Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škrečok v kolese. Saganov exrival odkryl dôvody vyhorenia

V profesionálnej cyklistike dosiahol 89 triumfov, vyhral 14 etáp na Tour de France, štyri na Gire a jedno víťazstvo pridal na Vuelte. Marcel Kittel patril v uplynulom desaťročí nepochybne medzi najlepších šprintérov.

18.02.2021 15:14
Marcel Kittel, Peter Sagan Foto: ,
Marcel Kittel pred Petrom Saganom počas Tour de France 2016.
debata (1)

V auguste 2019 nemecký rýchlik nečakane ukončil kariéru. Stále len 32-ročný niekdajší rival Petra Sagana nedávno poskytol portálu Cyclingweekly.com úprimný rozhovor, v ktorom sa vrátil k tomuto rozhodnutiu.

"Deväťdesiatdeväť percent ľudí, ktorí nikdy neboli profesionálnymi športovcami, jednoducho nedokáže pochopiť, aká náročná je vrcholová cyklistika a čo vám spôsobí fyzicky i mentálne.

Je jediným športom, ktorý dokáže doviesť únavu do takých extrémov. Je nesmierne náročné zvládnuť to," zdôveril sa Kittel.

"Definuje to celý šport. Trénujete, aby ste sa unavili a stali sa lepšími v ďalších pretekoch, v ktorých sa predpokladá, že sa unavíte neskôr ako súperi.

A na ich konci je najsilnejší ten, kto je najmenej unavený. Žiaden iný šport nie je takýto… A má to svoje následky," doplnil.

V najvyššej kategórii debutoval v roku 2011 v pozícii dvojnásobného juniorského majstra sveta. Vnímali ho ako špecialistu na časovky. Čoskoro sa ukázalo, že je čistokrvným šprintérom.

Na Tour sa však víťazom bodovacej súťaže nestal. Najbližšie k úspechu bol v roku 2017, keď v boji o zelený dres skončil aj vďaka piatim etapovým triumfom na celkovom druhom mieste. Od Petra Sagana ho delilo 242 bodov…

250 nocí mimo domova

Kittel netají, že sa presýtil elitným športom.

"V roku 2018 som strávil 250 nocí mimo svojej postele, svojho domova. Nemal som čas na blízkych, rodinu ani na seba. Prišiel som o motiváciu, šťastie sa vytratilo. Uvedomil som si to v roku 2019.

Ide o nekončiaci cyklus, opakuje sa deň za dňom, sezónu za sezónou. Nenašiel som novú výzvu, nechcel som nič robiť," priznal rodák z Arnstadtu.

Vraví, že detská láska sa zmenila len na dobré pracovné miesto, vášeň a vzrušenie sa zo športu vytratili. Nahradila ich opakovaná drina a pocit, že je škrečkom behajúcim dookola v kolese. Vyhorel psychicky aj fyzicky.

Top 10 šprintérov cyklistickej sezóny 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling): 467...

„Ak považujete svoju záľubu – ktorá sa stala vašou profesiou – za viac ako jednoduchú úlohu, na tento šport získate iný pohľad. Bolo jasné, že som na zlom mieste,“ dodal.

Jedným z jeho špecifík bolo, že sa rýchlo dokázal dostať do ohromnej formy a preto najmä na začiatku sezóny vynikal. Urastený jazdec však postupne nedokázal nájsť rytmus, ktorý potreboval a začal premýšľať o duchovných veciach.

"Musíte presne vypočítať, čo je rovnováha. Ak trénujete tvrdo, je dôležité, aby ste vedeli správne regenerovať. Potreboval som dobrý tím, kolegov a správnu atmosféru.

Ak do seba všetko zapadlo, cítil som sa nezdolateľne. Niektorí ľudia však majú iné zmýšľanie," myslí si pretekár, ktorý na záver kariéry jazdil v tíme Kaťuša-Alpecin.

Milióny eur? Choďte inde

Kittel žije usporiadaným rodinným životom, minulý rok požiadal svoju priateľku Tess o roku. V tom aktuálnom sa z nich stanú dvojnásobní rodičia. Dal sa tiež na štúdium ekonómie v Konstanzi a „zo zdravotných dôvodov“ jazdí na bicykli. O návrate však určite neuvažuje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tess von Piekartz (@tessvonpiekartz)

"Nikomu nechcem dávať rady, pretože len my sami zistíme, čo potrebujeme. Chcel som robiť niečo iné, toto rozhodnutie považujem za správne.

Do športového dôchodku som odišiel v najlepšej možnej chvíli. Mám novú úlohu, našiel som najlepšiu cestu. Baví ma čas s rodinou, užívam si rolu otca a som hrdý na to, čo som v cyklistike dosiahol," doplnil.

Upozorňuje, že ľudia by nemali vnímať ako slabosť, keď niekto hovorí o svojich pocitoch:

„Často je to totiž kľúč k úspechu. Ak ste unavení, stávate sa zraniteľnými a môžete byť nešťastnými. Tímy by mali z pretekárov urobiť skôr ľudí, zamerať by sa mali na duševné veci a vytvoriť prostredie, ktoré bude zakaždým zárukou bezpečnosti.“

Svetový cyklistický rebríček 2020 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) - 4237...

Čo sa týka financií v cestnej cyklistike, nádejní pretekári si podľa Kittela tento šport nevyberajú, aby zbohatli.

„Ak chcete zarobiť milióny eur, choďte inde. Tu sa stanete profesionálom vďaka obetavosti a nadšeniu. Ak to v hlave nemáte zrovnané, neužívate si krútenie pedálmi, tak je jedno, či máte v garáži Ferrari. Nebude vás to motivovať. Ak nie ste šťastný, peniaze nie sú odpoveďou,“ tvrdí.

Po kariére je šťastnejší

Kittel je bývalým kolegom Toma Dumoulina, ktorý do sezóny nezasiahne. Holanďan z tímu Jumbo-Visma sa rozhodol oddýchnuť si od súťažnej cyklistiky. Podobný tlak, aký prežíva Dumoulin, si pamätá aj Kittel.

"Tom hľadá odpovede. Nedávno sme sa rozprávali. Po svojom rozhodnutí sa mi ozval a hneď som mu opísal svoju situáciu. Neskrášľujem veci. Po tom, ako som odišiel z cyklistiky, som sa stal šťastnejším človekom. Potrebuje si oddýchnuť.

Nezabúdajme však na jednu vec – každá kariéra sa raz skončí. Jednému jazdcovi v 28 rokoch, inému oveľa neskôr. Základ je byť pripravený na civilný život. Takéto rozhodnutie si musíte dobre premyslieť, je veľkou chybou uponáhľať veci," dodal.

Sú podľa neho v ohrození jazdci, ktorí vo svete cyklistiky prerazili vo veľmi mladom veku ako napríklad Egan Bernal či Tadej Pogačar?

„Je možné, že silný štart napokon skráti ich kariéru. Takúto úroveň intenzity nie je ľahké udržať veľa rokov,“ reagoval Kittel.

Profitímy Marcela Kittela
2011 Skil-Shimano
2012 Argos-Shimano
2013 Argos-Shimano
2014 Giant-Shimano
2015 Giant-Alpecin
2016 Etixx-Quick-Step
2017 Quick-Step Floors
2018 Kaťuša-Alpecin
2019 Kaťuša-Alpecin

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Kittel