Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neúprosná UCI. Na nové pravidlo doplatilo zatiaľ najzvučnejšie meno

Keď začiatkom februára Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zakázala techniku tzv. "super tuck-u", pri ktorej sa jazdec pri zjazde prikrčí, posunie telo dopredu a sadne si na vrchný rám bicykla, spustila sa vlna kritiky.

27.04.2021 08:15
Cyklistika, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

Víťaz Tour de France spred dvoch rokov Egan Bernal nazval tento krok nonsensom a upozorňoval na dôležitejšie faktory bezpečnosti, na ktoré by si UCI mala posvietiť.

Za spomínanú aerodynamickú pozíciu, ktorou jazdec dokáže zrýchliť a nazbierať cenné sekundy, dodatočne pykal Richard Carapaz, Bernalov tímový kolega z Ineosu, na nedeľnej monumentálnej klasike Liège-Bastogne-Liège.

France Cycling Tour de France sagan Čítajte viac UCI zakázala Saganovu superzbraň. Sťažujú sa viacerí

Do cieľa zostávalo 19 kilometrov, keď Ekvádorčan predviedol nádejný útok na Côte des Forges a ako prvý začal stúpanie na posledný kopec pretekov Côte de La Roche-Aux-Facons.

Jeho šou napokon na väčší úspech nestačila, aj jemu pätica najlepších ušla a finišoval v stíhacej skupine na 29. mieste – necelú minútu a pol za víťazom Tadejom Pogačarom.

V oficiálnych výsledkoch však už 27-ročný víťaz Gira 2019 či druhý muž Vuelty 2020 na spomínanej pozícii nefiguroval.

Diskvalifikovali ho totiž za pozíciu „super tuck“ pri zjazde.

„Ešteže tu máme UCI, nášho záchrancu. Veľmi prísne vylúčenie, veď neležal celý na ráme bicykla,“ napísal k záberom jeden z fanúšikov na twitteri. Posúďte sami:

Carapaz sa po pretekoch na sociálnych sieťach priamo k vylúčeniu nevyjadril. Zverejnil fotografiu zo svojho úniku a cyklistiku prirovnal k šachovej partii:

„Máte niekoľko možností, po ktorých môžete vyhrať alebo prehrať, ale najdôležitejšie je, že keď nastane šach mat, vždy sa usmejeme.“

Na nové pravidlá doplatili za necelý mesiac od ich zavedenia diskvalifikáciami napríklad Gijs Leemreize počas pretekov Brabantský šíp a Alexander Richardson z tímu Alpecin-Fenix na podujatí Okolo Turecka, no Carapaz je (zatiaľ) najzvučnejším potrestaným menom z pelotónu.

Tadej Pogačar Čítajte viac Parádne vyvrcholenie. Pogačar vo finiši prevalcoval Alaphilippa

Pretekárom sa podarilo docieliť zmiernenie trestov za odhodenie bidonov mimo určených zón po vylúčení Michaela Schära (AG2R Citroën) z monumentálnej klasiky Okolo Flámska.

Sagan Kwiatkowski Čítajte viac Zákazy a gin s tonikom. Ani mňa sa nikto nepýtal, vraví Sagan

Fľašku vtedy hodil mladému fanúšikovi a jeho list UCI sa dostal do viacerých médií.

odkaz
Peter Sagan, sezóna
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Carapaz #super tuck