Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan zmeškal veľký únik, Cavendish vyťažil, čo sa dalo. Hrdinom Mohorič

Víťazom piatkovej 7. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal po úniku Slovinec Matej Mohorič z tímu Bahrain - Victorious. Slovenský jazdec Peter Sagan z Bory-hansgrohe sa v kopcovitej etape nenachádzal v popredí výsledkovej listiny.

02.07.2021 16:50 , aktualizované: 18:01
Matej Mohorič Foto: ,
Víťaz Matej Mohorič v cieli 7. etapy Tour.
debata

Sagan prišiel do cieľa na 119. pozícii s mankom 18:37 min. V bodovacej súťaži je naďalej na 7. mieste. Na vedúceho Marka Cavendisha stratil ďalších 20 bodov, no odstup od všetkých ostatných šprintérskych špecialistov zostal rovnaký.

Druhú priečku obsadil v etape s dĺžkou 249,1 km z Vierzonu do Le Creusot Belgičan Jasper Stuyven z Treku-Segafredo s odstupom 1:20 min, tretí skončil Dán Magnus Cort z EF Education-Nippo s mankom 1:47 minúty.

V rovnakom čase prišiel do cieľa na 4. mieste Holanďan Mathieu van der Poel z Alpecinu-Fenix, ktorý si tak upevnil vedenie v súťaži o žltý dres pre priebežne vedúceho pretekára.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan je v šprintoch stratený ako osamelý vlk. Chýba mu pomoc kolegov

"Dnešnú etapu som si vyhliadol. Tušil som, že to môže byť jediná šanca pre únik a pre cyklistu s mojím spôsobom pretekania. Podarilo sa mi odpútať sa od súperov.

Vedel som, že lepších vrchárov sa budem musieť zbaviť. Ešte na druhej prémii som sa snažil iba získať body, no potom som zistil, že mám solídny náskok.

Kilometre ubiehali a ja som sa cítil dobre. Už som vyhral na Gire i Vuelte, no toto sú najväčšie preteky sveta. Až po čase zistím, čo sa mi podarilo," povedal v cieli víťazný Mohorič.

Cyklisti v piatok absolvovali najdlhšiu etapu na Tour de France za uplynulých 23 rokov. Úvodná polovica trate mala rovinatý charakter, v druhej časti už boli kopce, iba úplný záver bol opäť na rovine.

Tour online 7 etapa Čítajte viac Najdlhšiu etapu Tour sme sledovali ONLINE

Pri takmer bezvetrí sa dlho nedarilo vytvoriť únik dňa. Až po hodine boja a približne 50 km po štarte sa oddelila 29-členná skupina. Z prvej dvadsiatky priebežného poradia na štarte v nej boli štyria jazdci.

Van der Poel v žltom tričku, tretí Wout van Aert z Jumbo-Visma, jedenásty Kasper Asgreen z Deceunincku-QuickStep a devätnásty Vincenzo Nibali z Treku-Segafredo. Peter Sagan sa do úniku nedostal, Bora-hansgrohe mala vpredu ako jediného Patricka Konrada.

Situácia nevyhovovala hlavne tímu UAE Team Emirates s priebežne druhým Tadejom Pogačarom, no napriek tomu sa náskok vedúcej skupiny natiahol až na vyše sedem minút.

Francúzsko SR šport cyklistika TdF 6. etapa Čítajte viac Tour 2017? Cavendish to má v hlave, ja som sa posunul, vraví Sagan

V úniku bol aj vedúci muž bodovacej súťaže Mark Cavendish z Deceunincku-QuickStep a na rýchlostnej prémii v polovici trate mu nikto nekomplikoval ži­vot.

Pripísal si tak na konto 20 bodov a upevnil si prvenstvo v boji o zelený dres.

Keďže konkurenti Cavendisha v boji o zelený dres nebodovali, Brit má pred druhým Belgičanom Jasperom Philipsenom (Alpecin-Fenix) náskok už 66 bodov, Sagan je stále siedmy s mankom 96 bodov.

Na trati bolo pripravených päť vrchárskych prémií a Mohorič od prvého príchodu do kopcov začal zreteľne demonštrovať, že má záujem obliecť si nasledujúci deň bodkovaný dres.

Ako prvý prešiel slovinský majster kótou na prvých dvoch prémiách štvrtej kategórie a následne i na prémii tretej kategórie.

Pri výstupe na najvyšší bod trate, ktorým bol 5,7 km dlhý Signal d'Uchon s priemerným sklonom 5,6 % sa ocitol Mohorič na čele osamotený 18 km pred cieľom s viac ako minútovým náskokom. Ten už v závere nestratil.

Van der Poel si udržal celkové vedenie o 30 sekúnd pred van Aertom. Pogačar v priebežnom hodnotení klesol z druhej na 5. priečku.

Zlý deň prežil Slovinec Primož Roglič. Druhý muž celkovej klasifikácie minuloročnej Tour sa po ťažkom páde v 3. etape neudržal v pelotóne a na ostatných vrchárov stratil tri minúty a 50 sekúnd.

Fakty z Tour de France

Výsledky 7. etapy (Vierzon – Le Creusot, 249,1 km): 1. Matej Mohorič (Slov./Bahrain – Victorious 5:28:20 hod., 2. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) +1:20 min, 3. Magnus Cort (Dán./EF Education-Nippo), 4. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix), 5. Kasper Asgreen (Dán./Deceuninck-QuickStep), 6. Franck Bonnamour (Fr./B&B Hotels p/b KTM), 7. Patrick Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) všetci +1:40, 9. Brent van Moer (Belg./Lotto Soudal) +1:44, 10. Dorian Godon (Fr./AG2R Citroën Team) +2:45, … 119. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +18:37

Celkové poradie: 1. Van der Poel 25:39:17 hod., 2. Van Aert +30 s, 3. Asgreen +1:49 min, 4. Mohorič +3:01, 5. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) +3:43, 6. Vincenzo Nibali (Tal./Trek-Segafredo) +4:12, 7. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) +4:23, 8. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) +4:56, 9. Pierre Latour (Fr./Total Energies) +5:03, 10. Rigoberto Urán (Kol./EF Education-Nippo) +5:04,… 88. SAGAN +28:46

Bodovacia súťaž: 1. Mark Cavendish (V. Brit/Deceuninck-QuickStep) 168 b, 2. Van der Poel 103, 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 102, … 7. SAGAN 72

Vrchárska súťaž: 1. Ide Schelling (Hol./Bora-Hansgrohe) 5, 2. van der Poel 4, 3. Anthony Perez (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) 3

VIDEO: Výkony Petra Sagana na Tour sme v relácii Fair Play rozoberali s cyklistickým expertom Lukášom Timkom.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Mark Cavendish #Matej Mohorič