Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lídra bodovačky Alpy desili, ledva stihol limit. Démare toľko šťastia nemal

Nechýbalo veľa a na prebiehajúcej Tour de France by už nedostal šancu zaútočiť na historický rekord v počte etapových víťazstiev na najslávnejších cyklistických pretekoch. Ani bojovať o zelený dres.

04.07.2021 21:41
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish v cieli 9. etapy. Finišoval minútu a pol pred limitom.
debata (7)

Líder bodovacej súťaže Mark Cavendish sa takmer nezmestil do časového limitu nedeľnej náročnej 9. etapy.

Ben O'Connor Čítajte viac Skvelý Austrálčan si splnil sen. Sagan v limite, Cavendish čelí novej hrozbe

S výdatnou pomocou kolegov z tímu Deceuninck-QuickStep to napokon stihol – o 1:32 min. Finišoval na 160. mieste zo 165 klasifikovaných jazdcov, na austrálskeho víťaza Bena O'Connora (AG2R Citroën) stratil v cieli 35:49 min.

Víťaza dvoch etáp na tohtoročnej Starej dáme (na vyrovnanie maxima Eddyho Merckxa na francúzskych cestách stráca dve víťazstvá) potiahli Michael Mörköv a Tim Declercq, ale aj Dries Devenyns.

Britova úľava v cieli bola zreteľná a spomínanému triu ďakoval za úsilie:

„Bola to jedna z etáp, ktoré ma desili,“ netajil Cavendish pre web Cyclingnews.com.

„Je emotívne, že som to zvládol a som stále na pretekoch… Ale najhoršie je, že ešte takéto dni prídu. Keď som hovoril o tom, ako mi Tour chýbala, tieto horské etapy som nemyslel,“ dodal navrátilec na francúzskych cestách.

Gruppeto Čítajte viac Gruppetto pre šprintérov nie je zábava. Pripomeňte si, ako to Sagan poprel

Šprintérsky veterán vie, o čom hovorí. Alpy ho pokorili pred troma rokmi, v 11. etape Tour 2018 ešte vo farbách Dimension Data nestihol prísť v limite.

Mimochodom, čelil vtedy rovnakým stúpaniam ako v nedeľu – na Col du Pré a Cormet de Roselend.

Brit dnes v šprintérskej prémii mohol zvýšiť vedenie, no chýbal v nej. Využil to Michael Matthews z tímu BikeExchange, ktorý naňho stiahol manko z druhého miesta na 38 bodov.

Na tretie miesto sa vyšvihol Talian Sony Colbrelli (Bahrain-Victorious), rýchlostnú prémiu ovládol pred Austrálčanom a body získal aj za pódiovú tretiu priečku v cieli!

Taliansko SR šport cyklistika Giro 10. etapa Sagan Čítajte viac Kobra, vyzvi Sagana! Belgičania burcujú posilneného špurtéra

Okrem Cavendisha tesne stihol limit v daždivej previerke aj skúsený rýchlik André Greipel z tímu Israel Start-Up Nation. Nemec dokonca prišiel do cieľa 39 sekúnd za Britom.

Šesť sekúnd delilo od konca na pretekoch štyroch jazdcov, a to Victora Campenaertsa (Qhubeka NextHash), Jella Wallaysa (Cofidis), Amunda Grondahla Jansena (BikeExchange) a Grega Van Avermaeta (AG2R Citroën).

Ďalší siedmi pretekári toľko šťastia nemali. Najzvučnejším menom spomedzi tých, ktorí sa rozlúčili pre finiš po limite, je šprintér tímu Groupama-FDJ Arnaud Démare.

Francúz vlani zdolal Petra Sagana na Gire, keď ovládol štyri etapy. Súťaž o cyklámenové tričko vyhral s 50-bodovým náskokom. Nečudo, že pred Tour patril medzi top favoritov na zisk zeleného dresu.

Deviate etapa bola poslednou aj pre ďalšieho špurtéra Bryana Coquarda (B&B Hotels p/b KTM).

Už počas nej odstúpili Nans Peters (AG2R Citroën), víťaz 3. etapy Tim Merlier (Alpecin-Fenix) i Jasper De Buyst (Lotto Soudal) a vôbec na ňu nenastúpili Primož Roglič a Mathieu van der Poel.

A čo Sagan? Body sa mu nepodarilo pridať (na 8. mieste ich má 72), finišoval na 111. mieste so stratou 31:37 min na víťazného O'Connora.

V cieli uviedol, že sa cítil lepšie ako v sobotu.

„Máme päť minút do limitu, takže v pohode,“ podotkol pre RTVS tesne po nedeľnom finiši. Priznal tiež, že deň voľna mu po deviatich etapách padne vhod.

VIDEO: Výkony Petra Sagana na Tour sme v relácii Fair Play rozoberali s cyklistickým expertom Lukášom Timkom.

Video

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Mark Cavendish #Arnaud Démare