Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan na sto percent vie, kam pôjde. Nebojte sa, dobre si vybral

Má bohaté skúsenosti. S Tour de France, s pozíciou lídra aj elitného domestika. A napokon aj s Petrom Saganom, s ktorým kedysi jazdil za tím Bora-Hansgrohe.

16.07.2021 20:00
Sagan Giro Foto: ,
Peter Sagan na Gire 2021.
debata (6)

Bývalý skvelý český cyklista Leopold König (33) tento rok sleduje najslávnejšie preteky z povzdialia.

Ak sa vás budú neskôr pýtať na najsilnejší moment z aktuálneho ročníka, na čo si spomeniete?

Na únik Tadeja Pogačara v 8. etape na Col de la Colombiere. Zdecimoval tam konkurenciu a vopred ovládol celé podujatie. Nadeliť súperom štyri minúty v takých ťažkých podmienkach, to je niečo. Sadlo mu to a zatiaľ čo iní prežívali, on súperil.

Baví vás Tour, keď je prakticky po prvom týždni rozhodnuté o žltom drese?

Stará dáma je vždy napínavá. To, že jazdec môže mať zlý deň, nie je iba fráza, ono sa to naozaj môže komukoľvek prihodiť. Aj pád. Samozrejme, Pogačarova suverenita ovplyvnila celé preteky, no stále je to zaujímavé.

Rozdiely medzi druhým a šiestym miestom nie sú dramatické. Možno by bolo lepšie, ak by mladý Slovinec úradoval v neskoršej fáze, ale nikto nemôže povedať, že Tour je nudná.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Zdalo sa, že Pogačar sa aj v najstrmších horách stále usmieva. To musí byť pre jeho súperov zdrvujúci pohľad…

Každý má svoju grimasu, keď ťahá z posledného. U Tadeja to je blažený výraz a na niekoho môže pôsobiť, že sa smeje. Nerobí to však zámerne, túto masku používa, či je so silami na hranici alebo má rezervu.

Každopádne, keď ho vidia ostatní, asi im to nerobí dobre (smiech). Kedysi takto jazdil Andy Schleck, v horách sa ksichtil, že sa nič nedeje. A Nairo Quintana? Na ňom nikdy nespoznáte, ako sa práve cíti. Rovnako sa tvári na raňajkách aj pod Mont Ventoux.

Verili vôbec adepti na celkové poradie, že môžu Pogačarovi uchmatnúť žltý dres?

Od Álp do toho šli s vedomím, že keď sa nič výnimočné nestane, ostane im už iba boj o druhé miesto. Nič však nevypustili, nikdy nemôžu vedieť, kedy sa im naskytne šanca udrieť.

Potrebuje vôbec Slovinec silnú stajňu?

Čoraz viac tímov sa začína sústrediť na celkové víťazstvo na Grand Tours. Celý ho skladajú pre lídra – nemajú šprintérov ani klasikárov. Vo štvrtok sme síce videli, že Ineos prevzal iniciatívu, no Pogačarov UAE Emirates bol v absolútnej pohode.

Napriek tomu potom poslal udávať tempo Rafala Majku. Pochybnosti okolo UAE sa definitívne rozptýlili. Predviedli solídnu prácu, určite nesklamali.

Leopold König. Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Leopold König Leopold König.

Čo ak by ste tento rok sedeli v aute športového riaditeľa Ineosu. Ako by ste chceli na Pogačara vyzrieť?

V rukách mali štyroch žolíkov, ale o tri z nich veľmi rýchlo prišli. Potom s tým už nemohli robiť nič. Posledné dva týždne im zostal iba Richard Carapaz a ten v priamej konfrontácii na Pogačara nestačí. Ak by však mal pri sebe na dobrých pozíciách aj Gerainta Thomasa s Taom Hartom, mohlo to byť iné.

Dva roky ste jazdili v tíme Sky po boku Chrisa Frooma. Je Pogačar ešte silnejší?

Myslím, že nie. Boli by to veľké boje. Sú si dosť podobní. Dnes sa na Pogača pozeráme ako na neskutočnú mašinu, ktorá podáva neuveriteľné výkony. Ale spomeňte si na Frooma, veď to bolo to isté. Dominantný bol v horách aj v časovkách. V histórii cyklistiky vždy niekto vynikal. Tá má aj temnú stránku, len – prosím – nehľadajme za tým žiadny doping.

Budeme teraz svedkami jednej veľkej – Pogačarovej – éry?

Pre Ineos je to hodená rukavica. Pred pár rokmi vyrukovali s Eganom Bernalom a chceli s ním najbližšie roky dominovať. Lenže o dvanásť mesiacov sa tu ukázal ešte niekto silnejší. V najbližších rokoch uvidíme veľké súboje týchto dvoch borcov.

Briti už pochopili, že Tadeja nebude vôbec jednoduché zdolať, lebo nemá žiadnu slabú stránku a mimoriadne silnú časovku. Preto si musia veľmi precízne vyberať jazdcov na TdF, aby sa Pogačarovi aspoň trošku vyrovnali.

