Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V sezóne mám 80-90 štartov. Raz motyka musí vystreliť, tvrdí Sagan

Peter Sagan sa jedenásty raz stal držiteľom Zlatého pedálu.

25.02.2021 21:00
Sagan Giro Foto: ,
Peter Sagan oslavuje triumf v 10. etape Giro d'Italia 2020.
debata (1)

Tridsaťjedenročný žilinský rodák triumfoval prvýkrát v ankete o najlepšieho cyklistu v roku 2008. Po dvoch rokoch pauzy je desiaty raz po sebe cyklistickým kráľom. Výsledky vyhlásil Slovenský zväz cyklistiky.

„Neviem presne, koľkokrát som vyhral anketu, to by som musel spočítať všetky Zlaté pedále, ktoré mám,“ zareagoval Peter Sagan vo videorozhovore pre cyklistický zväz.

Upresnenie, že získal jedenásť týchto trofejí, ho očividne potešilo. „Jazdím jedenásť sezón a jedenásťkrát som vyhral, to je stopercentný úspech. Je to pre mňa česť, že som na Slovensku získal takéto ocenenie.“

Minuloročnú sezónu označil za zvláštnu.

„Pandémia prišla vo chvíli, keď som už bol pripravený na sezónu. Pred najväčšími klasikami sme všetko zrušili a museli sme sedieť doma. Potom sme opäť začali naberať kilometre, v máji a júni sme robili to, čo inokedy v zimnej príprave. Tým, že sa všetko posunulo, sezóna bola krátka, ale o to náročnejšia. Všetky najvážnejšie preteky sa išli v dvoch mesiacoch. Pre mňa to znamenalo, že som musel vypustiť tradičné klasiky, s tímom sme sa dohodli, že prednosť bude mať tentoraz Tour a Giro,“ vrátil sa k minulému roku.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Pripomenul, že v kariére mal už zabehaný svoj program, bol na niečo zvyknutý. „Zrazu sa všetko zmenilo, bolo to dosť ťažké po mentálnej stránke. Najmä vrátiť sa po mesiaci a pol, čo sme bolo zavretí doma, do tvrdého tréningu. To bolo divoké. Ale strávil som na druhej strane dosť času so svojím synom. Vždy hľadám aj v zlých časoch pozitívne veci,“ pokračoval trojnásobný svetový šampión.

Vyzdvihol svoju premiérovú účasť na Gire, na ktorom v desiatej etape po sóle v jej závere vybojoval etapový triumf. „Tour i Vueltu som zažil už veľakrát, Giro prvý raz. Jediná škoda, že to bolo v čase pandémie. Bolo to obmedzujúce, ako všetky iné preteky minulý rok. Bez divákov, s testami, komplikáciami. Nebolo to Giro, ako ho ľudia poznali z minulých rokov. Určite by som si ho mal zopakovať v normálnejšej situácii,“ zdôraznil Sagan.

Informoval, že zatiaľ nevie upresniť svoj najbližší program. V uplynulých týždňoch prekonal ochorenie na COVID-19. „Dôležité budú ďalšie testy, kontrola pľúc a srdca, ktorá ma čaká na budúci týždeň. Cítim sa už dobre, ukáže sa, či sa môžem vrátiť do plnohodnotného trénovania. To, čím som si prešiel v uplynulých dvoch týždňoch, mi príliš nepomohlo, ale dá sa to dohnať. S touto situáciou bojujeme všetci, sťažovanie nikomu nepomôže. Život prináša komplikácie i pekné veci.“

Sagan sa vyjadril aj k svojmu ďalšiemu pôsobeniu. V tomto roku sa mu končí zmluva s nemeckým tímom Bora-Hansgrohe.

„Vždy sa chcem ukázať v najlepšom svetle, v pretekoch i normálnom živote,“ vyhlásil. „V cyklistike som už niečo dosiahol, mám svoje meno. Uvidíme, čo prinesie tento rok. Do budúcnosti veľa neplánujem. Vlani som si niečo naplánoval a všetko sa zmenilo zo dňa na deň. Pokúsim sa v sezóne vyťažiť čo najviac. Keď nevyjdú jedny preteky, vyjdú druhé. V roku mám asi 80–90 štartov, raz musí motyka vystreliť.“

Zlatý pedál 2020

Celkové poradie: 1. Peter Sagan, 2. Lukáš Kubiš, 3. Martin Haring. Cesta: Peter Sagan. Dráha: Nora Jenčušová. Cyklotrial: Samuel Hlavatý. Cyklokros: Ondrej Glajza. Masters: Alojz Ozogáň. Zdravotne znevýhodnený: Jozef Metelka. BMX/racing: Sebastian Sulka. BMX/freestyle: Jakub Pružinec. Horská cyklistika – zjazd: Rastislav Baránek. Horská cyklistika – cross country: Martin Haring. Talent roka: Nora Jenčušová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #zlatý pedál