Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alaphilippe si vzal fľašu, kde nemal a prišiel trest. Van der Poela stiahol tím

Vo štvrtkovej 5. etape pretekov Okolo Švajčiarska si Julian Alaphilippe vyjazdil tretie miesto, no francúzskemu cyklistovi jury udelila v cieli penalizáciu 20 sekúnd, ktorá ho posunula na siedmu priečku.

11.06.2021 16:14 , aktualizované: 20:05
Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe Foto: ,
Mathieu van der Poel pred Julianom Alaphilippom pred cieľom 3. etapy pretekov Okolo Švajčiarska.
debata (1)

Vzal si totiž fľašu zo sprievodného auta deväť kilometrov pred cieľom, čo je zakázané.

„Išiel som na doraz a potreboval som sa napiť. Môj riaditeľ mi povedal, že by som si mohol vziať posledný bidon, ale v momente, keď som si ho bral, tak som trochu zaváhal,“ citoval Alaphilippa cyclingnews.

V cieli prišiel verdikt, po ktorom sa jazdec Deceunincku-QuickStep prepadol z tretej na štvrtú priečku v celkovom hodnotení. Na lídra Richarda Carapaza strácal pred 6. etapou 53 sekúnd.

Čo sa týka piatkového diania, Portugalčan Rui Costa z UAE Team Emirates prišiel o víťazstvo. Hoci vo finiši predstihol Dána Andreasa Krona (Lotto Soudal), jury rozhodla, že ho v špurte nedovolene zablokoval a triumf prisúdila Kronovi. Costu klasifikovali ako druhého, tretí bol Rakúšan Hermann Pernsteiner z tímu Bahrain Victorious.

Na čele klasifikácie zostal Carapaz z Ineosu s 26-sekundovým náskokom pred Dánom Jakobom Fuglsangom (Astana-Premier Tech). Tretí je s mankom 38 s Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), za ním figuruje Alaphilippe (strata 53 s na lídra).

Peter Sagan Čítajte viac Bora vezme na Tour osmičku najlepších. Ešte nie je jasné, či aj Sagana

Van der Poela šetria na Tour

Preteky pokračujú už bez Holanďana Mathieua van der Poela.

Víťaz dvoch etáp a dvojdňový líder celkového poradia je podľa vedenia belgickej stajne Alpecin Fenix prechladnutý a v tíme nechcú riskovať zhoršenie jeho zdravotného stavu.

Odstúpil pred piatkovou šiestou etapou. S výnimočným klasikárom aj skvelým šprintérom Van der Poelom počítajú ako s lídrom na Tour de France a Holandsko by mal zasa reprezentovať na olympijských hrách v Tokiu.

"V daždivom počasí uplynulých dní sa náš jazdec nevyhol miernemu prechladnutiu, preto je potrebné, aby si poriadne oddýchol.

Napriek tomu, že sa tešil na pokračovanie v pretekoch vo Švajčiarsku, rozhodli sme sa ho šetriť pred Tour de France," píše sa vo vyhlásení tímu Alpecin-Fenix.

Dvadsaťšesťročný Van der Poel, držiteľ 33 víťazstiev v profipelotóne, sa o dva týždne predstaví vôbec prvýkrát vo svojej kariére na Tour de France.

Francúzsko SR šport cyklistika Tour de France 21. etapa záver Čítajte viac Saganove šance stúpajú. Jeho rival má nečakané problémy

Víťazné ambície by mal mať hneď v úvodnej etape s klasikárskym profilom v Bretónsku. Jeho tím sa netají tým, že by ho po nej chceli vidieť v žltom drese lídra slávnych pretekov.

Ešte predtým by sa mal Van der Poel predstaviť na majstrovstvách Holandska, kde by mal obhajovať domáci titul.

Fakty z Okolo Švajčiarska

Výsledky 6. etapy (Fiesch – Disentis-Sedrun, 130 km): 1. Rui Costa (Portug./UAE Team Emirates) 3:14:52 h, 2. Andreas Kron (Dán./Lotto Soudal) rovnaký čas ako víťaz, 3. Hermann Pernsteiner (Rak./Bahrain Victorious) +1 s, 4. Gonzalo Serrano Rodriguez (Šp./Movistar Team), 5. Pierre Latour (Fr./Total Direct Energie), 6. Hugo Houle (Kan./Astana-Premier Tech), 7. Neilson Powless (USA/EF Education-Nippo), 8. Antwan Tolhoek (Hol./Jumbo-Visma) všetci +3, 9. Matteo Fabbro (Tal./Bora-Hansgrohe) +50, 10. Andreas Leknessund (Nór./Team DSM) +1:00 min

Celkové poradie po 6. etape: 1. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 20:00:31 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán./Astana-Premier Tech) +26 s, 3. Maximilian Schachmann (Nem./Bora-hansgrohe) +38, 4. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) +53, 5. Rigoberto Uran Uran (Kol./EF Education-Nippo) +1:11 min, 6. Michael Woods (Kan./Israel Start-Up Nation) +1:32, 7. Sam Oomen (Hol./Jumbo-Visma) +2:19, 8. Esteban Chaves (Kol./Team BikeExchange) +2:22, 9. Domenico Pozzovivo (Tal./Team Qhubeka Assos) +3:10, 10. Rui Costa +3:37

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Švajčiarska #Julian Alaphilippe #Mathieu Van der Poel