Francúzsko Cyklistika TdF 2. etapa Čítajte viac Bez Sagana! Slovenský rýchlik nepocestuje do Tokia

Môže si udržať silné nohy a energiu a aj v Tokiu všetkých zdolať?

O tom nepochybujem. Má náskok, nemusí jazdiť na hrane, nemá ho kto popreháňať. Nejaké sily ušetrí. V Japonsku pokojne môže vyhrať.

Aká to bola Tour de France z pohľadu Petra Sagana?

Mimoriadne nešťastná. Keby nespadol, mohol vyhrať jednu-dve etapy. Možno aj tú, v ktorej ho Caleb Ewan poslal na zem. Od tej chvíle bol polovičný, nedostal sa z toho. Telo ho nepustilo.

Škoda, lebo Bora nechala doma Pascala Ackermanna a všetko stavili na Peťa. Našťastie, je to veľmi silný tím. Vyhral dve etapy a môže povedať, že to je úspešná Tour.

Pred pár rokmi si Sagan v hromadnom dojazde v pohode chodil pre pódiové umiestnenia. Čo sa zmenilo?

Tento rok to bolo zapríčinené jedine pádom. Na pódiu pokojne mohol byť. Mal však aj ťažký program – kombinácia Giro-Tour je náročná, aj keď nebojujete v celkovom poradí. Zrejme bol aj unavený.

Dnes sa zdá, že tu a tam ho niekto v šprinte zavrie, nevie si nájsť správne koleso alebo oň musí zvádzať tuhý boj. Naučili sa aj súperi jazdiť proti Saganovi?

Zaujímavá úvaha. Je to dosť možné. Keď prestanete vyhrávať, strácate auru nezdolateľnosti a potrebujete ešte viac energie v boji o pozíciu. A pokiaľ ju nemáte – a verte, že tam vám nikto nič nedá zadarmo – zrazu stratíte štyri či päť miest. Navyše, mladší jazdci začínajú byť dravejší.

APTOPIX France Cycling Tour de France Čítajte viac Bodavá bolesť je veľké trápenie. Sagan urobil, čo musel

Nezapadne Sagan postupne do šedého priemeru?

Určite nie. Ak by cítil, že to hrozí, ihneď skončí. V aktuálnej sezóne však vyhral viac pretekov ako vlani i predvlani.

Môže byť ešte dominantnejší ako teraz?

Pozrite sa na Marka Cavendisha. Na staré kolená znovu získal rýchlosť. Sagan má jeden problém – je v neustálom kolotoči už viac ako desať rokov. Chodí z pretekov na preteky a nemal dlhodobý výpadok ako Cavendish. Má však za sebou menšiu operáciu kolena, od bicykla si oddýchne. Môže mu to prospieť.

Veľa sa špekuluje o jeho budúcnosti. Má Bora ešte o neho záujem?

Podľa vyjadrení v médiách sa domnievam, že už nie.

Je problémom jeho veľký plat, výkonnosť alebo sa tím sústredí na nové ciele?

Nemusím nikomu hovoriť, že to nie je práve najlacnejší cyklista. Navyše, Ralph Denk stavia na mladosť – svojich lídrov si chce vychovať prakticky od nuly. Celkom sa mu to darí. Sú to dnes lacnejší aj perspektívnejší pretekári ako Peter. A možno už Bore nezapadá do konceptu. Navyše, so sebou má veľký tím ľudí.

A ten je problém…

Ťažko povedať. Bora sa zrejme sústredí viac na nemecký a rakúsky trh. Na Tour vyhrala etapy s Patrickom Konradom i Nilsom Pollittom, to sa nepodarilo žiadnemu inému tímu. Je jeden z najlepších na svete, neustále sa posilňuje. Aj príchod Sama Bennetta o tom svedčí.

Neobetuje tak Sagan kvôli pohode a dobrej partii, na ktorú je zvyknutý, úspech?

Úspech určite nie. Keď pôjde do nového tímu, tak len s vedomím, že tam môže víťaziť. Obetuje však širokú paletu tímov, ktoré by oňho samého mohli mať veľký záujem.

Jeho celú squadru však v úvodzovkách nikto nechce. Aj v Quick-Stepe sa vyjadrili, že Sagana áno, ale jeho tím nie. Zrejme je preňho partia dôležitejšia ako nejaký supertím.

Peter Sagan Čítajte viac Armstrong si rýpol do Sagana: A nechce si vziať aj tenisového trénera?

Myslíte si, že v tejto chvíli už vie, kam budú jeho kroky smerovať?

(úsmev) Na sto percent.

Bude to francúzsky TotalEnergies?

Podľa všetkého áno. Špekuluje sa o tom a takéto správy sa nikdy nezakladajú iba na fámach.

Ak by ste mu mohli vybrať ideálny tím, ktorý by to bol?

Najradšej by som bol, keby zostal v Bore. Zmena prostredia vždy prináša nejaké úskalia. Avšak situácia je taká, aká je, tímov, kde si môže vziať partiu, veľa nie je.

Snáď len tie menšie francúzske a možno Qhubeka, kde by určite o neho stáli. Nič iného mi nenapadá. Ale Peter vie, čo robí. Nebojte sa, určite si dobre vybral.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Leopold König #Bora-Hansgrohe