Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná šanca. Súperi pripravujú hon na Pogačara

Ak nie teraz, potom už nikdy. Boj o prvenstvo na Tour de France vrcholí. Pelotón dnes absolvuje poslednú horskú etapu, ktorá výrazne napovie o ambíciách pretekárov v boji o prvenstvo v celkovom poradí.

15.07.2021 09:00
Tadej Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar.
debata

Žltý dres bude brániť dosiaľ suverénny Tadej Pogačar a ak sa mu chcú súperi priblížiť na dostrel, majú poslednú šancu. Preverí ich aj praotec pyrenejských vrcholov – majestátny Tourmalet.

Okruh smrti

Ak Tour charakterizuje niektorý z kopcov, potom je to práve on. V itinerári najslávnejších pretekov tento rok figuruje po 88. raz. Prvýkrát ho organizátori zaradili do programu v roku 1910 a bola z toho najťažšia trať, akú kedy Stará dáma zažila.

Desiata etapa obsahovala sedem náročných stúpaní, z toho štyri na horské vrcholy Peyresourde, Aspin, Tourmalet a Aubisque. Galeje, ktoré novinári pomenovali „okruhom smrti“, merali spolu až 326 km.

„Ste vrahovia! Ako môže človek človeku niečo také urobiť?“, kričal na rozhodcov neskorší víťaz etapy Octave Lapize po tom, ako s krvavými očami a zbesilým výrazom v tvári prešiel Tourmalet – po vlastných, tlačiac bicykel pred sebou.

Peter Sagan Čítajte viac "Oklamal" rozhodcov i trénera, vyhral na sestrinom bicykli. Sagan je držka

Jeho hnev sa dá pochopiť. Trasu s podobnými parametrami by mali problém absolvovať aj súčasné hviezdy, ktoré sa môžu spoľahnúť na modernú cyklotechniku.

Pred sto rokmi jazdili pretekári na jeden stupeň bez prehadzovačky, opásaní po tele náhradnými pneumatikami. Servisné autá s mechanikmi? O niečom takom sa im ani nesnívalo.

Tourmalet zostáva strašiakom naďalej. Skúsenosť s bájnou horou má aj Peter Velits. Jeho spomienky na drastické stúpanie sú silné, ale podľa všetkého nie práve najkrajšie.

„Pre mňa to bola jednoznačne najťažšia a zároveň najneobľúbenejšia skúška na celej Tour. Tourmalet je 30 kilometrov neustálej driny,“ spomína bývalý slovenský cyklista.

Chýbajúce ataky

Jazdci ho dnes prejdú tzv. západnou trasou. Prvá tretina kopca je relatívne nenáročná, ale potom už sklon neklesne pod osem percent. Po zjazde do Luz-Saint-Sauveur čaká na pelóton posledný kopec TdF 2021 – Luz-Ardiden.

Patrick Konrad Čítajte viac V kopcoch dominovala Bora. Pogačar zostáva v žltom

Cesta do lyžiarskeho strediska meria 13,3 km (sklon 7,4%). Ostrý je najmä štvrtý a piaty kilometer, čo môže byť vhodné miesto pre silných záujemcov o ataky.

Tie však zatiaľ chýbajú. Experti i fanúšikovia sa sťažujú, že dominantný Pogačar a neochota rivalov útočiť na jeho náskok robia z Tour nudu. Ojedinelé útoky predviedli Ben O'Connor či Guillaume Martin, ale ostatní sa držia v úzadí.

„Je škoda, že Roglič musel odstúpiť pre zranenia. Ostatní na Pogačara buď nemajú, alebo len jazdia, neútočia a čakajú na jeho zaváhanie. Nie div, že diváci sa sťažujú na nudné preteky,“ tvrdí šampión Tour 2012 Bradley Wiggins.

Po dnešnej etape zostávajú na programe už len tri previerky. Zajtra sa pôjde väčšinou po rovine a očakáva sa hromadný dojazd pelotónu.

V sobotu je na programe časovka, kde síce súperi môžu stiahnuť manko na lídra, ale zmazať päťminútovú stratu je nemožné. Pogačar by musel v jazde proti chronometru zlyhať v podobnom štýle, ako vlani Roglič.

Francúzsko Cyklistika TdF 2. etapa Čítajte viac Bez Sagana! Slovenský rýchlik nepocestuje do Tokia

"Všetky tímy taktizujú. Pre niektoré je cieľom etapový triumf, pre iné umiestnenie na parížskom pódiu. Ak v jednej etape zariskujú, v ďalšej sa im to môže vypomstiť.

Aj preto sa niekomu môže zdať bitka o celkové prvenstvo nezáživná," mieni športový riaditeľ tímu Jumbo Visma Merijn Zeeman.

debata chyba