Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z monumentu ho vylúčili za odhodenú fľašu. Jeho odkaz UCI obletel svet

Vylúčenie Michaela Schära z tímu AG2R zo sobotňajších pretekov Okolo Flámska vzbudilo vlnu emócií. Švajčiarsky cyklista pykal za to, že porušil nové pravidlo Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) o odhadzovaní odpadu. Platiť začalo 1. apríla.

06.04.2021 08:14
Cyklistika, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka,
debata (41)

Prázdnu fľašu hodil smerom k malej skupinke fanúšikov na okraji cesty.

UCI stanovila takzvané „odpadkové zóny“ každých 30 až 40 km, kde sa môžu cyklisti zbavovať prázdnych fliaš či obalov na jedlo „s ohľadom na životné prostredie“.

V etapových pretekoch sa za porušenie tohto pravidla udeľujú najprv tresty 30 s a dve minúty, až pri treťom prehrešku nasleduje vylúčenie. V jednodňových podujatiach je hneď za prvý priestupok diskvalifikácia.

Skúsený Švajčiar Schär reagoval na vylúčenie deň po pretekoch na instagrame. Jeho príspevok sa objavil na viacerých športových stránkach. Emotívne slová prinášame v rámčeku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michael Schär (@michaelschaer)

Drahá UCI: Prečo deti začínajú s cyklistikou

"Pamätám si to, akoby to bolo včera. Moji rodičia ma odviezli so sestrou na Tour de France v roku 1997 do Jury. Uprostred davu sme čakali hodiny. Napokon dorazil reklamný karavan a všetci sme si uchmatli nejaké darčeky. Neskôr prišli prvé policajné motocykle a nad našimi hlavami sa vznášala helikoptéra.

Nakoniec prešla skupinka cyklistov a táto elektrizujúca atmosféra mi zmenila zmenila život. Rýchlosť a ľahkosť, ktorou títo pretekári jazdili na bicykloch, na mňa neuveriteľne zapôsobili.

Už som v živote nechcel nič iné, ako sa sám stať profesionálnym cyklistom. Od tejto chvíle ma poháňal sen.

Okrem toho som dostal fľašu od profesionála. Tento malý kúsok plastu skompletizoval moju cyklistickú závislosť. Doma mi tá fľaša každý deň pripomínala môj sen. S veľkou hrdosťou som každý deň jazdil so svojou žltou fľašou Team Polti. Každý deň.

Teraz som jedným z týchto profesionálov, ktorí pretekajú medzi tými šťastnými divákmi. Počas pokojných chvíľ pretekov si vždy nechám prázdnu fľašu, kým pri ceste nevidím nejaké deti.

Potom ich citlivo hodím presne tam, kde ich môžu bezpečne chytiť. Pred dvoma rokmi som dal fľašu dievčaťu na kraji cesty. Jej rodičia mi povedali, že sa z nej netešila len jeden deň. Nie, stále hovorí o tejto fľaši. A možno sa z nej raz stane cyklistka.

To sú okamihy, prečo milujem náš šport. To nám nikto nikdy nemôže vziať. Sme najdostupnejší šport, ktorý popri tom rozdáva fľaše. Je to také jednoduché."

K príspevku sa vyjadrili aj viaceré hviezdy pelotónu. Nad všetkými zatiaľ vyčnievajú slová Schärovho krajana Stefana Künga.

„Myslím si, že by sme mali všetci naraz hodiť fľaše partii školákov pri ceste. Uvidíme, čo potom UCI urobí,“ napísal Küng (Groupama – FDJ).

„Nemôžem viac súhlasiť, kamarát. S radosťou dostanem diskvalifikáciu za to, že hodím fľašu fanúšikovi pri ceste. Ukazuje sa, akým vtipom je toto pravidlo UCI. Pokus o odpútanie divákov od tohto športu sa skončí jediným spôsobom,“ doplnil Austrálčan Rohan Dennis z Ineosu Grenadiers.

„Skvele povedané! Existuje riadiaci orgán, ktorý je viac mimo pri svojom športe?“ pýta sa jeho krajan a tímový kolega Richie Porte.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

„Kam smeruje náš šport,“ napísal štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome.

Podporné komentáre prišli aj od Grega Van Avarmaeta, Jaspera Stuyvena či kolegu Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe Marcusa Burghardta.

Schärovi sa podarilo premeniť svoj sen na skutočnosť a v roku 2006 sa pripojil k profesionálom, keď podpísal zmluvu s tímom Phonak Hearing Systems. Neskôr si obliekal dresy Astany, BMC, CCC a momentálne AG2R.

Podobný zážitok si zo ženskej edície Okolo Flámska odniesla Talianka Letizia Borghesiová, ktorú taktiež diskvalifikovali za zahodenú fľašu mimo povoleného úseku.

„Myslím si, že vidieť úsmev dieťaťa, keď si vezme fľašu na kraji cesty, je na nezaplatenie. S týmto novým pravidlom uvidíme oveľa menej úsmevov a to určite nie je dobré pre cyklistiku,“ citoval ju portál cyclingnews.com.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Flámska #Michael Schär