Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý deň pre Jumbo. Tour oslavuje mladého Američana

Po odstúpeniach kolegov jazdia len piati. Napriek tomu cyklistov tímu Jumbo-Visma bolo počas kráľovskej etapy Tour de France 2021 zreteľne vidieť.

11.07.2021 17:42
Kuss Foto: ,
Sepp Kuss, víťaz 15. etapy Tour de France 2015.
debata

Najskôr v kopcoch bral body Wout Van Aert, ktorý potom v poslednom zjazde pomohol mladému Jonasovi Vingegaardovi udržať sa v boji o žltý dres medzi najlepšími.

Hviezdou 15. etapy však bol Sepp Kuss.

Dvadsaťšesťročný Američan sa odtrhol od vedúcej skupiny na záverečnom stúpaní a v cieli v hlavnom meste Andorry oslavoval životný triumf.

Kuss triumfoval na jednej z najnáročnejších tratí tohtoročného itinerára na 191 km z Céret do strediska Andorra la Vella a do cieľa prišiel s náskokom 23 sekúnd pred Španielom Alejandrom Valverdem (Movistar).

Tretí skončil Holanďan Wout Poels (+1:15).

Pre 26-ročného Kussa to bolo premiérové víťazstvo na Tour. Američan v Andorre dlhodobe žije a tak malo pre neho víťazstvo ešte sladšiu príchuť:

"Je to krásny pocit. Doteraz som na tejto Tour trpel a naozaj som nemal dobré nohy, ale dnes som si to vynahradil. Vedel som, že prichádzam domov, tam kde žijem a cítil som na poslednom stúpaní aj veľkú podporu od mojej priateľky a jej rodiny.

Mal som preto veľkú motiváciu a som šťastný, že to vyšlo. Posledný kopec som celkom dobre poznal a to mi pomohlo. Tento triumf pre mňa veľa znamená. Stále nemôžem uveriť, že som vyhral etapu na Tour, naozaj nemám slov. Je to niečo úžasné."

Žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie si udržal Slovinec Tadej Pogačar zo stajne UAE-Team Emirates.

Pelotón v nedeľu na záver druhého týždňa Tour zavítal do Andorry a na jazdcov čakali štyri náročné pyrenejské stúpania – tri prvej a jedno druhej kategórie. Na trase nechýbal ani najvyšší bod prebiehajúceho ročníka, Port d'Envalira vo výške 2408 metrov nad morom.

Hneď po úvodných kilometroch sa začal formovať únik dňa, ktorý svojou aktivitou naštartoval Belgičan Thomas De Gendt z Lotto Soudal.

Zakrátko sa k nemu pridala ďalšia sedmička jazdcov, medzi nimi i Steven Kruijswijk, či Dan Martin. Stíhať sa ich potom rozhodla ďalšia početná i kvalitatívne silná skupina prenasledovateľov a obe zoskupenia sa napokon spojili.

Na čele sa tak sformovala až 32-členná skupina jazdcov, ktorá postupne získala na hlavný pelotón výrazný náskok, ktorý presiahol osem minút. V úniku nebol žiadny adept na ohrozenie žltého Pogačara a tak „balík“ pracoval pokojne a nepotreboval odídencov stíhať.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Vpredu však boli všetci štyria lídri vrchárskej súťaže – Kanaďan Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkea-Samsic), Holanďan Poels (Bahrain Victorious) i Belgičan Wout Van Aert (Jumbo-Visma) a tí tak mohli medzi sebou bojovať o body do hodnotenia o bodkovaný dres.

Ešte pred vrchárskymi prémiami však bola na programe jedna šprintérska, z úniku ju vyhral Austrálčan Michael Matthews a po zisku 20 bodov stiahol náskok lídra súťaže o zelený dres Brita Marka Cavendisha na 72 bodov.

To už príliš náročný profil trate nezvládol dovtedy šiesty muž bodovačky Tour domáci Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) a z pretekov odstúpil. Cavendish v tých chvíľach už nedokázal držať krok s pelotónom a vystúpil si z neho.

Na prvom stúpaní prvej kategórie na Montée de Mont-Louis (8,4 km, sklon 5,7%) si desať bodov do vrchárskej klasifikácie zobral Poels pred Van Aertom a Woodsom.

Pri druhom na vrchol Col de Puymorens (druhá kategória – 5,8 km, sklon 4,7%) narástol približne 70 km pred cieľom náskok početnej vedúcej skupiny na pelotón už na viac ako 10 minút. Túto prémiu za päť bodov vyhral Van Aert pred Poelsom a Woodsom čo znamenalo, že v tej chvíli boli na čele boja o bodkovaný dres zhodne Woods s Poelsom so ziskom 62 bodov.

Pyrenejský víkend na Tour de France Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pelotón počas sobotnej etapy v Andorre.

Pelotón ešte pred prechodom hranice s Andorrou najmä vďaka práci Ineosu zrýchlil a pred tretím stúpaním v etape stiahol náskok utečencov pod sedem minút. To si už z úniku vystúpili viacerí jazdci, medzi nimi napríklad De Gendt či Matthews.

O body na prvých dvoch horských prémiách nečakane vôbec nebojoval Quintana, svoje chvíle si však nechal na tretiu.

Pri výstupe prvej kategórie na najvyšší bod Tour Port d'Envalira (10,7 km, sklon 5,9%) zaútočil, v silnom protivetre sa odpútal od zvyšku v úniku a suverénne si prišiel pre 10 bodov. Na konkurentov získal mierny náskok, o ten však v nasledujúcom klesaní prišiel.

Výrazne oklieštená skupina so žltým Pogačarom v tej chvíli zaostávala už iba niečo viac ako päť minút a Slovinec v nej nemal k dispozícii už žiadneho domestika.

Poels skončil na prémii tretí za Quintanom a Van Aertom a pred Woodsom, takže sa obliekol do líderského dresu vrchárov. Veľa v tej chvíli už strácal pred etapou druhý muž klasifikácie Guillaume Martin, gruppetto s Cavendishom zasa zaostávalo o takmer 14 minút.

Francúzsko Cyklistika Tour de France Cavendish víťaz Čítajte viac Merckxov odkaz Cavendishovi: Medzi nami je veľký rozdiel

Pri poslednom stúpaní prvej kategórie na Col de Beixalis (6,4 km, sklon 8,5%) operovala na čele už iba 10-členná skupina, z nej zaútočil Američan Kuss. Na najprudšej pasáži kopca sa osamostatnil na čele a vytvoril si až polminútový náskok pred prenasledovateľom Valverdem.

V skupine hlavných favoritov zasa atakoval Ekvádorčan Richard Carapaz, ale Pogačar sa ho dokázal držať. Poslednú desaťbodovú prémiu vyhral Kuss s náskokom 20 sekúnd pred Valverdem.

Do cieľa zostávalo 14 km v zjazde, Kuss v ňom udržal svoj náskok a prišiel si sólovo pre etapový vavrín. Valverde si s prehľadom kontroloval druhú priečku, tretí skončil vo finiši päťčlennej skupiny Poels.

Pogačar prišiel do cieľa po boku svojich rivalov a keďže Martin v etape stratil a klesol celkovo z druhej na deviatu priečku, Slovinec má na čele k dobru opäť viac ako päť minút pred druhým Rigobertoom Uranom.

V pondelok je na Tour voľný deň, v utorok bude na programe kopcovitá 16. etapa z Pas de la Case do St. Gaudens. Trať dlhá 169 km ponúkne tri dlhé stúpania, jedno najvyššej kategórie na Col de la Core.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Jumbo-Visma #Tour de France 2021