Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je psychicky unavený, ale neodpisujte ho. Dnes ani zajtra

Richmond 2015, Dauhá 2016, Bergen 2017. Tri svetové šampionáty v cestnej cyklistike priniesli Slovensku vďaka Petrovi Saganovi tri nezabudnuteľné triumfy. Pri mikrofóne Českej televízie ich všetky odkomentoval Petr Benčík (45), niekdajší skvelý pretekár.

25.09.2021 06:36
Peter Sagan Foto:
Pred šiestimi rokmi v Richmonde získal Peter Sagan prvý titul majstra sveta. Vtedy som mal najväčšie zimomriavky, priznal Petr Benčík.
debata (5)

Do štúdia sa posadí aj zajtra počas majstrovstiev sveta v Belgicku. Na rozdiel od mnohých, on žilinského rodáka neodpisuje.

„Stojím si za tým, že Peter stále dokáže vyhrávať. Na akýchkoľvek pretekoch,“ vraví bývalý profesionál.

Práve sme si pozreli na Youtube všetky tri víťazné šampionáty aj s vaším komentárom. Zdá sa, že Sagan vás zakaždým poriadne bavil…

Rozhodne. Poznám slovenské cyklistické prostredie, Jána Valacha, proti ktorému som pretekal. Dokonca aj s Peťom, keď ešte začínal. A zrazu niekto odtiaľto vyhral majstrovstvá sveta.

Pochopiteľne, že som mal z toho neskutočnú radosť. Tak ako vy, aj ja cítim, že to zlato je trošku aj moje. Tá blízkosť tu jednoducho je i zostane.

Kedy ste mali najväčšie zimomriavky?

V Richmonde 2015. Predsa len, bolo to prvýkrát. Peťo nastúpil pár kilometrov pred cieľom a došiel sám. Ukázal, že má gule. A poriadne.

Tušíte, čo ste povedali do mikrofónu tesne pred jeho útokom?

Je to už pár rokov. Pomôžte mi…

Že najväčšiu hrozbu predstavujú Sagan s Johnom Degenkolbom. Mali ste tušenie?

Takto mi to vychádzalo. Peťo sa celý deň takticky ukrýval v balíku. Bol to fantastický útok. Keď takýmto spôsobom ovládnete MS, patrí sa povedať, že lepšie to už ani nešlo. Ak by spravil čo i len malú chybičku, už by nevyhral. Klobúk dole, bol to parádny cyklistický kúsok.

Do Richmondu si priniesol nálepku večne druhý. Napokon, dva mesiace predtým skončil na Tour de France päťkrát tesne za víťazom. Malo to naňho vplyv?

Niečo tam zrejme bude. Keď ste niekoľkokrát druhý, uvažujete, že niečo musíte spraviť inak. Možno viac zariskovať, čokoľvek, len aby ste opäť neskončili na tom najnepopulárnejšom mieste.

Práve tu Sagan dokázal, aký veľký je to pretekár. V pravý moment našiel správnu cestu. To je to, čo robí hviezdu hviezdou. Nečakal na to, čo sa stane. Šiel za zlatom.

Zmenil ho dúhový dres ako cyklistu?

Nemyslím si. Už predtým všetci súperi vedeli, že je hviezda, že dokáže vyhrať kdekoľvek a nad kýmkoľvek. Mal trikolóru, zrazu bol v pelotóne oveľa nápadnejší, ale on je cyklista, ktorý rozhoduje preteky, keď ostatní ťahajú jazyk po asfalte.

Šampionát v Katare 2016 zrejme nemal byť o ňom. Aj zo záznamu je zrejmé, že v štúdiu ste všetci sledovali predovšetkým Marka Cavendisha…

Veru. Čakal som, že Peter bude bojovať o medailu, že to bude druhé, tretie, maximálne štvrté miesto. V Dauhá mal aj šťastie, keď vietor delil pelotón, ustál to a došpurtoval si do vedúcej skupiny. Ako posledný zo všetkých. To bol ale výkon. V cieli to bolo – paradoxne – už jednoduchšie.

Prečo?

Mal za sebou namáhavé preteky v náročných podmienkach, vo finiši nerozhodovala rýchlosť, ale výkonnosť. Cavendish mal toho plné zuby, šiel po štyroch.

Za iných okolností by Petra určite zdolal. Na tomto šampionáte mal Sagan viacnásobné šťastie. To však praje pripraveným.

Pred Bergenom 2017 sa cyklistické veľmoci zaprisahávali, že tentoraz mu to už len tak nedarujú. A predsa sa stalo…

Chystať sa môže kto chce a kam chce, v tomto prípade bolo jedno, koľko ich je v tíme. V Nórsku nebol náročný okruh, Peťo za celý deň ani raz nevystrčil nos z pelotónu. Akoby si povedal: robte si, čo chcete, ja nikam nejdem – buď to vyjde, alebo nie. Stavil všetko na jednu kartu. Takticky to zvládol geniálne.

