Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dokonalý podvod? Armstronga mohol okrem dopingu hnať aj motorček

Lance Armstrong a doping. Dva pojmy, ktoré k sebe - bohužiaľ - patria. Neslávne slávny americký cyklista prišiel kvôli braniu zakázaných látok o sedem triumfov na Tour de France.

12.04.2021 16:02
10: Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata (34)

Čoskoro 50-ročný chlap, ktorého svet už nikdy nebude vnímať ako hrdinu, ale len ako podvodníka, sa pred rokmi priznal k tomu, že počas kariéry dopoval.

Teraz má však Američan na krku ďalší škandál. Vpred ho totiž na ceste za veľkými triumfmi nemalo hnať len EPO, ale aj – motorček v bicykli.

Pre francúzsky denník Le Parisien to tvrdí Jean-Pierre Verdy, bývalý šéf Francúzskej antidopingovej agentúry.

„Nebolo to len EPO, ktoré urobilo rozdiel,“ hovorí. „Stále mám pred sebou obrázky, ako Armstrong v kopcoch odrovnal konkurentov. Mnohí moji kolegovia si myslia, že taký rozdiel nemohol urobiť len vďaka užívaniu EPO,“ dodáva.

Usvedčiť z použitia nedovolenej techniky by ho mohlo video, ktoré sa šíri internetom. Na ňom Armstrong robí počas jazdy zakaždým ten istý pohyb – ľavou rukou sa načahuje pod sedadlo. Akoby zapínal nejaký gombík.

„Možno práve vtedy používal motorček,“ myslí si Verdy.

Otázkou však zostáva, či už okolo roku 2000 bolo možné zapracovať do bicykla motorček s batériou.

„Z technického hľadiska to bolo možné. A verte, Armstrong a jeho tím robili všetko, čo bolo zakázané,“ vraví pre švajčiarsky denník Blick Marcel Albasini, niekdajší reprezentačný tréner.

Mimochodom, Armstrong momentálne prežíva náročné obdobie. Jeho syna Luku zatkla polícia. Podľa televíznej stanice Kxan je 21-ročný mladík obvinený zo sexuálneho zneužívania mladistvej.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #doping #Lance Armstrong #podvod #motorček