Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan si výrazne polepšil v rebríčkoch. Pred MS ide do formy, teší Valacha

Celkový triumf Petra Sagana na pretekoch Okolo Slovenska sa odrazil v jeho výraznom zlepšení v rebríčkoch Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

21.09.2021 17:55
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v záverečnej etape pretekov Okolo Slovenska.
debata (2)

V etapovom renkingu UCI poskočil zo 72. na 47. miesto a v komplexnejšom poradí UCI World patrí Saganovi 51. pozícia, pričom predtým figuroval o desať miest nižšie.

Napokon v renkingu jednorazových pretekov (One Day Race) je Sagan na 62. priečke.

Lídrom hlavného rebríčka UCI World, ktorý zohľadňuje všetky výsledky v celej sezóne nielen v rámci elitnej World Tour, je belgický univerzál Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma pred slovinským víťazom Tour de France Tadejom Pogačarom (Tím SAE) a šampiónom Vuelty, ďalším Slovincom, Primožom Rogličom (Jumbo-Visma).

Peter Sagan Čítajte viac Postačí mi, keď Sagan ešte raz poriadne zabije. Kdekoľvek

V hodnotení etapových pretekov (Stage Race) je na čele Pogačar pred Rogličom a Kolumbijčanom Eganom Bernalom zo zoskupenia Ineos Grenadiers.

Renking jednorazoviek vedie Van Aert pred úradujúcim majstrom sveta Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck – Quick Step) a Holanďanom Mathieuom van der Poelom (Alpecin-Fenix).

Saganov triumf na Okolo Slovenska má ešte jeden štatistický dosah. Tridsaťjedenročný Žilinčan ním dosiahol 119. víťazstvo v profikariére v cestnej cyklistike, čím potvrdil štvrté miesto medzi aktívnymi jazdcami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan)

Podľa štatistického webu procyclingstats.com je na čele Nemec André Greipel so 158 triumfmi na profiúrovni, druhý Brit Mark Cavendish ich má 155 a tretí Španiel Alejandro Valverde 132.

Pre porovnanie za Saganom (119) nasleduje piaty Talian Elia Viviani s 85 víťazstvami.

V historickom poradí je prvý legendárny Belgičan Eddy Merckx s 287 víťazstvami, Sagan je dvadsiaty.

Bezprostredne pred ním sú ďalšie dve legendy svetovej cyklistiky – Francúz Jacques Anquetil a Belgičan Tom Boonen so 125 prvenstvami.

Peter Sagan Čítajte viac Prišiel, videl, zvíťazil. Šťastný Sagan sa poďakoval Slovákom

Dobrý signál pred šampionátom

Celkový triumf Petra Sagana na pretekoch Okolo Slovenska bol veľkou odmenou pre organizátorov, ktorí pripravovali 65. ročník týchto najväčších a najpopulárnejších cyklistických pretekov pod Tatrami.

K tomu treba pridať aj tisícky fanúšikov pri cestách, ktorí sledovali počínanie Sagana a spol. od Košíc cez Vysoké Tatry, Dolný Kubín, Považskú Bystricu až do trnavského cieľa.

Peter Sagan Čítajte viac Bravó, Peter! Sagan vyhral preteky Okolo Slovenska

Tridsaťjedenročný pretekár síce nevyhral žiadnu zo štyroch etáp, ale tri druhé a jedno tretie miesto ho posunuli k celkovému triumfu, čo sa mu v etapových pretekoch podarilo iba po štvrtý raz v kariére.

Pridanou hodnotou skvelých výkonov 31-ročného pretekára je dobrá príprava na majstrovstvá sveta, ktoré sa v belgickom Leuvene budú konať v pretekoch mužskej kategórie „elite“ už najbližšiu nedeľu a trojnásobného šampióna nemožno vynechať z okruhu favoritov na celkový triumf.

„Som rád, že Peter zvíťazil hneď vo svojom prvom štarte na Okolo Slovenska. Ukázal dobré nohy a ide do formy pred majstrovstvami sveta,“ podotkol športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Ján Valach. Foto: TASR, Michal Svítok
Ján Valach Ján Valach.

