Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké emócie vo Fougéres! Vyhral Cavendish, optimistický Sagan v top 5

Slovenský cyklista Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe obsadil piate miesto v 4. etape 108. ročníka Tour de France. Z triumfu po 150,4 km trase z Redonu do Fougres sa tešil Brit Mark Cavendish, pre ktorého to bolo 31. víťazstvo na "starej dáme", prvé po piatich rokoch.

29.06.2021 17:09 , aktualizované: 19:52
Francúzsko SR Cyklistika Šport TdF 4. etapa Foto: ,
Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep) oslavuje víťazstvo v 4. etape, vľavo piaty Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).
debata (10)

Jazdec tímu Deceuninck-QuickStep sa presadil v záverečnom hromadnom dojazde a po prejazde cieľom zostal v slzách.

Etapu zvládol za 3:20:17 h a zároveň získal aj zelený dres. Druhý finišoval domáci Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) a tretí skončil Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Žltý dres pre lídra celkového poradia si udržal Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Cavendish sa vďaka bodovému zisku na prémii a v cieli dostal na čelo súťaže o zelený dres. Dokopy nazbieral 89 bodov, druhý Alaphilippe ich má o sedem menej, na tretie miesto poskočil Austrálčan Michael Matthews (BikeExchange) so 78 bodmi.

Sagan sa posunul na ôsmu priečku so ziskom 48 bodov. V celkovom poradí sa nič nezmenilo, na čele je van der Poel o osem sekúnd pred Alaphilippeom.

Emotívny triumf Marka Cavendisha na Tour Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Mark Cavendish (vpravo) na ceste za triumfom vo...

"Môj včerajší pád bol tvrdý a dnes ma stále bolelo koleno, no v záverečných 35 km sa to postupne zlepšovalo. Tím odviedol fantastickú prácu, aby ma udržal v dobrej pozícii v zložitej časti. Posledných päť kilometrov bolo opäť hektických, pretože van Moer bol stále na čele.

Ocitol som sa trochu mimo pozície a nemal som dosť času, aby som ju v záverečnom km získal späť. Tak som začal špurtovať z väčšej diaľky.

Bol to však dobrý pokus, pred nadchádzajúcimi dňami sa cítim optimisticky a samozrejme, budem bojovať ďalej," uviedol Sagan na oficiálnej webstránke svojho tímu.

Tridsaťšesťročný Cavendish sa na Tour predstavil predtým naposledy v roku 2018, no posledné víťazstvo zaznamenal v 14. etape v roku 2016.

Na tohtoročnú edíciu sa dostal na poslednú chvíľu, keď v tíme nahradil zraneného Íra Sama Bennetta.

"Nemám slov, už som si ani nepredstavoval, že sa ešte niekedy vrátim na Tour de France a nie, že tu ešte aj vyhrám. Bola to práca celého tímu.

Trochu som stratil zadné koleso Michaela Mörköva, ale potom tam prišiel Julian Alaphilippe a vďaka nemu sme dostihli únik.

Bolo tu veľa ľudí, ktorí mi neverili, ale veril mi tím a taktiež som si musel veriť ja sám.

V QuickStepe sú najlepší pretekári na svete, v tíme som si konečne po tých rokoch začal veriť a vyšlo to," uviedol v televíznom rozhovore Cavendish, pre ktorého to bolo už 152. víťazstvo v kariére.

Francúzsko Cyklistika Šport TdF 4. etapa Čítajte viac Plačúceho Cavendisha obklopili súperi. Medzi prvými gratulantmi bol Sagan

V utorok bola na programe kratšia rovinatá etapa bez jediného kategorizovaného stúpania a o etapové vavríny mali bojovať opäť najrýchlejší šprintéri.

Pár sto metrov pred cieľom sa však cesta zdvihla, takže samotný záver bolo mierne stúpanie.

Cyklisti sa rozhodli krátko po štarte pre symbolický protest, ktorým chceli poukázať na nebezpečné podmienky na cestách.

Úvodné dni Tour totiž poznačili viaceré hromadné pády, nevyhol sa im ani Sagan, ktorý v pondelok skončil na zemi tesne pred cieľom.

Mathieu Van Der Poel Čítajte viac Napätie na Tour, pelotón odštartoval protestom. Sagan: Je to čoraz horšie

Krátko po štarte štvrtej etapy celý pelotón na chvíľu zastavil a potom pokračoval voľným tempom.

„Mohlo to byť horšie, mohlo to byť aj lepšie. Posnažím sa čo najskôr zotaviť,“ povedal Sagan pred štartom.

Po krátkom proteste sa dostala do úniku dvojica Brent Van Moer (Lotto Soudal) a Pierre-Luc Périchon (Cofidis), ktorá si čoskoro vypracovala trojminútový náskok.

Francúzsko šport cyklistika TdF 3. etapa Čítajte viac Belgičania vyzdvihli Cavendishovo gesto: Vie, aké je odstúpiť po ťažkej kolízii

Pelotón si situáciu kontroloval počas celého priebehu a nikoho ďalšieho nenechal odísť. Situácia sa tak ďalších 100 km nemenila.

Rýchlostnú prémiu vo Vitré 36 km pred cieľom vyhral van Moer, v špurte pelotónu sa presadil Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep) a zobral 15 bodov, Sagan bol ôsmy a pripísal si osem bodov.

Náskok dvojice v úniku sa scvrkol na minútu a pol a jej spolupráca sa skončila 14 km pred cieľom, keď zaútočil van Moer a Périchona nechal vzadu.

Tour de France 2021 - etapy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2021 - etapa č. 1.

Dvadsaťtriročný Belgičan sa však nevzdával vôbec ľahko a do posledných desiatich kilometrov si priviezol nebezpečný náskok minútu a štyri sekundy.

Na čele pelotónu pritom chýbali šprintérske tímy a jeho tempo sa vôbec nezvyšovalo. Časovkár Lotta Soudal išiel so zaťatými zubami, no vedel, že má šancu dotiahnuť únik do úspešného konca a vypáliť rybník šprintérom.

Aj sedem km pred páskou mal k dobru 63 sekúnd. Na širokej ceste sa už dostali dopredu Deceuninck-QuickStep, Alpeci-Fenix či Saganova Bora a tempo výrazne vzrástlo.

Tour de France Čítajte viac Každý s iným cieľom. Predstavujeme všetky tímy na Tour de France

Van Moer však stále bojoval a na méte štyri km mal k dobru okolo 40 sekúnd, do posledného kilometra, ktorý išiel mierne do kopca, mal ešte niekoľko desiatok metrov k dobru.

Pelotón ho nakoniec dostihol približne 200 metrov pred cieľom.

V záverečnom špurte predviedol svoje umenie veterán Cavendish, ktorý sa nenechal zavrieť van Moerom, „nasal“ si Philipsena a pár metrov pred páskou predbehol jeho i Bouhanniho. Sagan finišoval na piatom mieste.

Tour 2021 4 etapa Čítajte viac Triumf veterána Cavendisha a Saganov boj sme sledovali ONLINE

Fakty z Tour de France

Výsledky 4. etapy (Redon – Fougres, 150,4 km): 1. Mark Cavendish (V.Brit./Deceuninck-QuickStep) 3:20:17 h, 2. Nacer Bouhanni (Fr./Arkea-Samsic), 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. Michael Matthews (Aus./BikeExchan­ge), 5. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 6. Cees Bol (Hol./DSM), 7. Christophe Laporte (Fr./Cofidis, Solutions Crédits), 8. Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 9. Boy van Poppel (Hol./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 10. André Greipel (Nem./Israel Start-up Nation) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix) 16:19:10 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) +8 s, 3. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +31, 4. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) rovnaký čas, 5. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) +38, 6. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) +39, 7. Enric Mas (Šp./Movistar) +40, 8. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) rovnaký čas, 9. Pierre Latour (Fr./TotalEnergies) +45, 10. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +52, …, 67. SAGAN +8:16

Bodovacia súťaž: 1. Cavendish 89 b, 2. Alaphilippe 82, 3. Matthews 78, …, 8. SAGAN 48

Vrchárska súťaž: 1. Ide Schelling (Hol./Bora-Hansgrohe) 5, 2. van der Poel 4, 3. Anthony Perez (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) 3

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Mark Cavendish