Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riešme to, inak príde k úmrtiam, zúril šéf tímu. Ewan hneď vedel, že je zle

Šéf tímu Groupama-FDJ Marc Madiot sa krátko po skončení pondelkovej 3. etapy Tour de France sprevádzanej viacerými pádmi rozohnil.

29.06.2021 08:11 , aktualizované: 11:06
Francúzsko šport cyklistika TdF 3. etapa pád Foto: ,
Zdravotníci pomáhajú Calebovi Ewanovi po páde v závere 3. etapy Tour de France, pri ktorom stiahol na zem aj Petra Sagana.
debata (16)

Cyklistiku vyzval na nájdenie riešenia chaotických a nebezpečných situácií, inak podľa neho príde k úmrtiam.

Madiot je jedným z funkcionárov, ktorí dohliadajú na francúzsku profesionálnu scénu. Ako podotýka portál Cyclingnews.com, citujúci 62-ročného dvojnásobného víťaza monumentu Paríž-Roubaix, už počas pretekárskej kariéry bol známy svojimi priamymi názormi na dianie v cyklistike.

Pád Petra Sagana v 3. etape Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Pád Petra Sagana v tretej etape Tour de France,...

„Toto už nie sú cyklistické preteky,“ hneval sa. „Ak nepríde k zmenám, rodičia nebudú chcieť, aby sa z ich detí stali cyklisti. Takto nemôžeme pokračovať,“ pokračoval.

Za situáciu vraj nesie svoj diel zodpovednosti takmer každá časť cyklistickej komunity. Zdôraznil, že riešenie by malo byť kolektívnou výzvou.

„Nejde len o trasu, nie je to len chyba organizátorov, ale sú tu aj jazdci, naše medzinárodné orgány, ktoré tento šport neriadia a nevenujú pozornosť tomu, čo hovoria naši bývalí pretekári,“ dodal Madiot.

Tour de France Čítajte viac Každý s iným cieľom. Predstavujeme všetky tímy na Tour de France

Následky ďalších pádov by podľa neho mohli byť strašné. V sobotu sa rozlúčil s pretekmi jeden z jeho jazdcov Ignatas Konovalovas.

"Som otcom rodiny, chápem, ako sa cítia rodičia sledujúci Tour a prečo nechcú, aby sa ich deti stali profesionálnymi jazdcami.

Musíme niečo urobiť, inak prídu úmrtia. A nechcem, aby som musel zavolať jednej z rodín môjho jazdca a povedal jej, čo sa stalo. Takto to nemôže pokračovať," neskrýval rozladenie krátko po páde Caleba Ewana.

Tour na úvod sprevádzali brutálne pády Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Dokrvavený Francúz Cyril Lemoine potreboval...

Ten pred cieľom trafil zadné koleso víťaza Tima Merliera a pri páde so sebou stiahol aj Petra Sagana.

Zatiaľ čo doudieraný Slovák má hematóm a hlbokú odreninu na boku, no v pretekoch by mal pokračovať, austrálsky rýchlik si zlomil kľúčnu kosť a odstúpil.

"Z kolízie si veľa nepamätám, prišlo k nej veľmi rýchlo. Spomínam si, že som chcel začať šprint veľmi rýchlo v zákrute.

Začali sme vľavo, no keď som videl, že to zatvárajú vpravo, musel som reagovať a dúfať, že sa to opäť otvorí.

Keď sa to stalo, dostal som sa vedľa Petra Sagana a boli sme k sebe blízko. Keď sa Merlier posunul doprava, dotkol som sa jeho kolesa," opísal Ewan situáciu.

APTOPIX France Cycling Tour de France Čítajte viac Ewan na Tour skončil, Sagan dopadol lepšie. Jeho reakcia hovorí za všetko

Čoskoro si vraj uvedomil, že Tour sa preňho skončila.

„Spravidla pri náraze kvôli adrenalínu necítite veľkú bolesť. Ale ja som ju cítil hneď. Keď mi zdravotníci tlačili na kľúčnu kosť, vedel som, že niečo nie je v poriadku,“ smútil.

"Kosť som si zlomil prvýkrát. Povedali mi, že sa to zlomilo na štyroch miestach a musím podstúpiť chirurgický zákrok. Toto je, bohužiaľ, súčasť cyklistiky.

Potrebujem sa zotaviť a urobiť si plány do budúcnosti. Mal by byť dostatok času, aby sa to uzdravilo do Vuelty. Verím, že by to mohlo byť mojím cieľom tejto sezóny," uzavrel šprintér z tímu Lotto Soudal.

Tour de France 2021 Čítajte viac PREVIEW: Pelotón si v 4. etape oddýchne. Ako zareaguje doráňaný Sagan?

V hektickej 3. etape sa nevyhli pádom ani favoriti na celkové prvenstvo Geraint Thomas z Ineosu, druhý muž z vlaňajšej edície Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma. Na zemi skončil aj šprintér Arnaud Démare zo stajne Groupama-FDJ.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Šéf pretekov odmieta kritiku

Úvod tohtoročnej Tour poznačili viaceré ťažké kolízie, no podľa riaditeľa pretekov Thierryho Gouvenoua nie sú sťažnosti cyklistov opodstatnené.

Hoci chápe ich výhrady, pripomína, že v súčasnosti je takmer nemožné nájsť optimálnu trať.

Vedenie pretekov čelilo po tretej etape z Lorientu do Pontivy masívnej kritike, no Gouvenou upozorňuje, že jazdci vedeli o nástrahách trate.

"Stopäťdesiat metrov pred cieľom bola zákruta, v tom nevidím problém. Jazdci boli upozornení na šírku cesty pred pretekmi. Pád Ewana ani nesúvisel so zákrutou.

Bolo ťažké nájsť iné miesto pre finiš. Hľadali sme v mestách Lorient, Hennebont, Plouay, Lanester, ale nenašli sme vhodné miesto," povedal Gouvenou pre ouest-france.fr.

Ako bývalý pretekár rozumie nespokojnosti cyklistov, ale pripomína špecifiká tohto športu:

„Chcem sa opýtať, má vôbec zmysel pokračovať v cestnej cyklistike? Naše ihrisko je cesta a neustále sa musíme vyrovnávať s novými obmedzeniami. Je takmer nemožné pripraviť ideálnu trasu. Do úvahy treba brať aj stavebnú činnosť.“

(TASR)

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Caleb Ewan #Tour de France 2021