Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Sagan na prvom monumente bojoval o triumf: Bolo to trpko-príjemné

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora–Hansgrohe obsadil na 112. ročníku pretekov Miláno – San Remo štvrté miesto. Víťazom prvého monumentu sezóny sa v sobotu stal Belgičan Jasper Stuyven zo stajne Trek-Segafredo.

20.03.2021 16:44 , aktualizované: 19:27
Jasper Stuyven, Peter Sagan Foto: ,
Jasper Stuyven víťazí na monumente Miláno - San Remo. Peter Sagan finišoval štvrtý.
debata (11)

Stuyven triumfoval v 299 km dlhej klasike pred Austrálčanom Calebom Ewanom (Lotto Soudal) a Belgičanom Woutom van Aertom (Jumbo – Visma). Saganovi iba tesne ušlo pódium.

V dramatickom záverečnom špurte bojoval o prvenstvo, ale napokon skončil tesne štvrtý. Po prekonaní ochorenia COVID-19 to boli pre trojnásobného majstra sveta iba druhé preteky sezóny.

„Bolo to pre mňa také trpko-príjemné Miláno – San Remo,“ povedal Sagan.

"Na jednej strane som šťastný, pretože sa cítim lepšie a moja forma sa postupne zlepšuje. Stále je však ešte potrebné pracovať na dosiahnutí najvyššej úrovne.

Keď to vezmeme z druhej strany, som trochu nahnevaný, pretože to bolo ďalšie Miláno – San Remo, kde som premeškal šancu na víťazstvo.

Celý deň sme pracovali veľmi dobre a všetci v tíme vyvinuli veľké úsilie. Keď došlo k útoku na Poggiu, malá skupina odišla a ja som zostal v tej za ňou, spolu s ďalšími silnými jazdcami.

Na útok sme nereagovali aj preto, že sme nemohli, ale aj preto, že sme cítili, že prekonáme tento malý náskok v zjazde.

V skutočnosti sa obe predné skupiny spojili a bolo jasné, že pôjdeme do rýchleho špurterského záveru. V samotnom špurte som dal zo seba maximum a skončil som štvrtý," uviedol na svojej facebookovej stránke.

Monument Miláno - San Remo s Petrom Saganom Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred začiatkom pretekov Miláno -...

V slnečnom počasí už v prvom kilometri unikol Talian Andrea Peron (Novo Nordisk), ku ktorému sa zakrátko pridala šestica jazdcov.

Na osmičku ich doplnil ďalší domáci zástupca Filippo Tagliani (Androni-Giocattoli). Sto kilometrov pred cieľom si skupina udržiavala približne trojminútový náskok.

Pred stúpaním na Capo Mele sa rozhodol s osmičkou, ktorej náskok medzičasom klesol na minútu a pol, nepokračovať Tagliani a Capo Cerco zredukoval skupinu na kvarteto.

Jazdci Bory so Saganom sa pohybovali na špici pelotónu. Stúpanie na Cipressu napokon rozhodlo o definitívnom konci úniku. Tri kilometre pred cieľom zaútočil Stuyven a už sa nikým nenechal obrať o vavríny.

"Dnes ráno som si nepomyslel na to, že dnes zvíťazím. V závere som sa cítil dobre, no okolo mňa bolo mnoho šprintérov, preto som sa musel pokúsiť o únik.

Inak by som skončil možno v druhej polovici prvej desiatky. Je to najväčší úspech mojej kariéry," povedal po pretekoch Stuyven v prvom televíznom rozhovore.

Peter Sagan na tomto podujatí už piatykrát v kariére obsadil štvrtú priečku, v minulosti aj v rokoch 2012, 2015, 2019 a 2020.

Okrem toho bol dvakrát druhý, raz šiesty, desiaty dvanásty aj sedemnásty. Až za Saganom finišoval Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a šiesty skončil Austrálčan Michael Matthews (BikeExchange).

Miláno – San Remo (299 km):

1. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) 6:38:06 h, 2. Caleb Ewan (Austr./Lotto Soudal), 3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix), 6. Michael Matthews (Austr./Team BikeExchange), 7. Alex Aranburu Deba (Šp./Astana-Premier Tech), 8. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain Victorious), 9. Sören Kragh Andersen (Dán./Team DSM), 10. Anthony Turgis (Fr./Total Direct Energie) všetci rovnaký čas ako víťaz

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miláno - San Remo #Jasper Stuyven