Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklista Bory opísal horor v Taliansku. Najväčšia posila má zlomený stavec

Zo siedmich jazdcov cyklistického tímu Bora-Hansgrohe, ktorí sa zranili pri kolízii s automobilom počas sobotného tréningu v severnom Taliansku, dopadli najhoršie Wilco Kelderman a Andreas Schillinger.

16.01.2021 19:14 , aktualizované: 17.01.2021 12:24
Wilco Kelderman Foto: ,
Wilco Kelderman na Giro d'Italia 2020.
debata (5)
Kľúčové cykloprestupy 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Adam Yates (Veľká Británia) - z...

Obaja ležia v nemocnici s otrasom mozgu, Kelderman má navyše zlomený stavec, Schillinger utrpel fraktúru stavca v oblasti krku a hrude.

Spolu s nimi je v nemocnici aj Rüdiger Selig, ktorý má otras mozgu, no vyviazol z havárie bez zlomenín.

„Všetci boli po nehode pri vedomí. V prípade Wilca a Andreasa sme zvolili konzervatívnu liečbu,“ uviedlo vedenie nemeckého tímu WorldTour.

Podľa portálu cyclingnews.com siedmi cyklisti trénovali v záverečný deň sústredenia v blízkosti jazera Lago di Garda, keď do nich zboku nečakane narazilo vozidlo.

„SUV im skrížilo cestu a vrazilo do tréningovej skupiny,“ opísalo situáciu vedenie Bory. V skupine, ktorá si pridala polhodinu tréningu navyše a bola už blízko svojho hotela, jazdili aj Marcus Burghardt, Anton Palzer, Maximilian Schachmann a Michael Schwarzmann.

V daný deň s nimi trénoval aj Ide Schelling, ale kolegov opustil skôr a zamieril do hotela, kde sa neskôr dopočul o zrážke.

„Nešťastný záver kempu. Moja skupina mala hrozivú kolíziu s autom, všetci havarovali. Ja mám malého strážneho anjela na mojom pleci, bol som jediný, kto sa rozhodol nepridať si extra polhodinu tréningu. Dúfam, že všetci budú v poriadku,“ napísal Schelling na sociálnej sieti.

Svetový cyklistický rebríček 2020 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) - 4237...

Neskôr pre holandskú televíziu NOS pridal detaily nehody:

"Ten šofér mal zastaviť na stopke, no ani sa nepozrel, či niekto nejde a vrazil do celej skupiny. Okrem chalanov nikto iný tú nehodu nevidel.

Hneď bolo jasné, že to nie je žiadna nevinná nehoda, ale veľmi vážna havária. Ak jazdíte v rýchlosti 30 až 40 kilometrov za hodinu a narazí do vás auto, má to vždy vážne následky."

Kelderman (29) prestúpil do tímu zo Sunwebu. Tretí muž celkového poradia minuloročného Gira d’Italia sa mal popasovať s Emanuelom Buchmannom o pozíciu lídra na celkové poradie v pretekoch Grand Tour.

Holanďan podľa Cyclingnews.com čakal na výzvu na najslávnejšom podujatí Tour de France.

Wilco Kelderman na Giro d'Italia 2020. Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
Wilco Kelderman Wilco Kelderman na Giro d'Italia 2020.

Skúsený Nemec Schillinger (37) je dlhoročným jazdcom stajne, jeho krajana Seliga (31) čaká v Bore piata sezóna.

Súčasťou Bory sú aj traja Slováci, Peter a Juraj Saganovci a Erik Baška. Všetci traja však trénovali v iných skupinách a ani jeden z nich nebol účastníkom nehody. Peter Sagan mal v nedeľu s niekoľkými kolegami cestovať na tréningový kemp na Kanárske ostrovy.

Záverečné sústredenie pred ostrým štartom sa uskutoční v španielskej Sierra Nevade.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe