Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan na Tour? Nič nemá isté, v zálohe čaká kolega

Deväť účastí, sedem zelených dresov, diskvalifikácia i druhé miesto. Dočká sa tento rok jubilejnej desiatky? Ani on sám nevie.

13.01.2021 06:40
Peter Sagan, Sam Bennett Foto: ,
Peter Sagan (vpravo) a jeho premožiteľ v boji o zelený dres Sam Bennett.
debata

Isté je, že Petra Sagana čaká sezóna plná vrcholov. Jarné klasiky, Giro d'Italia, Tour de France, olympiáda a svetový šampionát. Program je bohatý, ale všetko sa stihnúť nedá.

„Zatiaľ poznám plán do polovice apríla. Uvidíme, čo bude potom. Možností je viacero,“ vraví slovenská cyklistická superhviezda.

Boj o dúhový dres vo Flámsku

Hoci tohtoročný itinerár nie je taký nahustený ako vlani, absolvovať všetky spomenuté udalosti bude pre Sagana zrejme nemožné. Navyše, v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami je v odlišnej pozícii.

Reč je najmä o Tour.

Žilinský rýchlik už nemá stopercentné miesto v zostave z dvoch dôvodov. Jednak v zálohe vyčkáva nemecká raketa Pascal Ackermann a druhým faktorom je zmluva.

Saganovi vyprší aktuálny kontrakt s Borou-Hansgrohe na konci roka. V profipelotóne platí, že pokračovanie spolupráce či prestupy do iných tímov sa dohadujú ešte pred letom.

Rovnica je jednoduchá – bez dohody o novej zmluve Bora Slováka na Tour nevezme. Stará dáma je veľká značka, na čo brať cyklistu, ktorý je na odchode z tímu?

Niečo podobné urobil vlani Ineos. Nechal doma Chrisa Frooma, ktorý už mal vo vrecku kontrakt s Israel Start-up Nation.

„V Bore som spokojný. Otázku o novej zmluve smerujte na (šéfa stajne) Ralpha Denka alebo môjho manažéra Giovanniho Lombradiho. Ja mám na starosti súťaženie,“ reagoval Sagan v online rozhovore so zahraničnými médiami.

Tento rok ho okrem klasík a Grand Tour lákajú aj olympiáda a MS. Hoci trať v Tokiu nie je úplne podľa jeho gusta, v boji o dúhový dres bude opäť patriť medzi favoritov.

Svetový šampionát sa uskutoční vo Flámsku a trate známe z jarných klasík sú pre Sagana ako stvorené.

„Preteky v Tokiu budú skôr lotéria. Nebudem tvrdiť, že idem vyhrať olympiádu. Uvidíme, čo sa podarí. Profil trate na MS by mi mal vyhovovať. Chcem sa pripraviť najlepšie ako budem môcť,“ dodal.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Osem šancí pre špurtérov

Vedenie Bory na čele s Denkom nebude spokojné, ak by sa zopakovala situácia z lanskej Tour. Saganovi sa nepodarilo vybojovať etapový triumf a zelený dres mu vyfúkol bývalý tímový kolega Sam Bennett.

Preto má nemecká stajňa pripravenú alternatívu s domácim obľúbencom Ackermannom. Víťaz bodovačky na Giro 2019 vlani napriek okresanému programu dosiahol osem triumfov a potvrdil, že patrí medzi najrýchlejších jazdcov v pelotóne.

„Verím, že tento rok sa dočkám premiéry na Tour. O nasadení na preteky však rozhoduje niekto iný. Bude dôležité, akú formu ukážem počas jarného programu,“ tvrdí sebavedomý Nemec.

Tohtoročná Tour ponúkne osem príležitostí pre hromadné dojazdy. Ackermann je na rozdiel od Sagana klasickým špurtérom, čo by v prípadnom mikrosúboji o miestenku mohlo byť výhodou.

„Všetky dvere nechávame otvorené. Môže sa stať, že zoberieme jedného, druhého alebo aj oboch. Sú na 14-člennom zozname, na Tour pôjde vybraná osmička. Špurty budú tento rok vo Francúzsku dôležité. Uvidíme, čo nám ukážu výsledky v jarných pretekoch,“ prízvukuje Denk.

Sagan je zvyknutý na pozíciu špurtérskeho lídra Bory na Tour a nerád by sa vzdal privilégií chráneného jazdca. Svedčí o tom aj reakcia na otázku, či si vie predstaviť francúzsku spoluprácu s Ackermannom.

„Stále tu máme pandémiu, kalendár pretekov sa môže zmeniť – môj aj Pascalov. Keby sa Tour konala podľa plánu? Neodpoviem na túto otázku – pretože "keby“ v reálnom živote neexistuje," reagoval Sagan.

debata chyba