Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bora chránila lídra, napriek tomu skončil. Sagan naňho myslel celú etapu

Belgický cyklista Victor Campenaerts sa stal víťazom 15. etapy Giro d' Italia. Na 149 km dlhej trati z Grada do Gorizie v záverečnom špurte predstihol Holanďana Oscara Riesebeeka. Tretí skončil Belgičan Quinten Hermans.

23.05.2021 17:39 , aktualizované: 24.05.2021 00:01
Jos van Emden Foto: ,
Doudieraný Holanďan Jos van Emden z tímu Jumbo – Visma po páde v 15. etape Gira. Aj preňho sa preteky skončili.
debata

Slovák Peter Sagan nebojoval o popredné priečky a do cieľa prišiel na 143. mieste so stratou 17:52 min. Udržal si však cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže.

Do etapy nenastúpil druhý muž priebežnej klasifikácie Talian Giacomo Nizzolo, ktorý sa podľa vlastných slov necítil v takej forme, aby zvládol všetky náročné kopce.

Na druhú priečku v bodovacej súťaži sa tak posunul Nizzolov krajan Davide Cimolai, na Sagana stráca 22 bodov. Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal Kolumbijčan Egan Bernal.

Giacomo Nizzolo, Peter Sagan Čítajte viac Sagan prišiel o ďalšieho súpera, historický triumf má na dosah

Už päť kilometrov po štarte 15. etapy situovanej v taliansko-slovinskom pohraničí prišlo k hromadnému pádu. Na zemi sa ocitol aj šiesty muž celkového poradia Nemec Emanuel Buchmann.

Utrpel ľahký otras mozgu a rezné poranenia tváre. Spolujazdca Petra Sagana z Bory-hansgrohe previezli do nemocnice, kde lekári vylúčili zlomeniny.

„Boli sme opatrní a chránili sme ho. Napriek tomu sa zaplietol do pádu. Náš kapitán s pódiovými ambíciami bol nútený skončiť,“ cituje agentúra AFP slová športového riaditeľa tímu Jensa Zemkeho.

Pokračovať nemohli ani Portugalčan Ruben Guerreiro, Holanďan Jos van Emden a Natnael Berhane z Eritrey.

Organizátori etapu zastavili, neutralizovali a na méte 142 km nasledoval reštart, po ktorom sa na čele vytvorila 15-členná skupina. Vďaka vzornej spolupráci si postupne vytvorila vyše jedenásťminútový náskok a bolo jasné, že niekto z úniku získa etapový vavrín.

Po príchode na slovinské územie cyklisti trikrát absolvovali stúpanie na Gornje Cerovo so sklonom 8,5 %. Dve z troch horských prémií vyhral Belgičan Dries De Bondt a do vrchárskej súťaže si pripísal šesť bodov.

Dvadsať kilometrov pred cieľom sa z vedúcej skupinky odtrhlo trio Victor Campenaerts (Belg.), Albert Torres (Šp.), Oscar Riesebeek (Hol.). Záver etapy sprevádzala prietrž mračien.

Torres na mokrej vozovke nedokázal udržať kontakt s Campenaertsom a Riesebeekom, ktorí si to rozdali o etapové víťazstvo. Vo finiši sa presadil Belgičan a slávil prvý triumf na podujatí Grand Tour.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Giro d'Italia (@giroditalia)

"Vyhrať etapu na Gire je fantastický pocit. Pred štartom sme tušili, že je to pre nás posledná šanca zabojovať o dobrý výsledok. Začiatok bol dosť dramatický, prišlo k hromadnému pádu.

Aj po reštarte sme však boli odhodlaní ísť do úniku a dať do toho všetko. Je to pre nás skvelé Giro, máme na konte tri etapové víťazstva. Urobili sme radosť aj nášmu novému sponzorovi," uviedol jazdec tímu Qhubeka ASSOS v prvom rozhovore.

Sagan priznal, že počas celej etapy myslel na Buchmanna, ktorý musel po tvrdom páde odstúpiť z Gira.

„Dúfam, že Emanuel sa rýchlo zotaví a čím skôr sa vráti do súťažného kolotoča. Bolo veľmi pekné pretekať v Slovinsku a vidieť davy povzbudzujúcich fanúšikov popri trati. V pondelok náš čaká čaká náročná horská etapa,“ uviedol Sagan prostredníctvom facebooku.

Giro 15. etapa Čítajte viac ONLINE: Po dráme v úvode skončil líder Bory. Vyhral Campenaerts

Fakty z Gira d' Italia

15. etapa (Grado-Gorizia, 149 km): 1. Victor Campenaerts (Belg./Qhubeka-ASSOS) 3:25:25, 2. Oscar Riesebeek (Hol./Alpecin-Fenix) rovnaký čas ako víťaz, 3. Nikias Arndt /Nem./Team DNS) +7, 4. Simone Consonni (Tal./Cofidis), 5. Quinten Hermans (Belg./Intermaché-Wanty-Gobert Matériaux), 6. Dario Cataldo (Tal./Movistar) všetci +7, 7. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +9, 8. Albert Torres (Šp./Movistar) +44, 9. Sebastián Molano (Kol./ Groupama-FDJ) +1:02, 10. Max Walscheid (Nem./Qhubeka-ASSOS) +1:02…143. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +17:52

Celkové poradie: 1. Egan Bernal (Kol./INEOS Grenadiers) 62:13:33, 2. Simon Yates (V. Brit./Team Bikeexchange) +1:33 min., 3. Damiano Caruso (Tal./Bahrain-Victorious! +1:51, 4. Alexandr Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) +1:57, 5. Hugh Carthy (V. Brit./EF Education-Nippo) +2:11, 6. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +3:03, 7. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick-Step) +3:52, 8. Daniel Felipe Martínez (Kol./INEOS Grenadiers) +3:54, 9. Tobias Foss (Nór./Team Jumbo-Visma) +5:37, 10. Attila Valter (Maď./Groupama-FDJ) +7:49…119. SAGAN +2:31,08

Bodovacia súťaž: 1. Peter SAGAN (SR/Bora – Hansgrohe) 135 bodov, 2. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation) 113, 3. Fernando Gaviria (Kol./UAE Teams Emirates) 110

Vrchárska súťaž: 1. Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team) 96, 2. Bernal 57, 3. Mollema 53

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia #Emanuel Buchmann