Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelotón si uctí olympijského šampióna. Armstrong ho miloval

Smrť kolegu a rakovina. Tieto dve veci ho naučili, že život je rýchly a pre úspechy treba urobiť všetko. Siahol však po dopingu a zničil si kariéru.

12.07.2021 21:50
Armstrong Tour Foto: ,
Lance Armstrong na Tour de France 2002.
debata

Aj Lance Armstrong si v utorok spomenie na bývalého tímového kolegu Fabia Casartelliho. Olympijský šampión z Barcelony zomrel na následky pádu, ktoré utrpel na Tour de France 1995.

Pelotón Starej dámy prejde počas utorkovej pyrenejskej etapy popri pamätníku, ktorý pripomína zatiaľ poslednú smrť cyklistu na najslávnejších pretekoch sveta.

Zlato z Barcelony

Tri roky pred tragédiou predviedol životný výkon.

Na štart olympijských pretekov sa postavili viaceré hviezdy, vrátane jeho krajanov Davida Rebellina či Mirca Gualdiho, ale Casartelli medzi favoritov nepatril.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Luis Aviles (@ciclismoconluisaviles)

V predposlednom kole sa však dostal do úniku s dvojicou Dekker, Ozols.

Hoci bol známy skôr ako kvalitný tempár a špecialista na časovky, v závere prešpurtoval súperov a oslavoval zisk barcelonského zla­ta.

„Splnil sa mi sen. O tomto dni budem rozprávať vnúčatám,“ usmieval na v cieli. Jeho manželka Annalisa neskôr prezradila, že s medailou na krku zaspával ešte dva týždne po OH.

O dva roky sa mu podaril vytúžený prestup. Siahla po ňom bohatá zámorská stajňa Motorola, v drese ktorej jazdila aj vychádzajúca hviezda americkej cyklistiky – vtedy 23-ročný Armstrong.

Peter Sagan Čítajte viac Armstrong si rýpol do Sagana: A nechce si vziať aj tenisového trénera?

Casartelli dostal extra motiváciu, mesiac pred štartom Tour 1995 sa mu narodil syn.

„Marco je moje najväčšie víťazstvo. Keď sa vrátim z Francúzska, čaká nás jeho krst. Stretne sa celá rodina, veľmi sa teším,“ vravel.

Bez helmy

Najbližších však už nikdy potom nevidel. Osudnou sa mu stala 15. etapa a zjazd z Col du Portet d'Aspet.

Po kolízii skončilo na zemi či v priekope viacero jazdcov, ale najhoršie dopadol Casartelli. Hlavou narazil do betónového stĺpiku pri ceste a nepomohol mu ani bleskový prevoz vrtuľníkom do nemocnice.

„Stalo sa to len dva roky po tom, ako jazdci hromadne odmietli nosenie heliem. Casartelli však spadol tak nešťastne, že by ho zrejme nezachránila ani tá najlepšia ochrana,“ spomínal vtedajší šéf Tour Jean-Marie Leblanc.

Kuss Čítajte viac Skvelý deň pre Jumbo. Tour oslavuje mladého Američana

Armstronga smrť kolegu tvrdo zasiahla.

„Videl som ho, ako nehybne leží na zemi. Napriek tomu som sa do konca etapy obzeral, či sa k nám opäť nepripojí. Veril som, slepo dúfal. Bol skvelý, miloval som ho,“ napísal Američan v autobiografii.

O dva dni triumfoval po skvelom sóle v Limoges a výhru venoval do neba. „Fabio tu bol so mnou, navždy zostane v mojom srdci,“ odkázal kolegovi.

Hoci ho mnohí označujú za najväčšieho podvodníka v histórii cyklistiky, Texasan mal i kladné stránky. Svoje by o tom vedeli povedať aj Casartelliho rodičia.

Armstrong ich navštevoval a udržiaval s nimi priateľský vzťah aj dvadsať rokov po tragédii. Nezabudol ani na Casartelliho juniora a finančne prispieval na jeho vzdelávanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Lance Armstrong #Fabio Casartelli