Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Si borec, Fabian, ale Sagan je príliš silný! Tourminátor oslavuje víťazné jubileum

Písal sa rok 2016, Peter Sagan štartoval na prvej monumentálnej klasike v dúhovom drese pre majstra sveta. Dovtedy žiadnu nevyhral.

03.04.2021 06:00 , aktualizované: 13:36
Peter Sagan Foto: ,
Slovenský cyklista Peter Sagan pedáluje počas belgických cyklistických pretekov Okolo Flámska.
debata

Kemmelberg, Koppenberg, Paterberg – dovedna osemnásť krátkych, ale brutálne vysiľujúcich stúpaní. Z toho desať na dlažobných kockách. Na tom poslednom – Paterbergu – sa Slovák zaprie do pedálov a uniká svojmu prenasledovateľovi Sepovi Vanmarckovi.

Medzitým si do prvého radu v cieľovom meste Oudenaarde sadajú legendy. Eddy Merckx, Johan Museeuw aj vtedy najstarší žijúci šampión pretekov Okolo Flámska Roger Decock.

Na stíhaciu jazdu za slovenským Tourminátorom sa vydáva Fabian Cancellara – trojnásobný víťaz podujatia. Spolupracuje s Vanmarckom a zo Saganovho náskoku spočiatku ukrajujú dôležité sekundy.

„Nikdy ho nedobehnú,“ komentuje dianie na veľkoplošnej obrazovke Decock. „Dobehnúť Sagana? To bude veľmi ťažké,“ odvetí mu Merckx „Skutočne skvelý cyklista,“ pridáva sa aj trojnásobný víťaz Ronde Musseuw.

Saganovi na záverečnej rovine fúka do chrbta vietor, náskok síce najprv postupne stráca, no neskôr ho zveľaďuje. Keď pretína cieľovú pásku, komentátor Eurosportu si ide hlasivky vykričať.

„Fabian Cancellara vo Flámsku štvrtýkrát nevyhrá. Nedovolí mu to absolútny talent. Toto je éra Petra Sagana a okrem tejto v budúcnosti napíše aj ďalšie kapitoly. Chapeau!“

„Si borec Fabian, dnes sa viac nedalo. Sagan je príliš silný,“ zaznelo do vysielačky z tímového vozu Trek-Segafredo, ktorého dres si švajčiarsky Spartakus oblieka.

Žiadne veľké rozhovory, iba obrovská únava. Žilinčan predtým, ako nastúpi do vozu určeného pre víťaza, do mikrofónu povie: „Keď sme v skupine, nik so mnou nechce spolupracovať. Je lepšie prísť do cieľa sám.“

Tak prišiel sám…

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Pravda, zajtra to budú iné preteky ako pred piatimi rokmi. Cancellara je minulosť, Saganovi vyrástli noví súperi. Takých vo svojej kariére zrejme ešte nemal.

Navyše, rodák zo Žiliny nedávno prekonal koronavírus a v nohách nemá najazdené potrebné kilometre. Pred tradičnými flámskymi klasikami, ktoré predchádzajú sledovanému monumentu, dal prednosť týždňovému etapovému podujatiu v Katalánsku.

Favoriti sú jasní – experti hovoria predovšetkým o dvojici Mathieu van der Poel, Wout van Aert. Do súboja o triumf by sa mal zapojiť aj Julian Alaphilippe.

Stávkové kancelárie si spomenuli aj na Sagana – vypísali naňho piaty najnižší kurz, ktorý je však stále veľmi vysoký. Pri vklade jedno euro dostanete po jeho triumfe 22 na ruku.

Trojnásobný majster sveta strávil uplynulé dni doma v Monaku. Do Belgicka pricestoval až v závere týždňa.

Najlepší cyklisti na kockách Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Alessandro Ballan.

„Nepotreboval prísť do Flámska skôr, aby bližšie preskúmal trasu pretekov. Pozná ju veľmi dobre,“ odkázal jeho tím Bora-Hansgrohe. Napokon, s výnimkou vlaňajška na nej pravidelne štartuje od roku 2011. Päťkrát skončil v prvej desiatke.

Od štartu v Antverpách sa bude môcť spoľahnúť na tradičných pomocníkov – Bodnara, Burgahardta, Ossa, Politta a Pöstlbergera. Podľa najnovších informácií bude na štarte stáť aj jeho brat Juraj.

„Som domestik a mojou úlohou je pomáhať lídrovi. Nech tam budem ktokoľvek, vždy dám do toho úplne všetko. Je to moja práca. Pravda, keď súťažím s bratom, je to trošku iné. Tam dokážem ešte dve-tri percentá pridať. Nie že by som inokedy nechcel, to len moja hlava mi dovolí siahnuť ešte hlbšie na dno síl,“ priznal nedávno pre Pravdu starší brat trojnásobného majstra sveta.

Dôležitosť zajtrajších pretekov pre Sagana umocňuje aj fakt, že Paríž-Roubaix, ďalší monument, ktorý bol na programe na budúci víkend, kvôli šíriacej sa pandémii vo Francúzsku preložili na október.

Umiestnenia Petra Sagana na Okolo Flámska
2011 – nedokončil
2012 – 5.
2013 – 2.
2014 – 16.
2015 – 4.
2016 – 1.
2017 – 27.
2018 – 6.
2019 – 11.
2020 – nenastúpil

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Fabian Cancellara