Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

PREVIEW: Hora, na ktorú bežal Froome. Pelotón potrápi Provensalský obor

Nepatrí medzi najdlhšie. Ani najstrmšie či najnáročnejšie.

07.07.2021 05:53
Francúzsko Cyklistika TdF 12. etapa froome Foto: ,
Chris Froome a jeho bežecký výkon na Mont Ventoux počas Tour de France 2016.
debata (1)

Výstup na ikonický Mount Ventoux je jedinečný. Spája mýtickosť a úmornú snahu cyklistov.

V magickej, až tajuplnej atmosfére osamelej hory vedia predviesť výkony na hranici ľudských možností. Niektorí, ktorí ju prekročili, na to doplatili životom.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Organizátori Tour de France na dnes pripravili lahôdku. Pelotón počas 11. etapy prejde obávaný kopec, ktorého vrchol sa týči vo výške 1909 metrov nad morom, nie raz, ale hneď dvakrát.

„Bude to výnimočná etapa. Teším sa na ňu odvtedy, ako organizátori zverejnili itinerár tohtoročnej edície. Uspieť na slávnej hore sa vždy počíta,“ vraví Nairo Quintana jazdiaci v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára Tour.

Francúzsko Cyklistika TdF 2. etapa Čítajte viac Keby mali Francúzi hviezdu ako Sagan, nemenili by sa pravidlá

Mount Ventoux je unikát. Na rozdiel od ďalších legendárnych kopcov ako Tourmalet, Izoard či Alpe d'Huez nie je súčasťou Álp či Pyrenejí.

Stojí sám – ako vojak v poli. Žiadne stromy, ktoré by poskytli ochranu pred teplom či vetrom. Nič, len snehobiely, vápencový kopec.

„Ventoux je potomok diabla, ktorému treba prinášať obete. Neodpustí slabosť a vyžaduje neférový level utrpenia,“ tvrdil francúzsky filozof Roland Barthes (1915–1980), známy ako veľký fanúšik cyklistiky.

Obor Provensálska, ako slávny kopec volajú domáci, bol svedkom mnohých príbehov. Radostných i smutných. Do druhej kategórie patrí osud Toma Simpsona na TdF 1967.

Tadej Pogačar Čítajte viac Pogačar nezabil len Tour, ale možno celú generáciu

Brit dva roky predtým získal titul majstra sveta, ale vrchol Mount Ventoux na Starej dáme nepokoril. Po srdcovom kolapse tri kilometre pred cieľom skonal priamo pri trati.

„Posaďte ma späť na bicykel,“ žiadal lekárov, keď sa na chvíľu prebral z kómy. Osudným sa mu stali nielen úmorná horúčava a vyčerpanosť organizmu, ale aj ampulky amfetamínu, ktorý skrýval pod dresom.

Svoje si na legendárnej hore vytrpel aj Eddy Merckx.

Keď v roku 1970 s vypätím posledných síl vystúpal na vrchol, v cieli sa zmohol len na štyri slová: nie, toto je nemožné!". Následne odpadol a v sanitke potreboval kyslíkovú masku.

Mount Ventoux zrejme najviac preslávil bežecký výkon Chrisa Frooma.

Pred piatimi rokmi bojoval o výhru s dvojicou Richie Porte a Bauke Mollema. Trojčlenná karavána putovala k zemi po tom, ako Mollema narazil do sprievodného motocykla.

Froomovi sa zlomil bicykel a čo teraz? Servisné vozidlo je ďaleko, pre záplavu divákov sa k nemu dostane neskoro. Brit nespanikáril a vzal nohy na plecia. Doslova. Obutý v cyklotretrách sa rozbehol na vrchol.

Etapu dokončil na náhradnom stroji – s pošramoteným egom a päťminútovou stratou na víťaza. Napriek tomu o žltý dres neprišiel a udržal si ho až do Paríža.

Tour de France 2021 - etapa č. 11. Foto: letour.com
Tour de France 2021 Tour de France 2021 - etapa č. 11.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Mount Ventoux