Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan sa vracia do Talianska. Preruší domácu sériu?

V krátkom slede absolvuje štyri podujatia a ukončí sezónu. Na prvom z nich by rád získal dres, ktorý síce vyhral, ale nikdy nenosil.

11.09.2021 09:50
SAgan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Petra Sagana čaká v nedeľu tretia účasť na majstrovstvách Európy v kariére. Spoločne so starším bratom Jurajom a štvoricou krajanov Haring, Tybor, Čanecký, Bellan zabojuje v pretekoch s hromadným štartom v talianskej provincii Trentino.

Rád by zopakoval výkon spred piatich rokov, keď sa európsky šampionát konal prvýkrát za účasti profesionálov. Po parádnom špurte, v ktorom nedal súperom šancu a vyhral s výrazným náskokom, oslavoval premiérový titul. V tom čase však nosil dres majstra sveta a tak nové tričko putovalo do zbierky.

Situácia sa s odstupom rokov zmenila, Žilinčan bude súťažiť v Trente už ako skúsený cyklista. Hoci v júli musel nútene pauzovať pre operáciu kolena, pred ME a blížiacimi sa MS (26. septembra) stihol absolvovať vysokohorské sústredenie v Andorre i podujatie Okolo Beneluxu.

Na belgických a holandských cestách bral dve štvrté a jedno šieste miesto.

„Benelux bol plný intenzívneho súťaženia. Som rád, že som tam mohol štartovať. Na európskom šampionáte sa pokúsim o čo najlepší výsledok. Do Talianska sa vždy rád vraciam,“ odkázal Sagan fanúšikom.

Zvlnený profil podujatia s celkovou dĺžkou 179 km by mu mal vyhovovať. Úvodných 73 kilometrov sa pôjde v dištrikte Valle dei Laghi, potom jazdci absolvujú osem 13,2 km dlhých okruhov aj so stúpaniami na kopec Povo (3,6 km, priemerný sklon 4,7 percenta).

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

„Sagan je trojnásobný majster sveta, triumfoval aj na ME. Je špecialistom na okruhové preteky a preto ho musíme zaradiť medzi cyklistov, ktorí nie sú bez šance na úspech,“ napísal špecializovaný portál Cycling Weekly.

Top favoritov majú vo svojom strede najmä dve reprezentácie – Taliansko a Slovinsko. Domáci výber zaútočí na štvrtý titul v rade, keď na trojicu Matteo Trentin (2018), Elia Viviani (2019), Giacomo Nizzolo (2020) túži nadviazať Sonny Colbrelli. Elitný univerzál má skvelú formu, ktorú potvrdil aj celkovým triumfom na Okolo Beneluxu.

Slovinský dres si v nedeľu oblečie aj úradujúci šampión Tour de France Tadej Pogačar. Je však možné, že si vyskúša pre neho nezvyčajnú úlohu domestika. Výbornú výkonnosť má v uplynulom čase Matej Mohorič a práve on by sa mohol zhostiť úlohy lídra.

„Matej jazdí skutočne výborne. Ak bude mať lepšie nohy ako ja, nemám najmenší problém mu pomôcť. Na štart sa postaví množstvo kvalitných pretekárov, ťažko dopredu hľadať víťaza,“ vyjadril sa Pogačar.

Zo známych mien, ktoré si môžu vybojovať pódiové umiestnenie, treba spomenúť aj belgický supertalent Remca Evenepoela, Holanďana Baukeho Mollemu, Španiela Ivana Cortínu, Švajčiara Gina Mädera či po zranení vracajúcu sa írsku raketu Sama Bennetta.

Peter Sagan Čítajte viac Druhá liga? Sagan dostane menej peňazí i slabších jazdcov
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan