Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Apeniny priali Vendramemu, Sagan si udržal cyklámenový dres

Taliansky cyklista Andrea Vendrame zvíťazil vo štvrtkovej 12. etape 104. ročníka Giro d'Italia. Jazdec stajne AG2R Citroën sa presadil z úniku a 212 km dlhú trasu zo Sieny do mesta Bagno di Romagna zvládol za 5:43:48 h.

20.05.2021 17:39
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Na druhom mieste finišoval Austrálčan Chris Hamilton (DSM) a tretí skončil ďalší Talian Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo).

Slovák Peter Sagan z Bory-Hansgrohe o popredné priečky nebojoval. Ružový dres si udržal Egan Bernal z Kolumbie (Ineos Grenadiers).

Peter Sagan Čítajte viac QuickStep udržal silného partnera. Zostanú financie na Sagana?

Počas štvrtkovej etapy preverili pelotón štyri kategorizované stúpania a niekoľko ďalších kopcov, dokopy vyše 4000 výškových metrov v stúpaniach. Krátko po štarte prišlo k väčšiemu pádu, do ktorého sa zaplietol napríklad líder stajne Movistar Marc Soler a neskôr musel odstúpiť.

Giro sa počas 12. etapy skončilo aj pre dvojicu z Israel Start-Up Nation Alessandra de Marchiho a Alexe Dowsetta či víťaza 6. etapy Gina Mädera zo stajne Bahrain Victorious.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan)

Aj keď sa od začiatku pokúšalo o únik množstvo pretekárov, vrátane Petra Sagana a jeho súperov v boji o cyklámenový dres, dlho sa nikomu nepodarilo odtrhnúť. Vyšlo to až po vyše 50 km, keď sa cyklisti dostali do ulíc Florencie.

Do úniku sa dostala 16-členná skupina, v ktorej boli napríklad George Bennett (Jumbo-Visma), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Chris Hamilton (DSM), Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), Giovanni Visconti (Bardiani-CSF-Faizane) i líder vrchárskej súťaže Geoffrey Bouchard (AG2R).

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...

Rýchlo si vypracovali vyše štvorminútový náskok a podelili si body aj na rýchlostnej prémii. Na čele bodovacej súťaže sa tak nič nezmenilo. Nasledovala prvá zo štyroch vrchárskych prémii 3. kategórie na Monte Morello (7,6 km, 6,6%) a náskok úniku sa ešte zvýšil. Jazdcom z čela celkového poradia to však nevadilo, keďže nikto zo skupiny ich pozície nemohol ohroziť.

Po ďalšom stúpaní na Passo della Consuma (2. kat., 17,1 km, 5,7%) mal hlavný balík manko už deväť minút. V pelotóne sa nič zaujímavé nedialo a všetci favoriti išli pokope. V druhej polovici etapy sťažil cyklistom podmienky dážď.

Na úpätí ďalšej „dvojky“ Passo della Calla (15,3 km, 5,4%) asi 60 km pred cieľom sa potrhal aj únik a vpredu zostalo deväť pretekárov. Ďalší sa však dokázali vrátiť a po stúpaní zostalo spolu 14 z pôvodne 16 jazdcov v úniku. Na Passo della Calla bol prvý Bouchard a vylepšil si pozíciu na čele vrchárskej súťaže (96 b).

Náskok čelnej skupiny bol 40 km pred cieľom vyše desať minút a tak bolo jasné, že víťaz etapy vzíde z nej. Rozhodujúce bolo záverečné stúpanie na Passo del Carnalo (3. kat., 10,8 km, 5,0%), ktorého vrchol bol desať km pred cieľom. V ňom sa prišlo k viacerým útokom, po ktorých na čele zostalo kvarteto Vendrame, Bennett, Hamilton a Brambilla.

Peter Sagan Čítajte viac NÁZOR: Bomby pre Sagana

Spolu prešli vrchol horskej prémie, nasledoval prudký zjazd a asi trojkilometrový dojazd do ľahkého stúpania. V záverečnom stúpaní na Passo del Carnalo zaútočili zo skupiny lídrov na celkové poradie Giulio Ciccone s Vincenzom Nibalim z Treku-Segafredo, ale Ineosu ich pokus pokryl.

Na čele sa snažil v zjazde uniknúť Bennett, ale nepodarilo sa mu to. Zo štvorčlennej skupiny mal papierovo najvyššie šance do špurtu Vendrame, ktorý počas celého dňa dokázal držať krok so silnejšími vrchármi.

Tri kilometre pred cieľom zaútočil Hamilton, Vendrame si však dal pozor a tak zostali v boji o etapové vavríny len dvaja. Dvadsaťšesťročný Talian v závere preukázal svoju rýchlosť a dosiahol svoje premiérové víťazstvo na Grand Tour a prvé pre AG2R na tohtoročnom Gire.

V zjazde do cieľa si vypracoval mierny náskok Nibali a ukrojil pár sekúnd z manka na vedúceho Bernala. Špičkového zjazdára sa snažil stíhať Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), no na klzkej vozovke spadol.

Giro 2021 – 12. etapa (Siena – Bagno di Romagna, 212km)

1. Andrea Vendrame (Tal./AG2R Citroën) 5:43:48 h, 2. Christopher Hamilton (Aus./DSM) rovnaký čas, 3. George Bennett (N.Zéland./Jumbo-Visma) +15 s, 4. Gianluca Brambilla (Tal./Trek-Segafredo) rovnaký čas, 5. Giovanni Visconti (Tal./Bardiani-CSF-Faizane) +1:12, 6. Geoffrey Bouchard (Fr./AG2R Citroën) +1:25, 7. Nicolas Edet (Fr./Cofidis) +1:47, 8. Simone Petilli (Tal./Intermarché – Wanty-Gobert Matériaux) rovnaký čas, 9. Mikkel Honore (Dán./Deceuninck-QuickStep) +3:00, 10. Simone Ravanelli (Tal./Androni Giocattoli-Sidermec) +4:19, … 159. Peter SAGAN (Bora-Hansgrohe) +26:13

Priebežné poradie: 1. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 48:29:23 h, 2. Aleksandr Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) +45 s, 3. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious) +1:12, 4. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education-Nippo) +1:17, 5. Simon Yates (V.Brit./Bike­Exchange) +1:22, 6. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +1:50, 7. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-QuickStep) +2:22, 8. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +2:24, 9. Tobias Foss (Nór./Jumbo-Visma) +2:49, 10. Daniel Martinez (Kol./Ineos Grenadiers) +3:15, … 117. SAGAN 1:53:51

Bodovacia súťaž: 1. SAGAN 108, 2. Fernando Gaviria (Kol./UAE Team Emirates) 91, 3. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation) 91

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Giro d'Italia 2021