Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Parádne divadlo v Považskej Bystrici. Sagan si obliekol žltý dres

Tretia etapa cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Dolného Kubína do Považskej Bystrice priniesla triumf Kristoffera Halvorsena z Uno-X Pro Cycling. Druhý skončil Kaden Groves (BikeExchange), tretie miesto si v špurte vybojoval slovenský reprezentant Peter Sagan.

18.09.2021 15:56 , aktualizované: 17:46
Peter Sagan Foto: ,
Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) v žltom drese vedúceho pretekára v celkovom poradí Okolo Sllovenska.
debata (8)

Rodák zo Žiliny sa vďaka štyrom bonifikačným sekundám obliekol do žltého dresu pre lídra celkového hodnotenia pretekov. Okrem toho má aj zelený dres, nakoľko vedie aj súťaž šprintérov.

"Bolo dosť chladno a posledných 80–90 km nás chytil ešte dážď, takže bola zima. Jeden šprint sme mali na prémii, ten bol v pohode. Akurát sa to 500 m pred prémiou zišlo, tam sa mi podarilo zobrať dve sekundy.

V závere už nepršalo, ale boli mokré cesty a bolo to dosť technické. Bol tam kruhový objazd a vedelo sa, že sa to tam bude šmýkať, takže som bol prekvapený, že nikto nespadol. Vedel som, že v poslednej zákrute 500 m pred cieľom treba byť vpredu, ale možno sme boli až moc vpredu a vyšlo to tak, že vyhral pretekár, ktorý išiel zozadu.

10: Armstrong Čítajte viac Zo superhrdinu nula. Kráľ dopingu oslavuje päťdesiatku

Dnes som išiel všetky cesty, čo poznám, takže som si oživil spomienky. Zatiaľ je to super, vediem o nejaké sekundy. Máme na zodpovednosti poslednú etapu, aby to dobre dopadlo. Ešte nie je nič rozhodnuté a treba bojovať až do konca. Zajtra to bude ešte napínavé," uviedol Sagan pre okoloslovenska.com.

V sobotu čakalo na pelotón päť horských prémii druhej kategórie a tri rýchlostné prémie. Posledný kopec Čelkova Lehota bol však už 41 km pred cieľom a tak sa očakával opäť hromadný dojazd. Počas etapy niekoľkokrát spŕchlo a jazdilo sa na mokrých cestách.

Hneď po štarte prišlo k pádu, ale všetci cyklisti pokračovali ďalej. Na stúpaní do Zázrivej (3,6 km, 4,4%) sa pokúšali odtrhnúť viacerí pretekári, ale ich pokus trval len krátko.

SR Cyklistika Okolo Slovenska 65. ročník prológ Košice KEX Čítajte viac ONLINE: Najťažšiu etapu ovládol Nór Halvorsen

Únik sa tak sformoval až po takmer 50 km, keď sa z pelotónu odtrhli Andrea Garosio, Alessandro Tonelli (obaja Bardiani-CSF-Faizané), Roger Adriá (Equipo Kern Pharma), Matěj Zahálka (Elkov-Kasper) a Tomasz Budzinski (Mazowsze Serci Polski).

Ich náskok sa po tretej vrchárskej prémii Semeteš (1,4 km, 7,6%) vyšplhal nad dve minúty. Pelotón, ktorý ťahali najmä cyklisti Deceuninck-QuickStep, si však situáciu strážil a náskok úniku stále sťahoval. Pred záverečným kopcom ho znížil na 50 sekúnd.

Belgická stajňa nasadila v záverečných 40 km vysoké tempo a z balíka začali odpadávať viacerí pretekári. Postupne sa rozpadol aj únik a 25 km pred páskou zostal na čele už len Zahálka.

peter sagan Čítajte viac Saganov premožiteľ musel riskovať. Mal som šťastie, že som nespadol

Jeho pokus sa čoskoro skončil, ale český cyklista si zaň vyslúžil cenu pre najbojovnejšieho pretekára etapy. Etapa vyvrcholila hromadným špurtom, v ktorom vyhral Halvorsen tesne pred Grovesom.

Sagan finišoval tretí a vďaka bonusovým sekundám sa dostal v celkovom poradí pred doterajšieho lídra Alvara Joseho Hodega z Kolumbie. (Deceuninck-QuickStep).

Preteky vyvrcholia v nedeľu záverečnou 4. etapou, ktorá povedie z Trenčianskych Teplíc do Trnavy a meria 159,2 km. Cyklistov čakajú tri rýchlostné a tri horské prémie.

výsledky 3. etapy (Dolný Kubín – Považská Bystrica, 193,2 km):
1. Kristoffer Halvorsen (Nór./Uno-X Pro Cycling Team), 2. Kaden Groves (Aus./BikeExchan­ge), 3. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 4. Alvaro Jose Hodeg (Kol./Deceuninck-QuickStep), 5. Antonio Puppio (Tal./Qhubeka NextHash), 6. Giovanni Lonardi (Tal./Bardiani-CSF-Faizane), 7. Itamar Einhorn (Izr./Israel Start-Up Nation), 8. Michael Mörköv (Dán./Deceuninck-QuickStep), 9. Adam Ťoupalík (ČR/Elkov-Kasper), 10. Dominik Neuman (ČR/Elkov-Kasper)

celkové poradie:
1. P. SAGAN 12:23:30 h, 2. Hodeg +2 s, 3. Jannik Steimle (Nem./Deceuninck-QuickStep) +5, 4. Roger Adria Oliversa (ŠP./Kern Pharma) +12, 5. Erik Lunder (Nór./Gazprom-RusVelo) +14, 6. Jakub Otruba +15, 7. Matěj Zahálka (obaja ČR/Elkov-Kasper) +16, 8. Cees Bol (Hol./DSM), 9. Casper Pedersen (Dán./DSM) obaja rovnaký čas, 10. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgorhe) +17, … 15. KUBIŠ +20, 20. ŠTOČEK +21, 39. Marek ČANECKÝ +25, 61. Martin HARING (obaja SR/Dukla Banská Bystrica) +1:53

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Slovenska 2021