Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan a sedem statočných. Bora túži dobyť Paríž

Na stupňoch víťazov stojí zväčša sám. Vie však, že bez podpory kolegov by ho úspechy minuli.

25.06.2021 12:47
Bora Tour 2021 Foto:
Bora-Hansgrohe na Tour de France 2021.
debata

Peter Sagan sa bude aj na Tour de France, ktorá sa začína v sobotu v Breste, spoliehať na internú spoluprácu v zoskupení Bora-Hansgrohe.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Pretože, ak niekde platí, že cyklistika je tímový šport, tak sú to práve trojtýždňové preteky seriálu Grand Tour.

Kučeravý ochrankár

Z hľadiska ambícií Sagana, ktorý zaútočí na etapové triumfy a ôsmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže, je najdôležitejší Daniel Oss.

Taliansky veterán je špičkou vo svojom odbore a dlhodobo patrí medzi elitných domestikov.

Slovák je v Bore päť rokov, za ten čas dosiahol 30 triumfov. Pri väčšine z nich bol aj Oss. Fanúšikovia si isto spomenú na preteky Paríž – Roubaix 2018.

O tom, ako sa Petrovi Saganovi bude dariť na Tour de France 2021, sme sa porozprávali s bývalým cyklistom Jánom Svoradom v relácii Fair Play.
Video

Sagan sa odtrhol od hlavnej skupiny 50 km pred cieľom a začal stíhať únik. Keby niet kučeravého kolegu, ktorý pokryl všetky nástupy rivalov, na ikonickom velodróme v Roubaix by zrejme znela iná, ako slovenská hymna.

„Peter inšpiruje ďalších jazdcov v tíme, aby sa zlepšovali. Zároveň neváha pomôcť kolegom, napríklad v kopcoch. Je správnym lídrom,“ vraví Oss o Saganovi.

Oboch spája nielen rovnaký angažmán, ale aj dlhoročné priateľstvo.

Sagan sa rád obklopuje Talianmi a s Ossom je najčastejšie. Okrem toho majú aj spoločné záľuby – rockovú hudbu či zberateľskú vášeň v retrohodinkách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BORA - hansgrohe (@borahansgrohe)

„Blízky vzťah sa prejavil do absolútnej dôvery. Oss je pre Sagana nielen domestikom, ale aj ochrankou. Bráni ho v pelotóne, potiahne v kopcoch. Slovák vie, že sa na neho môže spoľahnúť,“ píše talianska Gazzetta dello Sport.

Silní tempári

Sagan sa ako tradične nebude spoliehať len na hromadné dojazdy. Vie uspieť aj v zvlnených etapách, v ktorých ortodoxní špurtéri môžu zaostať v kopcoch, čo obmedzuje počet jazdcov vo finiši.

Bora niečo podobné ukázala pred mesiacom na Giro d'Italia. Od začiatku nasadila rýchle tempo, zbavila sa väčšiny súperov Sagana a ten potom využil ponúknutú šancu na výhru v redukovanom špurte.

Peter Sagan Čítajte viac Päťhviezdičkový Sagan. Slovák môže rivalom písať učebnice

V takýchto typoch etáp mu budú na Tour po ruke Lukas Pöstlberger, Nils Politt a Ide Schelling. Všetci traja sú výborní tempári, ktorí vedia roztrhať pelotón podľa potreby.

Politt je skvelý na klasikách, na Paríž – Roubaix 2019 skončil druhý. Schelling patrí medzi nádejných časovkárov, ktorý na Starej dáme zažije premiéru.

„O tomto momente som sníval ako malý chlapec. Tour je najväčšie cyklistické podujatie na svete, jazdia ho len vyvolení. Verím, že čo najviac pomôžem tímu,“ dúfa mladý Holanďan.

Útok na top päťku

Bora sa už niekoľko sezón snaží, aby na Tour zaujala aj niekým iným, ako je Sagan. Pred dvoma rokmi mal k parížskemu pódiu blízko Emanuel Buchmann, ktorý napokon skončil v boji o žltý dres štvrtý.

Nemcovou prioritou bolo tento rok Giro, ale pre pád ho nedokončil. Šéf tímu Ralph Denk rozhodol, že by bola škoda nevyužiť Buchmannove natrénované kilometre a posiela ho aj na Tour.

„Pred pádom som bol vo výbornej forme. Lekári ma dali do poriadku a už sa teším na Tour. Som si vedomý, že moje úlohy budú iné ako v minulosti. Urobím všetko, čo bude odo mňa tím vyžadovať,“ vysvetľuje Buchmann.

Van Aert cyklistika Tour Čítajte viac Saganov rival vzdáva boj o zelený dres: Nemám na to

Útok na popredné priečky v celkovom poradí Denk zveril Wilcovi Keldermanovi.

Holanďan zažiaril na vlaňajšom Gire ešte v drese Sunwebu. Dlho nosil ružové tričko lídra a napokon skončil tretí. Okrem Buchmanna mu bude pomáhať aj Patrick Konrad.

„Naším cieľom je etapové víťazstvo, umiestnenie v najlepšej päťke celkového poradia a zelený dres. Chceme jazdiť útočne a agresívne. Máme jazdcov na všetky terény, verím v úspešné preteky,“ reaguje Denk.

Peter Sagan v drese národného šampióna počas...
Peter Sagan počas predstavenia tímov pred...
+15Peter Sagan máva divákom v Breste počas...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2021