Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cyklistika stráca veľkú postavu. Už odmieta čeliť rizikám

Ten moment obletel svet. V úvodnej etape tohtoročnej Tour de France narazil Tony Martin do kartónového transparentu diváčky, čo viedlo k hromadnému pádu pelotónu.

21.09.2021 06:20
Francúzsko Cyklistika TdF 6. etapa Foto: ,
Júl 2015. Tony Martin v žltom drese vedúceho pretekára pred 6. etapou Tour de France spolu so zeleným krajanom Andrém Greipelom. V bielom drese pre najlepšieho pretekára do 25 rokov je Peter Sagan, ktorý sa rozpráva s lídrom hodnotenia vrchárov Joaquimom Rodríguezom.
debata

Na najslávnejších etapových pretekoch pokračoval, no o 12 dní sa preňho predčasne skončili. Počas kráľovskej etapy spadol do hlbokej jamy a utrpel poranenia tváre a nohy.

Časovkársky špecialista sa po zotavení začal pripravovať na majstrovstvá sveta vo Flámsku.

Minulú nedeľu, v deň ich štartu, oznámil, že po stredajšej časovke miešaných tímov sa rozlúči s profesionálnou cyklistikou.

Tour, žena Čítajte viac Už ju majú. Francúzi zatkli záhadnú ženu, ktorá zavinila pád pelotónu

Hviezdny 36-ročný Nemec priznal, že jeho rozhodnutie odísť do športového dôchodku ovplyvnili obavy o bezpečnosť jazdcov počas pretekov.

Vychádzal aj z nepríjemnej skúsenosti počas spomínanej kolízie vo Francúzsku.

„Nie je ľahké urobiť také ďalekosiahle rozhodnutie,“ napísal štvornásobný majster sveta v individuálnej časovke z rokov 2011, 2012, 2013 a 2016.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tony Martin (@tonymartin_procyclist)

„Cyklistika je už dlhý čas veľkou súčasťou môjho života. Sprevádzajú ju vzostupy i pády, veľké úspechy aj prehry, zranenia a návraty. To, o čom sníva veľa mladých jazdcov, som dosiahol,“ pokračoval vo vyhlásení.

Najmä v posledných mesiacoch premýšľal nad tým, či je pripravený naďalej čeliť rizikám, ktoré prináša cyklistika.

Peter Sagan Čítajte viac Postačí mi, keď Sagan ešte raz poriadne zabije. Kdekoľvek

"Rozhodol som sa, že nechcem. Najmä preto, že bezpečnosť pretekov sa napriek mnohým diskusiám o tratiach a bariérach nezlepšila.

Dúfajme, že cyklistický svet bude počúvať plány, ktoré predstavil môj i ďalšie tímy," doplnil jazdec stajne Jumbo-Visma.

Zmluva celkovému víťazovi pretekov Paríž – Nice či Eneco Tour platila na ďalší rok. Po Tour de France 2021 však muž s prezývkou Panzerwagen (Tank) informoval tím o jej predčasnom ukončení.

V nedeľu finišoval v časovke mužov na 43-kilometrovej trati šiesty, na víťazného Taliana Filippa Gannu (47:47 min) stratil 1:18 min.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tony Martin