Valach potvrdil, že takmer 700 súťažných kilometrov, ktoré Sagan absolvoval na pretekoch naprieč Slovenskom, sa pozitívne podpíše v neho nohách pred majstrovským vrcholom sezóny.

"Etapy boli správne dlhé a najmä nejazdilo sa pomaly, ale pretekalo sa. Aj v poslednej etape sme v tíme držali vysoké tempo a napokon sme ‚zlomili‘ pelotón.

Peter bojoval o víťazstvo do posledných metrov, čo bolo pre neho len dobré. Pred majstrovstvami sveta je jeho víťazstvo dobrý signál," pokračoval Valach.

Niekdajší víťaz pretekov Okolo Slovenska povedie slovenskú mužskú ekipu na MS v Leuvene, kde sa okrem Petra Sagana predstaví jeho brat Juraj, Erik Baška a Patrik Tybor.

Erik Baška Čítajte viac Sagan zostane aj bez Bašku. Ten spomenul menšiu krízu a nový trend

Valach priznal, že Slováci už majú za sebou prehliadku trate s úctyhodnou dĺžkou 268,3 km.

"Boli sme tam pred 10 dňami urobiť si prehliadku trate, je pomerne technická. Sú to dva okruhy, jeden dlhší a druhý kratší v meste.

Kopce nie sú prudké, ale jazdia sa z brzdy, čiže treba byť neustále vpredu. Navyše sú to ‚kocky‘, takže to bude rýchle a zaujímavé a bude sa bojovať do poslednej minúty.

Myslím si, že Peter je vo forme. Je skúsený a vie sa v tom pohybovať dlhé roky. Spoliehame sa aj na podporný tím s Jurajom, Erikom a Patrikom. Dáme do toho všetko," dodal Valach.

Jeho slová potvrdil aj starší zo Saganovcov Juraj: „Petrova forma je super pred majstrovstvami sveta. Sú to však jednodňové preteky. Na to, aby vyhral, bude potrebovať aj šťastie a všetko k tomu.“

Peter Sagan Čítajte viac Prišiel, videl, zvíťazil. Šťastný Sagan sa poďakoval Slovákom

Zlato pre Ivančenkovú a Wanga

Ruská cyklistka Alena Ivančenková získala po titule v časovke junioriek na majstrovstvách Európy v tejto disciplíne zlato aj na svetovom šampionáte v Belgicku.

Na druhom mieste skončila iba 16-ročná Britka Zoe Backstedtová so stratou 11 sekúnd, bronz si vyjazdila Antonia Niedermaierová z Nemecka (+25 s).

Jediná slovenská reprezentantka v štartovom poli Tereza Kurnická obsadila 42. miesto so stratou 3:50 minút na víťazku. V časovke sa predstavilo 55 cyklistiek.

Titul medzi juniormi si zabezpečil 18-ročný Dán Gustav Wang, ktorý zvíťazil s dvadsaťsekundovým náskokom na Brita Joshuu Tarlinga.

Z bronzu sa tešil belgický majster Európy Alec Segaert, ktorý po skvelom finále vytlačil z pódia Carla-Frederica Bevorta. Slovenský reprezentant Martin Svrček obsadil 17. miesto s odstupom 1:25 min na víťazného Wanga.

Časovka junioriek (Knokke-Heist – Bruggy, 19 km): 1. Alena Ivančenková (Rus.) 25:05 min, 2. Zoe Backstedtová (V. Brit.) +11 s, 2. Antonia Niedermaierová (Nem.) +25, 4. Anna van der Meidenová (Hol.) +1:26 min, 5. Madelaine Leechová (V. Brit.) +1:27, 6. Elise Uijenová (Hol.) +1:30, …, 42. Tereza KURNICKÁ (SR) +3:20

Časovka juniorov (Knokke-Heist – Bruggy, 22,3 km): 1. Gustav Wang (Dán.) 25:37 min, 2. Joshua Tarling (V. Brit.) +20 s, 3. Alec Segaert (Belg.) +29, 4. Carl-Frederic Bevort (Dán.) +30, 5. Eddy Le Huitouze (Fr.) +33, 6. Cian Uijtdebroeks (Belg.) +41, … 17. Martin SVRČEK (SR) +1:25 min

(TASR)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #UCI