Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostane či odíde? Začali sa pytačky o Sagana

Už najbližšie týždne rozhodnú o cyklistickej budúcnosti Petra Sagana. Slovenskej superhviezde sa tento rok končí zmluva s Borou-Hansgrohe a pokračovanie spolupráce je nateraz v nedohľadne.

06.04.2021 12:50 , aktualizované: 15:22
308298658 Foto:
Peter Sagan, šéf Bory Ralph Denk a nemecký šprintér Pascal Ackermann na archívnej snímke.
debata (12)

Rébus sa pomaly, ale isto zamotáva. Bora tvrdí, že Sagan má najlepšie roky za sebou a tiež argumentuje jeho vysokým platom.

Trojnásobný majster sveta sa necíti starý a vyhlásil, že ak ho nemecká stajňa nechce, rýchlo si nájde takú, ktorá o neho prejaví záujem a splní jeho podmienky.

Vyhrotená situácia

Slovná prestrelka medzi šéfom Bory Ralphom Denkom a Saganom pútala pozornosť pred i po víkendovom monumente Okolo Flámska.

Rešpektovaný francúzsky denník L'Equipe dokonca vyrukoval s informáciou, že Slovákov odchod z nemeckého tímu je už hotovou vecou. Podobného názoru je aj šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

"Vyzerá to tak, že Sagan z Bory naozaj odíde. Keď sa v rámci tímu dejú podobné prekáračky, väčšinou ich obe strany držia pod pokrievkou. Ak sa spory dostanú na verejnosť, je to znak, že situácia sa vyhrotila.

Existuje však aj alternatíva, že Denk si chce Sagana udržať a takýmto spôsobom si zjednáva pozíciu s cieľom znížiť platové podmienky v novej zmluve," vraví Timko.

V utorok už bol Denk miernejší. Na informáciu L'Equipu reagoval, že rokovania stále prebiehajú.

„Peter je súčasť DNA nášho tímu a cíti sa u nás veľmi dobre. Jeho zmluva sa končí a rokujeme o jej predĺžení. Treba napraviť to, o čom sa v uplynulých dňoch špekulovalo v médiách. Bude to nejaký čas trvať, nič ešte nie je rozhodnuté,“ vyjadril sa Denk.

Sagan prišiel do Bory v roku 2017 a najmä jeho zásluhou sa z ambicióznej stajne za pár sezón stal elitný tím seriálu WorldTour. Za uplynulé tri roky však dosiahol už len šesť víťazstiev. Napriek tomu zostáva ostrosledovaným jazdcom a magnetom pre fanúšikov i sponzorov.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Problém s podporným tímom

Pre tieto dôvody situáciu pozorne sledujú konkurenčné tímy. L'Equipe tvrdí, že najväčším favoritom na angažovanie Sagana je belgický Deceuninck-QuickStep. Myslia si to aj komentátori z portálu CyclingNews.

„Šéf QuickStepu Patrick Lefévére mal v nedeľu dvojnásobný dôvod na úsmev. Nielenže sa tešil z úspechu svojho jazdca (preteky vyhral Kasper Asgreen, pozn.), ale potešila ho aj slovná prestrelka medzi Saganom a Denkom. Lefévére tak môže o niekoľko mesiacov uchmatnúť Slováka za polovičnú cenu,“ napísali Briti.

Získať Sagana však neznamená záväzok len k jednému cyklistovi. Je predpoklad, že spolu s ním by išli do nového pôsobiska aj jeho starší brat Juraj, športový riaditeľ Ján Valach, masér Maroš Hlad či iní členovia podporného tímu.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

"Spojenie Sagan a QuickStep dáva zmysel najmä v tom, že aj belgická stajňa používa stroje značky Specialized. Na druhej strane, takáto špekulácia tu nikdy nebola.

Lefévére už dávnejšie vyhlásil, že Slovák nie je vhodný typ pre jeho stajňu. Hlavným dôvodom má byť početný podporný tím, ktorý Sagan využíva. QuickStep je zabehnuté zoskupenie, príchod viacerých ľudí by mu mohol narušiť koncepciu," myslí si Timko.

Pred 14 rokmi neuspel

Lefévére šéfuje belgickej stajni už viac ako dekádu. Má povesť manažéra s výborným čuchom na vyhľadávanie talentov. Ukázal to pri jazdcoch ako Tom Boonen, Michal Kwiatkowski či Julian Alaphilippe.

Avšak so Saganom mu to nevyšlo. V roku 2007 prišiel ako 17-ročný mladík do QuickStepu na skúšku, ale nepochodil. Šancu využil taliansky Liquigas a vychádzajúci talent získal do svojich služieb.

„Nanešťastie, vtedy som bol o niečo hlúpejší ako teraz. Plus, nemal som tlmočníka. Peter vtedy nerozprával po anglicky ani po taliansky. Fakt, že som ho vtedy nepodpísal, si doteraz vyčítam,“ spomínal Lefévére v rozhovore pre magazín Rouleur.

Patrick Lefévére. Foto: SITA, Marko Erd
Patrick Lefevere, wtixx-quickstep Patrick Lefévére.

Skúsený funkcionár sa netají tým, že viac ako celkové triumfy na Tour de France či Giro d'Italia ho zaujímajú víťazstvá na slávnych jednorazovkách. „My Belgičania máme klasiky v krvi. Prúdia v našej DNA. Vyhrať na monumente sa rovná večnej sláve,“ tvrdí.

Prípadné angažovanie Sagana by mu pomohlo aj pri zháňaní sponzorov. Viacerým z nich sa tento rok s QuickStepom končí spolupráca a najcharizmatickejší cyklista v pelotóne by bol isto pre nich veľkým lákadlom.

„Pre obe strany by išlo o vyhovujúce riešenie. QuickStep je jediný tím, s ktorým Sagan môže pokračovať vo víťazstvách. Lefévére zároveň vie, že Slovák by bol ideálny aj ako superdomestik. Tímu by mohol pomôcť k tomu, aby vyhrávali aj menej známi jazdci, ako to ukázal Asgreen na Okolo Flámska,“ cituje L'Equipe zdroj blízky belgickej stajni.

V hre sú aj Arabi

Otázkou zostáva, ako rokovania o budúcnosti ovplyvnia Saganov kalendár na tento rok. Tímy nemajú vo zvyku posielať na najprestížnejšie preteky cyklistov, ktorí sú na odchode. Tým pádom by bola ohrozená účasť Slováka na Tour de France. Timko si myslí, že Sagan by vo Francúzsku nemal chýbať.

"Stále má čo ponúknuť. Aj v prípade, že Bora by nominovala aj druhého elitného rýchlika Pascala Ackermanna. Sagan je stále hviezda a jedna z ústredných postáv Tour uplynulej dekády.

Ak by vo Francúzsku chýbal, výrazne by to nabúralo jeho program sezóny. Po májovom Gire by dva mesiace pauzoval a potom by ho čakala olympiáda. Ak by mu Bora niečo také urobila, viem si predstaviť jeho veľkú frustráciu," dodáva cyklistický expert.

Ak by to Saganovi nevyšlo s Borou či QuickStepom, v hre sú aj ďalší potenciálni záujemcovia. Hovorí sa najmä o bohatých tímoch z blízkeho východu UAE Team Emirates, Bahrain Victorius či Israel Start-Up Nation.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Deceuninck-Quick Step