Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemec z Bory sa zaskvel, no nevyhral. Po 4. etape sú na pódiu jazdci Ineosu

Kolumbijský cyklista Esteban Chaves triumfoval vo štvrtkovej 4. etape pretekov Okolo Katalánska. V cieli náročnej etapy z Ripoll na Port Aine v dĺžke 166,5 km mal jazdec tímu BikeExchange náskok siedmich sekúnd pred Kanaďanom Michaelom Woodsom z tímu Izrael Start-Up Nation a trinásť sekúnd pred Geraintom Thomasom z Ineosu Grenadiers.

25.03.2021 18:01 , aktualizované: 21:10
Lennard Kämna Foto: ,
Lennard Kämna na archívnej snímke.
debata

Slovenský jazdec Peter Sagan z tímu Bora-hansgrohe sa do boja o prvenstvo nezapojil.

Priebežné vedenie v pretekoch si udržal Brit Adam Yates z Ineosu, ktorý prišiel do cieľa štvrtý ihneď za tímovým kolegom Thomasom. Druhý celkovo je aj naďalej ďalší jazdec Ineosu Richie Porte s odstupom 45 sekúnd.

Pretekárov čakala vysokohorská etapa s troma náročnými výstupmi. Už prakticky od štartu začali stúpať na najvyšší bod etapy, ktorým bol vrch Port de Toses vo výške 1775 metrov nad morom.

Stúpanie malo 6,2 km a priemerný sklon sedem percent. Ako prvý prešiel prémiou Holanďan Koen Bouwman z Jumbo-Visma, no kandidáti na celkové prvenstvo sa v tomto mieste ešte strážili.

Cyklistov následne čakal dlhý zostup do Seu d'Urgell, známeho strediska vodného slalomu. Druhý kopec Port del Canto mal už najťažší status HC. Výstup k nemu mal 24,7 km s priemerným sklonom 4,4 percenta. Ako prvý na neho prišiel osamotene Nemec Lennard Kämna z Bory-hansgrohe.

Podľa očakávania sa však rozhodovalo až v cieľovom kopci, taktiež najťažšej kategórie. Port Aine mal dĺžku 18,4 km a priemerný sklon 6,7 percenta.

Kämnu favoriti dostihli 13 km pred cieľom. Potom skúsil zaútočiť Steven Kruijswijk z Jumbo-Visma, no uspel až Kolumbijčan, ktorý je v celkovom poradí s vyše minútovým mankom na 6. mieste.

Tridsaťjedenročný Chaves sa dočkal víťazstva po 664 dňoch, predtým naposledy sa tešil v 19. etape Giro d'Italia 2019. Zároveň si zapísal šestnásty triumf profikariéry na ceste.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -...

"Veľmi ma teší takýto druh víťazstva už v úvode sezóne. Nikdy predtým som na začiatku nemal zo seba taký dobrý pocit. Najmä som šťastný, že som vybojoval prvý triumf už ako člen tímu BikeExchange v tomto roku.

Je to výsledok tvrdej roboty, na ktorej sa podieľal celý náš tím, ale aj moja rodina a priateľka. Je to veľké zadosťučinenie," uviedol Esteban Chaves na webe CyclingNews.com.

Okolo Katalánska

4. etapa (Ripoll – Port Aine, 166,5 km): 1. Esteban Chaves (Kol./BikeExchange) 4:29:47 h, 2. Michael Woods (Kan./Izrael Start-up Nation), 3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers), 4. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers), 5. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma), 6. Alejandro Valverde (Šp./Movistar),…, 147. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +34:49 min
Celkové poradie: 1. A. Yates 14:15:15 hod, 2. Richie Porte (Austr./Ineos Grenadiers) +45 s, 3. Thomas +49, 4. Valverde, 5. Wilco Kelderman (Hol./Bora-hansgrohe) obaja +1:03 min, 6. Chaves +1:04,…, 139. P. SAGAN +1:00:43 h

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Esteban Chaves #Okolo Katalánska