Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bernal na talianskej hline lietal a je ružový. Sagan šetril sily na rovinu

Parádny cyklistický víkend v horách. S vyvrcholením na prašnej strmine. Vďaka nej má Giro d'Italia nového priebežného lídra - Egana Bernala.

16.05.2021 17:14 , aktualizované: 18:14
Italy Giro Cycling Foto: ,
Egan Bernal finišuje na prašnej hore.
debata

Pre Petra Sagana sa nič zásadné nezmenilo. V sobotu ani v nedeľu si nepripísal žiadne body, do cieľa prišiel v oboch prípadoch v tzv. grupete. V špurtérskej súťaži zostáva piaty.

V nedeľu zaviedla talianska Grand Tour pelotón do Apeninských hôr. S netradičnou koncovkou. Na bielu pásku viedla šotolinová cesta, aké poznáme skôr z majstrovstiev sveta v rely.

Na nej už svoju extratriedu ukázal víťaz Tour de France 2019, Kolumbijčan Bernal. Okolo svojich súperov doslova prefrčal. Na konci dňa vyzliekol z ružového dresu Maďara Attilu Valtera. Experti si myslia, že líder Ineosu ho dovezie až do Milána.

Bernal bol v cieli veľmi emotívny. Počas rozhovoru pre médiá plakal.

„Nemôžem tomu uveriť. Stálo ma to veľa odriekania a tréningu, aby som sa po minuloročnej Tour vrátil. Ale teraz už viem, že sa to oplatilo,“ vravel s narážkou na jeho nedávne bolesti chrbtice.

Nedeľňajší deň poznačil nepríjemný pád Mateja Mohoriča. Slovinec neudržal počas zjazdu balans a tvrdo dopadol na hlavu. Z miesta nehody ho odviezla sanitka. Na ceste zostal ležať na dva kusy rozpadnutý bicykel.

Pelotón počas 9. etapy na Giro d'Italia. Foto: TASR/AP, Fabio Ferrari
Italy Giro Cycling Pelotón počas 9. etapy na Giro d'Italia.

Zo slovenského pohľadu bola zaujímavá aj sobotňajšia etapa. Niežeby v nej Sagan bojoval o body alebo o triumf, z pretekov však odstúpil dovtedajší majiteľ cyklámenového dresu Caleb Ewan. Austrálsky rýchlik, ktorý po fantastickom špurte ovládol piatkovú etapu, celkovo druhú na tohtoročnom Gire, si povedal dosť. Pelotón sa pomaly, ale isto presúva do hôr a to nie je nič preňho. Okrem toho sa chce šetriť na Tour de France.

Do cyklámenového dresu sa tak obliekol Holanďan Tim Merlier. Saganove manko na lídra je tak v tejto chvíli menšie. Stráca 26 bodov.

V pondelok na pretekárov čaká rovinatá etapa z L’Aquily do Foligna. Meria iba 139 kilometrov. Je to ďalšia šanca pre rodáka zo Žiliny zaútočiť na triumf. Dosiaľ mal dve, v 3. etape prišiel do cieľa tretí, v siedmej vo finiši zavadil o bariéry a namiesto špurtu balansoval. Skončil až 14.

V utorok je na programe deň voľna.

Výsledky 9. etapy (Castel di Sangro – Rocca di Cambio, 158 km):

1. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 4:08:23 hod, 2. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo), 3. Alexander Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) obaja +7 s, 4. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-QuickStep), 5. Daniel Martin (Ír./Israel Start-up Nation) obaja +10, 6. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious), 7. Romain Bardet (Fr./DSM), 8. Marc Soler (Šp./Movistar), 9. Daniel Martinez (Kol./Ineos Grenadiers), 10 Joo Almeida (Portug./Deceuninck-QuickStep) všetci +12, +4:48,… 137. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +22:52

Celkové poradie:

1. Bernal 35:19:22 hod, 2. Evenepoel +15, 3. Vlasov +21, 4. Ciccone +36, 5. Valter +43, 6. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education Nippo) +44, 7. Caruso 45, 8. Martin +51, 9. Simon Yates (V.Brit./Bike­Exchange) +55, 10. Davide Formolo (Tal./UAE Team Emirates) +1:01 min,… 121. SAGAN +1:18:35 hod

Bodovacia súťaž:
1. Tim Merlier (Belg./Alpecin Fenix) 83, 2. Giacomo Nizzolo (Tal./Qhubeka Assos) 76, 3. Elia Viviani (Tal./Cofidis) 69… 5. SAGAN 57

debata chyba
Viac na túto tému: #Egan Bernal #Giro d'Italia 2021