Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veľký úspech na MS! Svrček špurtoval o medailu, tesne mu ušla

Piatkové preteky juniorov s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Belgicku takmer priniesli medailu pre Slovensko. Najlepší slovenský mladý cyklista Martin Svrček finišoval na 121,8 km dlhej trati v Leuvene na štvrtom mieste, keď len tesne podľahol v súboji o bronz Estóncovi Madisovi Mikhelsovi.

24.09.2021 11:12 , aktualizované: 18:18
debata (2)

Titul a dúhový dres svetového šampióna získal Nór Per Strand Hagenes, striebro vybojoval Romain Gregoire z Francúzska.

Len 18-ročný Svrček v záverečných metroch špurtoval s Estóncom o bronzovú medailu, tá sa mu napokon neušla.

Čerstvo nový člen belgického profitímu Deceuninck–QuickStep, ku ktorému sa pripojí na budúci rok v lete, ale opäť ukázal veľký potenciál.

V štartovom poli boli ešte ďalší traja slovenskí reprezentanti. Tomáš Sivok skončil 80. so stratou takmer 16 minút na víťaza, dvojica Samuel Kováč a Samuel Tuka nedokončila.

Martin Svrček Čítajte viac Nový Sagan? Najlepší tím planéty víta mladého Slováka

Juniorský pelotón absolvoval preteky so štartom a cieľom v Leuvene osemkrát na okruhu, ktorý meral 15 km.

Po zlikvidovaní trojčlenného úniku v závere neodolal útoku neskoršieho víťaza, ktorý zaútočil na poslednom stúpaní.

Slovenskí fanúšikovia v Leuvene povzbudzujú aj... Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Milan Kadlec, cyklistika Slovenskí fanúšikovia v Leuvene povzbudzujú aj českého juniora Milana Kadleca, za ktorým je Brit Joshua Tarling a Nemec Luis-Joe Lührs.

Jeho nástup zachytili Francúz Gregoire a Talian Belletta. Na posledných 5 km v záverečnom kole Hagenes predviedol veľkú silu a suverénnym spôsobom zvíťazil.

Francúz na neho stratil 19 sekúnd, Mikhels a Svrček po 24.

"Som, samozrejme, šťastný za štvrté miesto. Len ma trochu mrzí, že asi tri kolá do cieľa som zbytočne vyplytval sily, keď si Gregoire nastúpil a dotiahol náš balík.

Potom som tam v rozhodujúci moment nebol, ale každopádne som veľmi šťastný," citoval Svrčeka portál cycling-info.sk.

Pretekár, ktorý momentálne pôsobí v talianskej stajni Franco Ballerini, potvrdil aktuálnu skvelú formu, keďže predtým v časovke na MS obsadil sedemnáste miesto.

Od začiatku tejto sezóny dosiahol 15 víťazstiev vrátane dvoch titulov majstra Slovenska v juniorskej kategórii.

Na nedávnych majstrovstvách Európy finišoval v pretekoch s hromadným štartom na ôsmom mieste.

Rodák z Nosluše si od budúcej sezóny bude obliekať dres dlhodobo najlepšieho cyklistického tímu na svete Deceuninck – Quick Step.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan či Nibali v nových farbách, Kysučan do QuickStepu. Toto sú čerstvé prestupy

"Je to úžasné. Môj sen bol jazdiť v najvyššej kategórii pretekov World Tour, ale nevedel som si reálne predstaviť, že to bude v najlepšom tíme.

Milujem na ňom mužstve všetko – atmosféru, víťazného ducha, históriu a najmä dres, ktorý vždy vyčnieva z pelotónu," citoval Martina Svrčeka jeho nový belgický tím vo svojej tlačovej správe.

Štoček finišoval 25.

Majstrom sveta v kategórii do 23 rokov sa stal Talian Filippo Baroncini.

O svojom prvenstve rozhodol pri záverečnom stúpaní na vrch Wijnpers a do cieľa prišiel s náskokom dvoch sekúnd pred početnou skupinou prenasledovateľov.

Najrýchlejší v šprinte balíka bol Eritrejčan Biniam Girmay, bronz získal Holanďan Olav Kooij, na 25. priečke finišoval najlepší zo Slovákov Matúš Štoček.

Do cieľa prišli aj Lukáš Kubiš s mankom 4,28 min na 70. priečke a Tobias Vančo s odstupom 11:39 na 107. pozícii. Filip Lohinský a Adam Foltán nedokončili.

Fakty z Leuvenu

Juniori – preteky s hromadným štartom: 1. Per Strand Hagenes (Nór.) 2:43:48 h, 2. Romain Gregoire (Fr.) +19 s, 3. Madis Mihkels (Est.), 4. Martin SVRČEK (SR), 5. Alexander Hajek (Rak.), 6. Antonio Morgado (Port.), 7. Manuel Oioli (Tal.), 8. Vlad van Mechelen (Belg.), 9. Max Poole (V.Brit.), 10. Luis-Joe Lührs (Nem.) všetci +24, … 80. Tomáš SIVOK +15:39 min, Samuel KOVÁČ a Samuel TUKA (všetci SR) nedokončili

Muži do 23 rokov (Antwerpy – Leuven, 161,1km): 1. Filippo Baroncini (Tal.) 3:37:36 h, 2. Biniam Girmay (Eritrea), 3. Olav Kooij (Hol.), 4. Michele Gazzoli (Tal.), 5. Lewis Askey (V. Brit.), 6. Thibau Nys (Belg.), 7. Luca Colnaghi (Tal.), 8. Paul Penhoet (Fr.), 9. Vinicius Rangel Costa (Braz.), 10. Luke Lamperti (USA),… 25. Matúš ŠTOČEK všetci +2 s, 70. Lukáš KUBIŠ +4,28 min, 107. Tobias VANČO +11:39, Filip LOHINSKÝ a Adam FOLTÁN (všetci SR) nedokončili.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Svrček #MS 2021 v cyklistike