

Trojnásobní majstri sveta
Alfredo Binda Taliansko 1927, 1930, 1932
Rik Van Steenbergen Belgicko 1949, 1956, 1957
Eddy Merckx Belgicko 1967, 1971, 1974
Oscar Freire Španielsko 1999, 2001, 2004
Peter Sagan Slovensko 2015, 2016, 2017

Sagan nie je v predštartových prognózach na popredných priečkach, ale práve takáto pozícia mu môže vyhovovať. V časoch najväčšej slávy ho súperi zodpovedne strážili a pelotón sa trhal podľa jeho štýlu jazdenia.

Teraz sa bude pozornosť sústrediť na iných, okrem Van Aerta aj na obhajcu titulu Francúza Alaphilippa, Holanďana Van der Poela či Slovinca Pogačara.

Sagan Čítajte viac Kto získa dúhu v meste piva? Podceňovaný Sagan vyzve elitu

Sagan sa môže držať v úzadí a profitovať zo správnej pozičnej jazdy. Sám vie, že k prípadnému úspechu bude potrebovať aj kus šťastia.

„Poznáte ma, nepoviem vám, že som favorit,“ vravel belgickým médiám v dobrej nálade.

„Úlohu zohrá veľa faktorov. Zasiahnuť môže aj počasie, prípadný dážď a vietor by z toho urobili úplne iné preteky. Pôjdem na maximum a uvidíme, na čo to bude stačiť,“ dodal.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan je psychicky unavený, ale neodpisujte ho. Dnes ani zajtra
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS 2021 v cyklistike