Peter Sagan Čítajte viac Van Aert a spol., majte oči na stopkách! Známy web na Sagana nezabudol

Nórom na dlhé minúty vypadol televízny signál. Keď sa zrazu pelotón ukázal pohromade, bol pre vás Sagan top favorit?

Vtedy už áno. V rozhodujúcej chvíli bol na správnom mieste. Aj keď Alexander Kristoff mu to v závere pekne osladil. Skvelý finiš od oboch.

Ktorý z troch triumfov má pre vás najväčšiu cyklistickú hodnotu?

Jednoznačne Richmond. Lebo prišiel sám. Predovšetkým na svetovom šampionáte to nie je jednoduché. Keď sa rozhodnete ujsť niekoľko kilometrov pred cieľovou páskou najlepším pretekárom na svete, musíte byť trošku aj blázon.

Akú výkonnosť musíte mať, keď utrhnete Grega van Avermaeta z háku. Takto ste v tej chvíli glosovali útok pri stúpaní na 23. ulici…

Presne tak. Toto bol kráľovský kúsok. Akoby ostatným naznačil, že nech sa deje čo sa deje, medaila dnes pôjde na Slovensko.

K čomu sa dá prirovnať nedeľňajšia trať v Belgicku?

Veľmi ťažká otázka. Na jednej strane vyzerá jednoducho, ale fúka tam a tým pádom je neskutočne náročná. Inde vyzerá ťažko, ale vietor vás do kopca ženie. Vôbec ju nedokážem vyhodnotiť.

Sagan Čítajte viac Kto získa dúhu v meste piva? Podceňovaný Sagan vyzve elitu

Podľa tamojších znalcov je veľmi nepravidelná, okrem miernych kopcov je tam aj veľmi veľa zákrut. Komu bude najviac vyhovovať?

Samozrejme, že Saganovi (smiech). Bude to o pozičnej jazde, na trati je veľa prekážok a preto každý, kto má zálusk na triumf, musí byť neustále vpredu.

Je to typická belgická klasika, ako Okolo Flámska. Hore-dole, časté zmeny rytmu, za každou zákrutou krátky špurt, aby ste nestratili kontakt. Na tejto trati sa v balíku neskryjete.

Pripravili to Belgičania pre Wouta Van Aerta?

Boli by hlúpi, ak by to tak nebolo. Keby sa šlo na Slovensku, tiež by to organizátori šili Saganovi na mieru. To je výhoda domáceho prostredia. Zároveň to je mimoriadne spravodlivá trať, zvíťaziť môže len ten, kto bude mať silné nohy.

Van Aert je favorit číslo jeded, ale nič to neznamená, nemusí mať deň. Ani vyhovujúca trať mu nič negarantuje. Navyše, na štarte budú všetci veľkí klasikári, ktorí sa chystajú na Paríž-Roubaix. Kandidátov je omnoho viac.

Sagan už dlhšie čaká na veľký výsledok. Nedopláca na to, že vo svetovom pelotóne je už jedenástu sezónu?

Povedal som to pred tohtoročnou Tour de France a zopakujem to aj teraz: Sagan v žiadnom prípade nie je na ústupe. Je však psychicky mimoriadne unavený.

Je to len o tom, do akej miery sa s tým popasuje. Ak by aj v tejto chvíli skončil, zostane nezabudnuteľnou hviezdou, ktorú bude obletovať celý cyklistický svet.

Peňazí aj úspechov má dosť, kariéru však chce dojazdiť s gráciou. Dva-tri roky ešte pokojne môže byť absolútnou špičkou. Otázkou zostáva, či sa vie naštvať a makať, aby opäť vyhrával. Úprimne, prekvapilo by ma to.

Vážne?

Jeho únava je ohromná, muselo by to byť niečo naozaj silné, aby ho to prinútilo makať tak, ako keď mal 22 rokov. Každá hlava má limity, nikto sa nemôže čudovať, ak už nebude ochotný tomu dať tak veľa, ako kedysi.

Neočakávali ste teda, že po sezóne definitívne skončí?

To nie. Stále má chtíč vyhrať niečo veľké. Navyše, tento rok mal problémy, najprv to bol koronavírus, potom sa zasa dotĺkol na Tour. Počas kariéry mu osud prial, v uplynulých mesiacoch mu hádže polená pod nohy.

Každý jeho majstrovský triumf ste ho pri mikrofóne parodovali a glosovali vtipnou slovenčinou. Máte niečo pripravené aj na nedeľu?

(smiech) Dedko bol Slovák, aj priezvisko mám slovenské, slovenčinu mám rád. Jednoducho mám k vám blízko.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Petr Benčík #MS 2021 v cyklistike