Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan potvrdil, že odchádza z Bory. Čo bude ďalej, nepovedal

Peter Sagan po piatich rokoch odchádza z nemeckého tímu Bora-Hansgroge.

29.07.2021 11:18 , aktualizované: 13:03
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan pred štartom piatej etapy na Giro d´Italia.
debata

„Chcel by som vyjadriť uznanie Ralphovi Denkovi, Willimu Bruckbauerovi, sponzorom tímu, všetkým mojim kolegom i celému personálu Bora-Hansgrohe za podporu a prejavenú dôveru,“ napísal na sociálnej sieti trojnásobný majster sveta.

Tridsaťjedenročný rodák zo Žiliny označil toto obdobie ako mimoriadne úspešné a vo svojom statuse vyratúval úspechy, ktoré v drese Nemcov dosiahol.

"Stal som sa prvým jazdcom, ktorý si vyhral tri svetové šampionáty v rade, mal som tú česť vyhrať Paríž-Roubaix.

Počas nosenia farieb tohto tímu som získal svoje 100. profesionálne víťazstvo, vyhral rekordný siedmy zelený dres na Tour de France i premiérový cyklámenový na Giro d'Italia," doplnil.

O tom, že z nemeckého tímu odíde, sa špekuluje už niekoľko mesiacov. Obzvlášť po tom, ako zmluvu s nemeckým tímom podpísal Ír Sam Bennett.

Podľa zákulisný správ mieri Sagan do francúzskeho tímu TotalEnergies. Prestup však nemôže oficiálne oznámiť skôr ako 1. augusta.

Tour de France, cyklisti Čítajte viac Saganov koniec bol ranou, no naštartoval niečo úchvatné. V Bore hodnotili Tour

„Po dlhej a dôkladnej diskusii s vlastným manažmentom a po vzájomnej dohode s Bora-Hansgrohe sme dospeli k rozhodnutiu, že najlepšie bude, ak náš vzájomný kontrakt vyprší a v mojej kariére sa otvorí nová kapitola. Zmena je súčasťou života i rastu,“ dodal.

Z nemeckej stajne odchádzajú aj jeho brat Juraj a ďalší slovenský reprezentant Erik Baška.

Do nového tímu by sa mali presunúť aj Saganovi dlhoroční spolujazdci Maciej Bodnar a Daniel Oss ako i niektorí členovia realizačného tímu.

O Saganovom odchode z Bory a hovorilo už od začiatku roka, keď manažér Ralph Denk niekoľkokrát naznačil, že zmluvu nepredĺžia a hovoril o viaznucich rokovaniach i väčších zmenách v tíme.

Peter Sagan Čítajte viac Veľké meno mu už vyfúkli. Šéf tímu reagoval na Saganov príchod s úsmevom

O služby trojnásobného majstra sveta prejavil záujem belgický Deceuninck-QuickStep, no jeho šéf Patrick Lefevere nakoniec oznámil, že Sagan nepríde, keďže s ním by museli prestúpiť aj brat Juraj a Baška a on nechce mať tím v tíme. Do hry tak vstúpil francúzsky ProTeam TotalEnergies.

Manažér druholigového tímu (UCI ProTour) Jean-René Bernaudeau sa už dlhšie usiloval získať veľké meno.

Podľa denníka Le Parisien sa na jar snažil podpísať Juliana Alaphilippea, čo sa mu nepodarilo, keďže úradujúci majster sveta predĺžil kontrakt s Deceuninckom-QuickStep.

Sagan Giro Čítajte viac Sagan na sto percent vie, kam pôjde. Nebojte sa, dobre si vybral

Bernaudeau sa tak obrátil na jedného z najpopulárnejších cyklistov uplynulej dekády Sagana.

Holandské médiá už počas Tour de France informovali, že obe strany podpíšu v lete dlhodobejší kontrakt a spolu so Slovákom do tímu príde aj jeho sponzor a výrobca bicyklov Specialized.

Sagan odštartoval profesionálnu kariéru v drese Liquigasu, v ktorom pôsobil v rokoch 2010 – 2014, vtedy už pod názvom Cannondale. Jeho ďalšie kroky pokračovali do Tinkoffu a v roku 2017 sa upísal na päť rokov Bore.

Sagan zaznamenal v prebiehajúcej sezóne štyri víťazstvá a vyhral bodovaciu súťaž na Gire.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Na nedávnej Tour bol dvakrát piaty a pre zranenie kolena musel odstúpiť pred 12. etapou. Počas kariéry nazbieral 118. triumfov a sedemkrát získal zelený dres na Tour de France.

Bora vo štvrtok oznámila, že okrem Saganovcov a Bašku opúšťa po sezóne tím aj dvadsaťsedemročný nemecký šprintér Pascal Ackermann, držiteľ 35 víťazstiev medzi profesionálmi, Maciej Bodnar, Daniel Oss, Rudiger Selig, Andreas Schillinger a Michael Schwarzmann. Ackermann by mal nahradiť Nóra Alexander Kristoff v stajni UAE Team Emirates.

"V prvom rade sa chcem povedať, že obaja jazdci sú dôležitou súčasťou nášho tímu a za posledné roky sme mohli spoločne osláviť množstvo úspechov. Som za to vďačný.

Existujú rôzne dôvody, prečo sa teraz lúčime. Čo sa týka Petra, rokovali sme do poslednej chvíle," uviedol Denk.

Sergio Higuita Čítajte viac Okolo Sagana ticho, Bora poškuľuje po celkovom poradí. Skloňujú sa tieto posily

"Samozrejme, že nemôžem zverejniť detaily, ale obe strany pracovali na riešeniach a chceli sme pokračovať spolu.

No posunuli sme sa ako tím a chceme pokračovať v tomto procese. Už sme spravili niektoré strategické rozhodnutia a Peter sa nakoniec rozhodol, že má inú možnosť, ktorá viac ladí s jeho ideami.

Plne to rešpektujem. Je to však veľká škoda, pretože Peter je súčasťou nášho úspešného príbehu a významne prispel k nášmu rozvoju."

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Bora sa čoraz viac pretvára na tím na celkové poradie na Grand Tours. Pred novou sezónu by mali jej rady posilniť vrchári Jai Hindley z Austrálie (DSM), Kolumbijčan Sergio Higuita (EF Education-Nippo) a Rus Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech).

Bora má už teraz v kádri silných pretekárov na etapáky Holanďana Wilca Keldermana či Nemcov Maxa Schachmann a Emanuela Buchmanna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora Hansgrohe