Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovci ma učili šprintovať. Nevedel som, ako sa k nim správať

Talentovaný belgický cyklista Cian Uijtdebroeks (17) absolvoval tréningový kemp tímu Bora-Hansgrohe pri Gardskom jazere. Jazdí vo farbách jeho juniorského zoskupenia.

19.01.2021 07:47
Bora-Hansgrohe Foto: ,
Jazdci tímu Bora-Hansgrohe na archívnej snímke.
debata

„Minulý rok som sa rozprával so všetkými špičkovými tímami World Tour. Sám, bez manažéra. Z Bory som mal najlepší pocit,“ uviedol Uijtdebroeks počas stáže na severe Talianska ešte pred nešťastným momentom, keď siedmich jazdcov nemeckého tímu zrazilo auto a traja skončili v nemocnici. Uijtdebroeks ani slovenskí cyklisti v tejto skupine neboli.

Rozhovor s veľkou nádejou svetovej cyklistiky priniesol belgický portál Sporza. Mladík v úvode prezradil, že jeho meno má írsky pôvod, no zvyčajne sa píše s K, takže aj on sa vyslovuje Kian.

Aj keď nemá korene z ostrovnej krajiny, jeho stará mama má rodinu v Rakúsku a starý otec v Poľsku.

Čo sa týka skúsenosti s profesionálmi v tíme Bora-Hansgrohe, v severnom Taliansku si podľa vlastných slov vyskúšal všetko.

"Jeden deň som bol so šprintérmi, ďalší s vrchármi. Samozrejme, že z hľadiska objemu som nemal rovnaký tréning ako profesionálni cyklisti. Tí vždy trénujú o niečo dlhšie.

Jazdci ako Kelderman a Buchmann mi dali dobré tipy. Mám sa podľa nich rozvíjať v čo najširšom spektre a veľmi sa nezaoberať výživou," vraví. Upresnil, že na zdravé stravovanie myslí, no na diéty zatiaľ nie.

Pochvaľoval si aj stretnutie sa najväčšou hviezdou stajne Petrom Saganom.

"To bolo naozaj super! Ráno som išiel na raňajky s Petrom a jeho bratom Jurajom. Sú to veľké hviezdy, takže spočiatku neviete, ako sa k nim správať.

Ale v skutočnosti sú to úplne normálni ľudia. Obaja bratia sú veľmi otvorení a dali mi veľa rád. Aj pri bicyklovaní.

Moje šprintérske schopnosti nie sú najlepšie, keď ma videli špurtovať, neváhali a hneď mi ukázali, ako sa môžem zlepšiť v aerodynamike," neskrýval nadšenie Uijtdebroeks.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.

Ten sa momentálne považuje skôr za vrchára a za svoje silné stránky radí aj časovku. V juniorskom tíme Bory Auto Eder si odkrúti klasiky vo svojej kategórii vrátane Kuurne-Brusel-Kuurne či Gent-Wevelgem a Okolo Flámska.

Čakajú ho aj etapové preteky a po študijných povinnostiach verí, že odštartuje na majstrovstvách Európy a svetovom šampionáte na domácich cestách.

Študuje v poslednom ročníku strednej školy a neskôr by chcel pokračovať aj na vysokej.

„Chcem napodobniť Tiesja Benoota a Jana Bakelantsa so študijným programom, ktorý bude trvať viac rokov ako obvykle. Ak by moja cyklistická kariéra zlyhala, budem mať niečo v rukáve,“ myslí na zadné vrátka.

Najlepší cyklisti histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
18. Jacques Anquetil (vľavo, Fr.): 124...

A čo profesionálny debut už v tomto roku?

„To Medzinárodná cyklistická únia nepovoľuje. Ako junior sa nemôžete zúčastniť na profesionálnych podujatiach. Ale verím tomu, že juniorských pretekov bude tento rok čo najviac,“ dopĺňa.

Porovnávajú ho so supertalentom Remcom Evenepoelom. Krajan z tímu Deceuninck-Quick-Step je od neho starší o tri roky.

„Je to milá pochvala, je to výborný a silný pretekár. Nemusím však nevyhnutne robiť to isté ako Remco. Chcem ísť svojou cestou, možno sa zo mňa stane iný typ pretekára ako on. Mojím snom je uspieť na jednej z Grand Tour,“ uzavrel Uijtdebroeks.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan #Bora-Hansgrohe #Cian Uijtdebroeks