Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ewan zhodil Sagana! Obaja spadli kúsok pred cieľom

Mal to výborne rozohraté, ale nakoniec ho zhodil hlavný konkurent. Peter Sagan spadol niekoľko desiatok metrov pred cieľom tretej etapy Tour de France.

28.06.2021 17:25 , aktualizované: 18:58
France Cycling Tour de France Foto: ,
Pád Petra Sagana (vľavo dole) a Caleba Ewana (vpravo dole) počas tretej etapy Tour de France 2021.
debata (80)

Dostal sa do kontaktu s Calebom Ewanom. Obaja sa snažili získať čo najlepšiu možnú pozíciu pred špurtom tretej etapy. Sagan bol priebežne štvrtý, Ewan tretí.

Etapu z Lorientu do Pontivy (182,9 km) vyhral Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix), druhý bol jeho krajan a tímový kolega Jasper Philipsen.

Tretí finišoval Francúz Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic). Žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie si udržal Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Sagan prišiel do cieľa na 80. priečke s mankom 56 sekúnd. Austrálčan Ewan sa vo výsledkovej listine doteraz neobjavil a je otázne, či bude po nateraz nešpecifikovanom zranení pokračovať.

Zelený dres si naďalej bude obliekať Julian Alaphilippe s 80 bodmi, trinásty Sagan má 24.

Tretia etapa priniesla pre adeptov na celkový triumf príležitosť oddýchnuť si po predošlých dvoch hektických dňoch.

Pád Petra Sagana v 3. etape Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Pád Petra Sagana v tretej etape Tour de France,...

Jednoduchý profil trate s dvoma menšími horskými prémiami predznamenal, že sa k slovu dostanú čistokrvní šprintéri, šanca na triumf sa črtala aj pre P. Sagana. Zhruba 144 kilometrov pred páskou prišlo v hlavnej skupine k pádu na šmykľavej, dažďom zmáčanej trati.

Na zemi skončili jazdci Ineosu Geraint Thomas a Luke Rowe i Robert Gesink a Tony Martin z Jumbo – Visma. Najmä s Thomasom to vyzeralo zle, víťaz Tour z roku 2018 však po ošetrení vykĺbeného pravého ramena nasadol na bicykel a pokračoval.

O chvíľu neskôr prišla informácia o odstúpení dôležitého pomocníka Primoža Rogliča do hôr Gesinka. Holanďan sa stal už piatym pretekárom, ktorý nedokončí tohtoročnú Tour.

Na čele hlavnej skupiny sa striedali najmä jazdci z Lotta Soudal a Groupamy – FDJ. Po Thomasa sa z pelotónu vrátili aj Jonathan Castroviejo a Dylan Van Baarle, 125 kilometrov pred cieľom sa už waleský cyklista aj s domestikmi začlenili do pelotónu.

Tour logo Čítajte viac Tretiu etapu Tour de France sme sledovali ONLINE

Štvorica v úniku Jelle Wallays (Cofidis), Michael Schär (AG2R-Citroën), Maxime Chevalier (B&B-KTM) a Cyril Barthe (B&B-KTM) mala 85 km pred páskou 2:20 min náskok a striedala sa vo vedení.

Na šprintérskej prémii bral bez boja 20 bodov Barthe, v pelotóne zostal P. Sagan zavretý a pripísal si len šesť bodov.

Trojnásobného majstra sveta prešprintovali aj Michael Morkov, Sonny Colbrelli a Arnaud Démare. V ďalšom priebehu musel riešiť nepríjemnosť v podobe defektu na kolese Julian Alaphilippe.

Pelotón začal ukrajovať z náskoku vedúcej štvorice, 46 km pred cieľom už bol len niečo vyše 60-sekundový. Štrnásť kilometrov pred cieľom nestíhal tempu troch kolegov vpredu Chevalier a začlenil sa do pelotónu.

Pelotón počas tretej etapy Tour de France 2021. Foto: TASR/AP, Daniel Cole
France Cycling Tour de France Pelotón počas tretej etapy Tour de France 2021.

Necelých 10 km pred cieľom sa nevyhol pádu Roglič, druhý muž vlaňajšej celkovej klasifikácie tým stratil cenné sekundy v boji o žltý dres. Trojica na čele odolávala takmer do úplného záveru etapy, jej čas však bol spočítaný a pelotón ju podľa očakávania pohltil.

Približne 2400 m pred cieľom absolvoval balík jazdcov dve ostré pravotočivé zákruty, následne poslednú zhruba 1600 m pred páskou. V špurte si vytvorili najlepšiu pozíciu jazdci Alpecinu-Fenix.

Najrýchlejšie nohy mal Merlier, ktorý si prišiel po prvý triumf na Tour. O umiestnenie na pódiu mal šancu zabojovať aj P. Sagan, ktorý sa zo siedmej priečky v napínavom záverečnom špurte predral na priebežnú tretiu.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Po smoliarskej kolízii s topfavoritom etapy Ewanom však obaja jazdci tesne pred cieľovou páskou spadli na zem a vydláždili cestu za double Alpecinu-Fenix.

Utorková 4. etapa z Redonu do Fougres (150,4 km) má rovinatý profil a ponúka príležitosť na triumf pre najrýchlejších jazdcov v balíku.

výsledky 3. etapy (Lorient – Pontivy, 182,9 km):
1. Tim Merlier 4:01:28 h, 2. Jasper Philipsen (obaja Belg./Alpecin-Fenix), 3. Nacer Bouhanni (Fr./Arkéa Samsic), 4. Davide Ballerini (Tal./Deceuninck-QuickStep), 5. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Victorious), 6. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep), 7. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix), 8. Cees Bol (Hol./DSM), 9. Anthony Turgis (Fr./Total Direct Energie), 10. Maximilian Richard Walscheid (Nem./Qhubeka Assos) …, 80. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) rovnaký čas

celkové poradie: 1. Van der Poel 12:58:53 h, 2. Alaphilippe +8 s, 3. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 4. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) obaja +31, 5. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) +38, 6. Tadej Pogačar (Slov./UAE-Team Emirates) +39, 7. Enric Mas (Šp./Movistar), 8. Nairo Quintana (Kol./Arkéa Samsic) obaja +40, 9. Pierre Latour (Fr./Total Direct Energie) +45, 10. Sergio Andres Higuita (Kol./EF Education-Nippo) +52 …, 68. SAGAN +8:16 min

bodovacia súťaž: 1. Alaphilippe 80 bodov, 2. van der Poel 62, 3. Merlier 50 …, 13. SAGAN 24

vrchárska súťaž: 1. Ide Schelling (Hol./Bora-Hansgrohe) 5, 2. van der Poel 4, 3. Anthony Perez (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) 3

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2021