Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari v tranze. Na Gire majú ružového pretekára

Švajčiarsky cyklista Gino Mäder zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape Giro d'Italia. Jazdec stajne Bahrain-Victorious sa presadil z úniku v záverečnom stúpaní do mesta Ascoli Piceno a 160 km dlhú trať zvládol za 4:17:52 h.

13.05.2021 17:52
Attila Valter Foto: ,
Attila Valter, prvý Maďar v ružovom drese na Giro d´Italia.
debata

Druhý finišoval Kolumbijčan Egan Bernal (Ineos Grenadiers) so stratou dvanásť sekúnd a tretí skončil Ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation). Ružový dres získal Maďar Attila Valter (Groupama-FDJ). Slovák Peter Sagan prišiel do cieľa 99. so stratou 25 minút.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan už Ferrari zrejme nepoženie na maximum, no etapu na Gire vyhrá

Organizátori si pripravili na pelotón tri kategorizované stúpania a dokopy vyše 3000 výškových metrov. Úvodná polovica sa išla po zvlnenom teréne, stúpania prišli až v druhej časti.

Cyklistov čakala najprv prémia Forca di Gualdo (2. kat., 10,4 km, 7,4%), krátko po nej Forca di Presta (3. kat., 4,9 km, 4,8%), potom nasledoval dlhý zjazd a na záver stúpanie do cieľa v Ascoli Piceno (2. kat., 15,5 km, 6,1%).

Po ťažkých pádoch v 5. etape sa už na štart nepostavili Joe Dombrowski, Mikel Landa, Pavel Sivakov a ani Francois Bidard. Aj vo štvrtok hrozili pády, keďže etapu poznačili silný dážď a vietor. V úvode sa snažili odtrhnúť viaceré skupiny jazdcov, medzi nimi aj Peter Sagan, ktorý chcel zabojovať o body na rýchlostnej prémii. Tá sa nachádzala ešte pred prvým stúpaním. Jeho skupine sa však odtrhnúť nepodarilo.

Vyšlo to až o pár km neskôr šestici Gino Mäder, Matej Mohorič (obaja Bahrain-Victorious), Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Simone Ravanelli (Androni Giocattoli-Sidermec), Dario Cataldo (Movistar) a Simon Guglielmi (Groupama-FDJ).

Po nich sa odtrhli aj Bauke Mollema (Trek-Segafredo) s Geoffreym Bouchardom (AG2R Citroën), ktorí sa postupne dokázali dotiahnuť k šestici na čele. Títo pretekári si podelili body aj na rýchlostnej prémii, takže v boji o cyklámenový dres sa nič nezmenilo.

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...

Únik si udržiaval v náročných poveternostných podmienkach náskok na úrovni piatich minút, prvú horskú prémiu vyhral Bouchard. Po nej nasledoval krátky zjazd a druhý kopec Forca di Presta. Práve na tomto úseku zaútočili v pelotóne jazdci Ineosu a na vetre sa im podarilo potrhať balík na niekoľko častí.

Držiteľ ružového dresu Alessandro de Marchi (Israel Start-up Nation) i Sagan krok neudržali a zostali v zadnej skupine. De Marchi tak prišiel o pozíciu lídra. Na druhom kopci bol prvý Mohorič, následne sa v zjazde rozpadol únik a na čele zostali s dvojicou z tímu Bahrainu-Merida už len Cataldo a Mollema.

Útočilo sa aj v pelotóne a do ďalšieho úniku sa dostali Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Alberto Bettiol (EF Education-Nippo) a Romain Bardet (DSM). Tlak Ineosu však bol veľký a po dlhom zjazde sa menšie skupiny za vedúcou štvoricou spojili.

Tú potiahol po záverečný kopec Mohorič a potom si vystúpil. Na čele tak zostal jeho kolega z tímu Mäder s Cataldom a Mollemom, ktorí mali náskok približne dve minúty na skupinu favoritov. Ani štvrtok sa nezaobišiel bez pádov a na zemi skončili Felix Grossschartner (Bora) i Dan Martin (Israel).

Peter Sagan Čítajte rozhovor Boj o zmluvu? Sagan nič nemusí dokazovať, ani na Gire

Na stúpaní prišlo ku kolízii, keď mechanické auto tímu BikeExchange zrazilo zozadu Pietra Serryho (Quick-Step), našťastie v nízkej rýchlosti. Pelotón stupňoval tempo a náskok vedúceho tria sa scvrkával. Tri kilometre pred cieľom to bola už len minúta a tak zaútočil sám Mäder.

Skupinu favoritov sa snažil roztrhať Egan Bernal (Ineos), podarilo sa mu to druhým nástupom, keď s ním zostali len Ciccone, Remco Evenepoel (QuickStep) a D. Martin.

Už to však nestačilo na víťazstvo v etape, keďže Mäder si na záverečný kilometer ušetril dosť síl a radoval sa z najväčšieho úspechu v kariére.

Výsledy 6. etapy (Grotte di Frasassi – Ascoli Piceno, 160 km):
1. Gino Mäder (Švaj./Bahrain-Victorious) 4:17:52 h, 2. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) +12 s, 3. Daniel Martin (Ír./Israel Start-Up Nation), 4. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck Quick-Step) obaja rovnaký čas, 5. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +14, 6. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious) +25, 7. Daniel Martinez (Kol./Ineos Grenadiers) rovnaký čas, 8. Marc Soler (Šp./Movistar) +27, 9. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education-Nippo) +29, 10. Aleksander Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) rovnaký čas, … 99. Peter SAGAN (Bora-Hansgrohe) +24:49 min

Celkové poradie:
1. Attila Valter (Maď./Groupama-FDJ) 22:17:06 h, 2. Evenepoel +11 s, 3. Bernal +16, 4. Vlasov +24, 5. Louis Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix) +25, 6. Carthy +38, 7. Caruso +39, 8. Ciccone +41, 9. D. Martin +47, 10. Simon Yates (V.Brit./Bike­Exchange) +49, … 106. SAGAN +46:26

Bodovacia súťaž:
1. Giacomo Nizzolo (Tal./Qhubeka Assos) 72 b, 2. Elia Viviani (Tal./Cofidis, Solutions Crédits) 68, 3. Tim Merlier (Belg./Alpecin-Fenix) 58, … 5. SAGAN 50

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d´Italia 2021