Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Lance Armstrong má tvár podvodníka. Pred päťdesiatkou aj po nej

Tá fotografia obletela celý svet. Lance Armstrong na nej leží v obrovskej obývačke na pohovke a nad ním visí sedem obrazov - v každom z nich je zarámovaný žltý dres. Azda žiadna snímka viac nedokazuje depresívnu beznádej jeho situácie ako tento moment z temných čias.

22.09.2021 05:44
Lance Armstrong Foto:
Lance Armstrong.
debata (10)

Slávny americký spisovateľ George Orwell niekoľko mesiacov pred smrťou do svojho denníka napísal: „V päťdesiatke má každý takú tvár, akú si zaslúži.“ Hoci sám autor nikdy nemal možnosť posúdiť osobnú pravdivosť tejto poznámky, iné duše ju majú. Vrátane Armstronga, hrdinu i dopingového lumpa v jednom.

Rodák z Texasu v sobotu oslávil 50. narodeniny.

Podľa vlastných slov muž, ktorý stratil status hrdinu a padol na dno. Prežil potenciálne smrteľnú rakovinu semenníkov, vyhral sedem po sebe nasledujúcich ročníkov na ikonickej Tour de France, aby mu následne všetko vzali a jeho povesť padla do prachu dopingových obvinení, ku ktorým sa oneskorene priznal.

Akú tvár si teda cyklista Lance Armstrong zaslúži?

Blízko k slnku

Nazývame to talent od prírody. Keď mal dvanásť, v bazéne v disciplíne na 1500 metrov voľným spôsobom skončil v celom Texase štvrtý. O rok ovládol triatlonový Iron Kids a keď mal devätnásť, nemal v Amerike páru. Potom presadol na bicykel a odštartoval éru, ktorá na dlhé roky poznačila svet cyklistiky.

Prvý, druhý, tretí, štvrtý… Tituly z najslávnejších pretekov na svete pribúdali ako huby po daždi. A s nimi aj pochybnosti. Medzinárodná cyklistická únia z časti jeho doping kryla. Hein Verbruggen, jej vtedajší prezident, Američana viackrát upozornil, aby „nelietal blízko k slnku“.

Lance Armstrong. Foto: SITA/AP, PETER DEJONG
2. lance Lance Armstrong.

Nič nepomáhalo, dopingový stroj si šiel svoje. Keď Armstrong ovládol Tour siedmykrát, v slávnostnom príhovore vyjadril ľútosť nad všetkými, ktorí neveria v čistú cyklistiku. Všetkých, ktorí nedokážu mať veľké sny a neveria v zázraky. Následne profesionálny šport opustil.

Pochybnosti nezmizli.

Možno by zostalo iba pri nich, keby sa hriešnik stiahol a nevracal. Lenže on je Lance. Zvyknutý víťaziť. Návrat spojil s masívnou kampaňou na podporu ľudí bojujúcich s rakovinou. Žlté náramky Livestrong nosili desiatky miliónov ľudí. „Kritici nech si vravia, čo chcú. Kvôli nim predsa na bicykli nesedím,“ tvrdil v reklamnom videu z roku 2009 pre spoločnosť Nike.

O neférovom boji sa začalo šepkať na prelome tisícročia, francúzski a britskí novinári spochybnili prvýkrát Armstrongove úspechy v roku 2004. Dopingová bublina rástla a raz musela spľasnúť. Proti slávnemu kolegovi vystúpili aj bývalí parťáci v dobrom aj v zlom – Floyd Landis i Tyler Hamilton.

Americká antidopingová agentúra USADA po mnohých výsluchoch kauzu vyšetrila. Šampión dostal zákaz pretekať a UCI mu v momente siahla na všetky tituly. Ruky preč nedali iba sponzori, ale aj jeho vlastná nadácia.

Dopingový front

Spočiatku zatĺkal a provokoval. Vinu priznal až 17. januára 2013 počas rozhovoru s televíznou hviezdou Oprah Winfreyovou. Od testosterónu, cez Epo, po rastový hormón, ktorý, ako priznáva, mu mohol spôsobiť rakovinu semenníkov a mozgu až po transfúzie. Akoby neexistoval žiadny dopingový front, ktorý by Texasan bez strachu a bez škrupúľ neskúsil.

Peter Sagan Čítajte viac Postačí mi, keď Sagan ešte raz poriadne zabije. Kdekoľvek

Armstrong potvrdil, že dopoval pri všetkých siedmich triumfoch na Tour a považoval to v tom čase za úplne normálne. „Šli v tom všetci,“ prisahal. Spočiatku maskoval len miesto vpichu mejkapom, potom užíval iné látky, aby nimi prekryl tie zakázané. Alebo odovzdával vzorky iných osôb.

„From hero, to zero“ – z hrdinu nula. Fenomenálny cyklista napriek svojmu nespornému umeniu stratil všetok kredit. „Je málo pravdepodobné, že by nemal k dispozícii aj elektrický motorček. Ťažko sa tomu verí,“ povedal nedávno pre Pravdu francúzsky novinár a cyklistický expert Jean-Luc Gatellier zo športového denníka L'Équipe.

Či je to pravda, je hádam jedno. Veľký a ešte väčší klamár je vlastne to isté.

Armstrong bude žiť s tvárou podvodníka už do konca.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong