Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cavendishovo double, Sagan finišoval mimo pódia

Slovenský cyklista Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe obsadil piate miesto v 6. etape 108. ročníka Tour de France.

01.07.2021 17:26
France Cycling Tour de France Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish víťazí v 6. etape TdF 2021.
debata (10)

Z triumfu po 160,6 km dlhej trase z Tours do Châteauroux sa tešil opäť Brit Mark Cavendish, ktorý zaknihoval 32. triumf na podujatí a už len dva ho delia od rekordu legendárneho Eddyho Merckxa.

Jazdec tímu Deceuninck–QuickStep sa presadil v záverečnom hromadnom dojazde a trať zvládol za 3:17:36 h.

Sagan Tour Čítajte viac Prepáč, Peter! Mörköv zavrel Sagana, potom sa ospravedlňoval

Druhý finišoval Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) a na treťom mieste skončil domáci Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic). Žltý dres pre celkového lídra si udržal Holanďan Mathieu van der Poel zo stajne Alpecin-Fenix.

„Zdá sa, že vždy, keď tu končíme, je rozdielny finiš. V roku 2008 to bolo mierne do kopca a kúsok ďalej na ceste, v roku 2011 to bolo krátke, ale stále trochu do kopca. Je to desať rokov, čo som tu naposledy zvíťazil. Je to niečo špeciálne,“ uviedol Cavendish v televíznom rozhovore.

"Vietor fúkal zľava, takže mi Michael Mörköv tú stranu otvoril, no ja som zostal na jeho zadnom kolese o čosi dlhšie, kým som vyštartoval, takže som musel vymeniť ‚vláčiky‘ a ísť z druhej strany. Opäť mi nesmierne pomáhali chalani z tímu, je to niečo špeciálne.

France Cycling Tour de France Cavendish Čítajte viac Mnohí Slováci ho nenávidia. Guľový blesk opäť útočí

Vo štvrtok bola na programe rovinatá etapa s jediným stúpaní 4. kategórie ďaleko pred cieľom a o etapové vavríny tak mali bojovať opäť najrýchlejší šprintéri.

Záverečná zákruta bola asi 1600 m pred páskou a potom sa išlo po širokej ceste rovno až do cieľa.

Mark Cavendish získal svoje prvé z 32 víťazstiev na Tour v roku 2008 práve v šprinte v Châteauroux a ďalšie tam pridal v 7. etape v roku 2011. Tour sa odvtedy do mesta nevrátila.

Krátko po štarte sa odtrhla osemčlenná skupina s viacerými veľkými menami ako Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Greg van Avermaet (AG2R Citroen), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep) či Nils Politt (Bora-Hansgrohe). Pelotón si však uvedomoval jej silu a začal intenzívne pracovať na stíhaní.

Skupina mala chvíľu takmer minútový náskok, ale príliš nespolupracovala a po 30 km sa jej účinkovanie na čele skončilo. Potom sa odtrhol opäť van Avermaet, pridal sa Roger Kluge (Lotto Soudal) a vznikol únik dňa.

Sto km pred koncom mali náskok pod dve minúty a to už balíku vyhovovalo a situácia sa ustálila. Na jedinej prémii si pripísal jeden bod van Avermaet.

Sam Bennett Čítajte viac Bennett sa vracia do Bory. Čo bude so Saganom?

Väčšie vzrušenie prišlo až 56 km pred cieľom na rýchlostnej prémii v Lucay-le-Male.

Najviac bodov zobrala dvojica v úniku, špurte balíka vyhral Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious), Sagan, ktorý sa dostal do nebezpečného kontaktu s Michaelom Mörkövovm (Deceuninck-QuickStep), si pripísal osem bodov za 8. miesto.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Náskok dvojice bol 40 km pred cieľom už len polminútový a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. Nepríjemnosti cyklistom nespôsobil ani avizovaný silný bočný vietor, keďže aj v záverečnej pätine trate takmer nefúkalo.

Únik vydržal až do méty 2,5 km pred páskou, keď ho pohltil pelotón, v ktorom bojovali o popredné pozície šprintérske tímy.

Mathieu Van Der Poel Čítajte viac Napätie na Tour, pelotón odštartoval protestom. Sagan: Je to čoraz horšie

Cyklisti zvládli príchod do Châteauroux bez pádov a na záverečnej rovinke sa rozbehol súboj o triumf.

V ňom mal najviac síl opäť Cavendish a upevnil si pozíciu na čele bodovacej súťaže.

Sagan sa dlho držal na jeho zadnom kolese, no v závere ho stratil a do cieľa prišiel na opäť na piatom mieste, ktoré obsadil aj v 4. etape.

Tour de France 2021 – 6. etapa

1. Mark Cavendish (V.Brit./Deceuninck-QuickStep) 3:17:36 h, 2. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 3. Nacer Bouhanni (Fr./Arkea-Samsic), 4. Arnaud Demare (Fr./Groupama-FDJ), 5. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 6. Cees Bol (Hol./DSM), 7. Tim Merlier (Belg./Alpecin-Fenix), 8. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 9. Michael Matthews (Aus./BikeExchan­ge), 10. Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) všetci rovnaký čas

celkové poradie: 1. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix) 20:09:17 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) +8 s, 3. van Aert +30, 4. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) +48, 5. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) +1:21, 6. Pierre Latour (Fr./TotalEnergies) +1:28, 7. Rigoberto Uran (Kol./EF Education-Nippo) +1:29, 8. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +1:43, 9. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +1:44, 10. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +1:48, … 66. SAGAN +11:49

bodovacia súťaž: 1. Cavendish 148 b, 2. Philipsen 102, 3. Bouhanni 99, … 7. SAGAN 72

vrchárska súťaž: 1. Ide Schelling (Hol./Bora-Hansgrohe) 5, 2. van der Poel 4, 3. Anthony Perez (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) 3

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Mark Cavendish